klokkenluidster


klokkenluidster 1.0

(verouderend)

vrouw die tot taak heeft de klok of klokken van een kerkgebouw te luiden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een klokkenluidster…

is een vrouw; is een persoon

  • [Geslacht] is een vrouw

    Algemene voorbeelden


    Het beeld is gemaakt door Gosse Dam, een Nederlandse beeldhouwer die in 1950 is geboren in Buitenpost (Friesland). De klokkenluidster die is afgebeeld is Lammegien Boonstra-van de Boer. Zij was van 1925 tot 1964 klokkenluudster in Steenwijk.

    https://www.365dagenproject.nl/2016/04/05/klokkenluidster-in-steenwijk-3335-van-365/,

    De klokkenluidsters, "de luijtsteriggen", waren verantwoordelijk voor het luiden van de klokken en het opwinden van het uurwerk van de kerk. Er werd geluid bij een sterfgeval, een begrafenis, een jaargetijde of bij de narnis van iemand van het hofbestuur. Femandina de Bock, grootjuffrouw tussen 1676 en 1699, liet optekenen dat bij begrafenissen in de zijkapel 15 schellingen groot moesten betaald worden voor het luiden van de grote klok.

    https://libstore.ugent.be/fulltxt/RUG01/000/671/624/RUG01-000671624_2012_0001_AC.pdf,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de Hilvarenbeekse klokkenluidsters
    • de laatste klokkenluidster

    Sinds heel lang is het de gewoonte in Hilvarenbeek dat de klokken worden geluid door vrouwen. Tijdens het jaar van de restauratie van de Beekse toren in 1990, werd het idee geopperd een beeld te maken dat betrekking had op de toren en dat ten behoeve van de restauratie verkocht zou kunnen worden. De beeldhouwer Wim van Breen [...] kwam op het idee de Hilvarenbeekse klokkenluidsters uit te beelen. Van het in brons uitgevoerde beeld werden er 25 gegoten en grif verkocht.

    https://bezoekhilvarenbeek.nl/wp-content/uploads/2021/04/Kunstwandeling-2.pdf,

    Marie Wulteput, weduwe Aloïs Van Lerberghe, was de laatste klokkenluidster van de Sint-Laurentiuskerk.

    https://www.landvannevele.com/upload/1/paginas/1996%20LvN%20jrg%2027%20afl%203.pdf,

    Dit is Lammegien Boonstra, de laatste klokkenluidster. Ze luidde tot eind 1964 elke dag om 8:00 uur, 12:00 uur en om 21:00 uur de klok.

    https://nl.pinterest.com/pin/764204630508191032/

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • de klokkenluidsters van Hilvarenbeek
    • klokkenluidster van de Sint Clemenskerk
    • de klokkenluidster van de Sint-Laurentiuskerk
    • de klokkenluidsters van de Sint Michielskerk

    De klokkenluidsters van Hilvarenbeek. In de toren van de Sint-Petruskerk hangen drie grote klokken. Deze worden nog steeds handmatig geluid. Het zijn vier vrouwen die met hun spierkracht en blote handen de klokken in gang zetten. Zij doen dit alleen tijdens begrafenissen. Het luiden van de klokken door enkel vrouwen is een oude traditie die, naar het schijnt, uniek is in Nederland. Doodstil hangen de touwen van de torenklokken in het koele voorportaal van de Petruskerk. Als vier vrouwen aan de dikke houterige vezels - die verbonden zijn met de klokken - trekken, barst het gebeier los.

    https://docplayer.nl/57907269-Voorwoord-pompoen-column-inwonerinterview-de-klokkenluidsters-van-hilvarenbeek-stichting-leergeld-geef-het-stokje-door-willem-van-abeelen.html,

    In dit huis hebben onder andere Mie Heeffer en de weduwe Jans van Loon gewoond. Mie Heeffer-Lavrijssen (1887-1957) was een van de drie klokkenluidsters van Hilvarenbeek. De welbespraakte Mie heeft zich nog onsterfelijk gemaakt door haar legendarische optreden (1952) in het KRO radioprogramma 'Brabants halfuur' over klokken en beiaarden.

    https://www.wernerhermans.com/downloads/Al%20eeuwen%20achter%20de%20toren.pdf,

    Lammegien Boonstra-van den Boer was van 1925 tot december 1964 klokkenluidster van de Sint Clemenskerk in Steenwijk. Dagelijks maakte ze drie keer de gang naar de toren om daar het touw van de klok ter hand te nemen en de klok in beweging te brengen om aan de bevolking te laten horen hoe laat het was: 8 uur 's morgens, 12 uur 's middags en 6 uur 's avonds.

