kleine watersalamander


kleine watersalamander 1.0

in vrijwel heel Europa voorkomende salamander met een bruine of donkerbruine rug en een oranje buik met donkere vlekken die leeft op het land en zich in de voortplantingstijd naar het water begeeft om zich voort te planten

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kleine watersalamander…

is een salamander; is een amfibie; is een dier

  • [Afmeting] kan ongeveer 10 cm lang worden, met inbegrip van de staart
  • [Kleur] heeft een bruine of donkerbruine rug en een oranje buik met donkere vlekken
  • [Voortplanting] legt eieren
  • [Woongebied] komt in vrijwel heel Europa voor, ook in Nederland en België
  • [Leeftijd] kan 7 jaar oud worden in het wild en tot wel 20 jaar in gevangenschap

Wetenschappelijke naam: Lissotriton vulgaris

Rijk Animalia; Dieren
Stam Chordata; Chordadieren
Klasse Amphibia; Amfibieën
Orde Caudata; Salamanders
Familie Salamandridae; Echte salamanders
Geslacht Lissotriton
Soort Lissotriton vulgaris

Algemene voorbeelden


De Kleine watersalamander (Triturus vulgaris) treffen we geregeld aan in plassen, stilstromende watertjes, vijvers en veedrinkpoelen (hoewel deze laatste biotopen in het landbouwgebied bijna volledig verdwenen zijn). De Kleine watersalamander is overwegend bruin gekleurd met een gevlekte oranje-gele buikzijde.

http://www.noorderkempen.be/herpe/studie/salam001.htm

Salamanders hebben verschillende manieren om zich voor te bereiden op de paartijd. Zo gaat de kleine watersalamander in de paartijd naar het water, terwijl hij de rest van het jaar op het land doorbrengt.

http://www.dessie.be/wildlife/salamander.htm

Van de negentien soorten amfibieën en reptielen die vanouds in het Vlaamse landsgedeelte voorkwamen, zijn er maar vijf niet bedreigd, vertelt Bauwens: groene kikker, bruine kikker, gewone pad, alpenwatersalamander en kleine watersalamander. Al de rest heeft het moeilijk of is ronduit met uitsterven bedreigd.

De Standaard,

Watersalamanders en landsalamanders hebben een diverse, ingewikkelde levenscyclus, die afhankelijk is van de levensstijl. Sommige zijn amfibisch (leven deels in het water, deels op het land), andere leven alleen op het land en weer andere leven alleen in het water. De volwassen amfibische salamanders, waarvan de Europese kleine watersalamander een typisch voorbeeld is, brengen de meeste tijd door op het land en gaan alleen terug naar het water om te paren.

http://www.dessie.be/wildlife/salamander.htm

Wij stappen (met de zaklamp) of fietsen het traject enkele malen na elkaar af. Elke pad (er zijn ook Alpenwatersalamanders en Kleine Watersalamanders bij!) die we tegenkomen, pakken we vast en zetten we in de juiste richting over.

http://users.pandora.be/de_buizerd/algemene_werking.htm