    https://mijnstadmijndorp.nl/app/vincent-erdin/verhalen/de-klokkenluidster-van-steenwijk,

    Marie Wulteput, weduwe Aloïs Van Lerberghe, was de laatste klokkenluidster van de Sint-Laurentiuskerk.

    https://www.landvannevele.com/upload/1/paginas/1996%20LvN%20jrg%2027%20afl%203.pdf,

    Om 10.30 u. luiden de klokkenluidsters van de Roeselaarse Sint Michielskerk de Vrouwendag feestelijk in.

    https://www.yumpu.com/nl/document/view/19978954/rechtstreeks-stad-roeselare,

    met telwoord ervoor


    • een van de drie klokkenluidsters

    In dit huis hebben onder andere Mie Heeffer en de weduwe Jans van Loon gewoond. Mie Heeffer-Lavrijssen (1887-1957) was een van de drie klokkenluidsters van Hilvarenbeek. De welbespraakte Mie heeft zich nog onsterfelijk gemaakt door haar legendarische optreden (1952) in het KRO radioprogramma 'Brabants halfuur' over klokken en beiaarden.

    https://www.wernerhermans.com/downloads/Al%20eeuwen%20achter%20de%20toren.pdf,

    met eigennaam


    Klokkenluidster Hillianne Baarsma-Wortman uit Augsbuurt: "Heb altijd iets met klokken gehad". Muziek, zingen en klokken zijn rode draden in het leven van de 80-jarige Hillianne Baarsma uit het buurtschap Augsbuurt. Ze luidt al 43 jaar om acht uur 's morgens en zes uur 's avonds de klok van het kerkje dat vlak achter haar woning staat.

    https://www.actiefonline.nl/nieuws/algemeen/50993/klokkenluidster-hillianne-baarsma-wortman-uit-augsbuurt-heb-alt,

    klokkenluidster 2.0

    (politiek en bestuur; business, economie en financiën; recht en misdaad; neologisme)

    iemand die in dienst is bij een overheidsdienst, bedrijf of organisatie en persoonlijk ervaren of geobserveerde misstanden, onrechtmatige activiteiten zoals fraude en corruptie, ongewenst gedrag e.d. openbaar maakt met de bedoeling daar verandering in aan te brengen

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een klokkenluidster…

    is een vrouw; is een persoon

    • [Geslacht] is een vrouw

      Algemene voorbeelden


      Een Noord-Ierse dierenarts met Vlaamse roots heeft een schadevergoeding van omgerekend bijna 1,5 miljoen euro gekregen van een rechtbank in Ierland. De klokkenluidster die voor de overheid werkte, was aan de kant geschoven nadat ze schendingen van het dierenwelzijn naar buiten had gebracht en zich openlijk vragen had gesteld bij de traceerbaarheid van dieren en dus ook van vlees.

      https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220425_94953090,

      Al 250.000 handtekeningen om klokkenluidster toch op Spelen te krijgen. Joelia Stepanova, de Russische 800m-loopster die het dopingsysteem in haar land mee blootlegde maar nu zelf niet naar de Spelen mag, krijgt veel steun. Al 250.000 mensen tekenden de onlinepetitie om haar toch in Rio te krijgen.

      https://sporza.be/nl/2016/08/05/al-250_000-handtekeningen-om-klokkenluidster-toch-op-spelen-te-k-1-2723730/,

      Onder leiding van Rijxman zou heimelijk zijn afgesproken tv-coryfeeën veel meer te betalen dan wettelijk is toegestaan. De klokkenluidster sprak in het diepste geheim met Tweede Kamerleden El Yassini (VVD) en Van der Molen (CDA), die de zaak serieus namen en ermee naar minister voor Onderwijs en Media Arie Slob stapten.

      https://niw.nl/ammehoela/,

      Nu voor de zoveelste keer de beerput over de begeleiding van talenten opengaat, is besloten de stekker uit het topsportprogramma te trekken. [...]. Daarmee worden niet alleen de coaches gestraft, maar vooral de turnsters, de nieuwe generatie topsporters die niets te maken heeft met de opnieuw opgerakelde problemen uit het verleden. Daarnaast worden de klokkenluidsters, na hun eigen tragedie, ook nog met het schuldgevoel opgezadeld dat ze de carrières van hun opvolgsters hebben verwoest.

      https://www.parool.nl/columns-opinie/topsport-lijdt-onder-wanbeleid~b26387d4/,

      De klokkenluidster die reeds jaren samenwerkt met Een DIER Een VRIEND – om een einde te maken aan het zwanendriften, en begin mei haar undercover-operatie over de zware mishandelingen en illegale praktijken door zwanendrifters via net TV programma 1Vandaag naar buiten bracht, heeft afgelopen dinsdag gezorgd voor een inbeslagname van 87 levende zwanen door de NVWA.

      https://www.edev.nl/klokkenluidster-zwanendrifters-zorgt-voor-inbeslagname-door-nvwa/,

      Een registeraccountant RE had zijn toezegging moeten nakomen om een klokkenluidster te laten reageren op de relevante bevindingen. Hij mocht het vertrouwelijke rapport wel geheim houden voor de tuchtrechter, omdat die het niet nodig had.

      https://www.accountant.nl/tucht/2021/12/onderzoeksrapport-mag-soms-geheim-blijven-voor-tuchtrechter/,

      Het hoofd Algemene Zaken (HAZ) van een ziekenhuis stuurt in maart 2014 een brief aan de bestuursvoorzitter over frauduleuze betalingen die het ziekenhuis zou hebben gedaan. Het bestuur vraagt de klokkenluidster om financiële informatie en zegt toe dat haar rechtspositie niet in gevaar zal komen. De klokkenluidster stuurt vervolgens overzichten van financiële transacties, die zijn gedaan van 2011 tot en met 2014.

      https://www.accountant.nl/tucht/2021/12/onderzoeksrapport-mag-soms-geheim-blijven-voor-tuchtrechter/,

      Combinatiemogelijkheden


      als subject bij een werkwoord


      • aan de bel trekken (over)
      • zich uitspreken

      Terwijl Rijxman trots poseerde met een lintje voor bewezen diensten bij 'de publieke', bleek dat een klokkenluidster vorig jaar aan de bel had getrokken over handjeklapdeals. Onder leiding van Rijxman zou heimelijk zijn afgesproken tv-coryfeeën veel meer te betalen dan wettelijk is toegestaan.

      https://niw.nl/ammehoela/,

      De klokkenluidster sprak zich eind vorig jaar uit over grootschalig dopinggebruik binnen de Russische atletiek. Hierdoor werden Russische atleten op de Olympische Spelen voorlopig geschorst.

      https://www.nu.nl/internet/4306821/account-van-russische-klokkenluidster-bij-dopingagentschap-gehackt.html,

      als object bij een werkwoord


      • de klokkenluidster ontslaan

      Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ten onrechte de klokkenluidster ontslagen die misstanden door de Nederlandse ambassadeur in Nigeria aankaartte. De rechtbank Den Haag concludeert dit in haar vonnis van 9 september jl.

      https://www.transparency.nl/nieuws/2020/09/buza-ontsloeg-klokkenluidster-ambassade-nigeria-onterecht/,

      met adjectief ervoor


      • anonieme klokkerluidsters

      'Athlete A' draait rond het grootste schandaal uit de gymnastiek ooit, het jarenlange misbruik door sportdokter Larry Nassar van honderden jonge turnsters die hij als trainer zag passeren. De documentaire volgt enkele journalisten uit Indianapolis, de thuisbasis van de Amerikaanse gymnastiekbond, terwijl ze de zaak uitspitten met de hulp van enkele anonieme klokkenluidsters, maar toont ook hoe de cultuur van het turnen ervoor zorgde dat Nassar zo lang ongestraft zijn gang kon gaan.

      https://www.humo.be/tv/dit-zijn-de-50-beste-true-crime-titels-van-netflix-en-co-20-11~b8e01f9a/,

      • Amerikaanse klokkenluidster
      • Britse klokkenluidster
      • de Hasseltse klokkenluidsters
      • de Russische klokkenluidster

      Amerikaanse klokkenluidster Chelsea Manning vrijgelaten. De Amerikaanse klokkenluider Chelsea Manning is vervroegd vrijgelaten. Ze heeft een gevangenis in de staat Kansas na zeven jaar mogen verlaten.

      https://nl.metrotime.be/nieuws/amerikaanse-klokkenluidster-chelsea-manning-vrijgelaten,

      Gewetensnood dreef Britse klokkenluidster. [...]. Katherine Gun is een held voor de tegenstanders van de oorlog in Irak, maar een steen des aanstoots voor de Britse regering. Ze onthulde dat de VS de Britse overheid om hulp vroegen bij het afluisteren van VN-diplomaten.

      https:/https://www.gaingate.com/gyp/katherine.htm/www.gaingate.com/gyp/katherine.htm,

      De Hasseltse klokkenluidsters zijn niet tevreden over hun nieuwe jobinhoud en weigeren om opnieuw aan het werk te gaan. Hun schorsing van dertien maanden zit er nochtans op, maar na een gesprek met de nieuwe korpschef Philip Pirard hebben ze besloten om nog enkele weken verlof op te nemen. Dat meldt TV Limburg.

      https://www.hln.be/binnenland/hasseltse-klokkenluidsters-niet-tevreden-over-nieuwe-jobinhoud~a932de53/,

      Het account van de Russische klokkenluidster Yulia Stepanova bij het mondiale antidopingagentschap WADA is door iemand gehackt.

      https://www.nu.nl/internet/4306821/account-van-russische-klokkenluidster-bij-dopingagentschap-gehackt.html,

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: in

      ( (vooral) in België)
      • klokkenluidster in de Hazodi-affaire
      • de klokkenluidsters in de zaak Pol Van Den Driessche

      Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft een aanbevelingsbrief geschreven voor een sollicitante. Dat meldt TV Limburg. Het gaat om één van de klokkenluidsters in de Hazodi-affaire. Het Limburgse provinciebestuur tilt zwaar aan het voorval.

      https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2015/12/03/minister_jambon_komttussenbeideinsollicitatie-1-2513973/,

      De klokkenluidsters in de zaak-Pol Van Den Driessche vroegen vorige maand een gesprek aan met N-VA-voorzitter Bart De Wever. Ze werden doorverwezen naar de Brugse N-VA-afdeling, waarop ze afhaakten. Dat schrijft De Morgen. [...]. Marie-Anne Wilssens, voormalig journaliste bij Het Nieuwsblad, gaat een juridische klacht indienen tegen de voormalige CD&V-senator.

      https://www.knack.be/nieuws/klokkenluidsters-van-den-driessche-vingen-bot-bij-de-wever/,

      Voorzetsel: over

      • klokkenluidsters over misstanden (bij)

      Het Amerikaanse weekblad Time heeft de jaarlijkse benoeming van 'persoon van het jaar' ditmaal toegekend aan drie vrouwen. Het trio baarde afgelopen jaar opzien als 'klokkenluidster' over misstanden bij de federale recherche FBI en bij de Amerikaanse concerns WorldCom en Enron.

      https://www.gva.be/cnt/oid223232,

      Voorzetsel: van

      • klokkenluidster van het dopingschandaal
      • de klokkenluidster van Facebook
      • klokkenluidster van de geheime dienst GCHQ
      • klokkenluidsters van misstanden bij de politie

      Joelia Stepanova kwam duidelijk zonder goede training naar de EK atletiek in Amsterdam. De Russin, die als klokkenluidster van het grote dopingschandaal in haar land gratie kreeg van internationale atletiekunie IAAF en mocht aantreden in de series van de 800 meter, was niet vooruit te branden. Ze stapte ogenschijnlijk gedesillusioneerd uit na 600 meter.

      https://www.dopingautoriteit.nl/nieuws/anp/8449,

      De klokkenluidster van Facebook, die eerder anoniem getuigde in The Wall Street Journal, werd zondag geïnterviewd voor het Amerikaanse informatieprogramma '60 minutes'. Ze heet Frances Haugen, is 37 en nam in mei ontslag, nadat ze duizenden pagina's met intern onderzoek had gekopieerd. 'De versie van Facebook die vandaag bestaat verscheurt onze maatschappijen en veroorzaakt etnisch geweld'.

      https://datanews.knack.be/ict/nieuws/klokkenluidster-facebook-toont-keer-op-keer-dat-het-winst-verkiest-boven-veiligheid/article-longread-1785665.html,

      Het waargebeurde verhaal van Katharine Gun, klokkenluidster van de notoire Britse geheime dienst GCHQ. In 2003 laat Gun een geheime memo van de Amerikaanse NSA lekken waarin wordt voorgesteld dat de VS en het Verenigd Koninkrijk extra druk zullen uitoefenen op de twijfelende staten in de VN Veiligheidsraad, om te stemmen vóór de aanstaande invasie van Irak. Door deze actie belandt ze vervolgens op alle voorpagina's en hebben de autoriteiten het op haar gemunt.

      https://www.moviemeter.nl/film/1122548

      Een van de klokkenluidsters van misstanden bij de politie Hoefkade en Haarlemmermeer kreeg vandaag te horen dat ze definitief wordt ontslagen omdat ze schandalen openbaarde. De agenten die zich in Rotterdam racistisch hebben geuit, werken gewoon door.

      https://twitter.com/marcelhaenen/status/1278312867738062849,

      in voorzetselgroep


      • de klacht van klokkenluidster Van Ooyen
      • de kritiek van klokkenluidster Frances Haugen

      Het was de interne klacht van klokkenluidster Van Ooyen, die de basis vormde voor de Nieuwsuur-onthullingen over politieke invloed op onafhankelijk onderzoek waarmee de WODC-affaire eind 2017 begon. Er volgden drie onderzoekscommissies; de WODC-directeur stapte op; en minister Grapperhaus kondigde vergaande verbeteringen en maatregelen bij het WODC aan, waarmee de WODC-affaire leek afgesloten.

      https://www.nporadio1.nl/nieuws/binnenland/30b219bb-7815-4c6b-8e64-859469432c71/klokkenluider-in-wodc-affaire-werd-maandenlang-door-justitie-afgetapt,

      Facebook-baas Mark Zuckerberg heeft zich in een lange boodschap op zijn eigen Facebook-account verweerd tegen de kritiek van klokkenluidster Frances Haugen. "Het idee dat winst primeert op veiligheid en welzijn staat centraal in de aantijgingen. Dat is gewoon niet waar."

      https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20211006_91608418,

      • volgens een klokkenluidster

      De politiebaas heeft zich, volgens een klokkenluidster, schuldig gemaakt aan aanranding en het online versturen van seksuele voorstellen.

      https://www.parool.nl/nederland/politiechef-haarlemmermeer-beschuldigd-van-seksuele-intimidatie~b809b334/,

      Volgens een klokkenluidster binnen D66, die haar verhaal deed op een anoniem schrijversplatform write.as, ging het al jaren mis in de partij met seksuele intimidatie. Hoofdrolspeler in het verhaal, D66'er Frans van Drimmelen, is vrijgepleit van de beschuldigingen.

      https://www.allesinkaagenbraassem.nl/nieuws/d66kb-oprichter-vrijgepleit-van-metoo-praktijken.html,

      met telwoord ervoor


      • een van de klokkenluidsters
      • twee klokkenluidsters
      • drie klokkenluidsters

      Een van de klokkenluidsters, oud-turnster Petra Witjes, kwam met een lijst aanbevelingen en de KNGU erkende dat er in het verleden fouten zijn gemaakt, iets waar Maurits Hendriks namens sportkoepel NOC*NSF zich bij aansloot.

      https://www.nporadio1.nl/nieuws/sport/7291d1ce-2750-4f3c-990b-4c9d3bf568bf/coronamaatregelen-leiden-tot-competitievervalsing,

      In 2012 meldden twee klokkenluidsters diverse misstanden bij de vrouwenopvang. Vier vrouwen verlieten destijds met hun vijf kinderen de opvang omdat zij zich daar niet meer veilig voelden.

      https://www.gooieneembode.nl/nieuws/algemeen/50859/hilversum-heeft-bij-vrouwenopvang-nog-niet-alles-op-orde?redir,

      Een van de klokkenluidsters van misstanden bij de politie Hoefkade en Haarlemmermeer kreeg vandaag te horen dat ze definitief wordt ontslagen omdat ze schandalen openbaarde. De agenten die zich in Rotterdam racistisch hebben geuit, werken gewoon door.

      https://twitter.com/marcelhaenen/status/1278312867738062849,

      De drie klokkenluidsters van de Hazodi-affaire hebben de hoofdredacteur van de krant Het Belang van Limburg rechtstreeks gedagvaard voor de Hasseltse rechtbank. De drie vrouwen menen dat er alleen maar kritiek over hen in het dagblad verscheen en vragen een soort recht van antwoord.

      https://www.knack.be/nieuws/klokkenluidsters-hazodi-affaire-dagvaarden-hoofdredacteur-het-belang-van-limburg/,

      met onbepaald voornaamwoord


      • geen klokkenluidster (zijn)

      De rechter kwam juist tot het oordeel dat ze in deze zaak geen klokkenluidster is. Niet iedereen die zaken in de media brengt is een klokkenluider.

      https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/seksuele-intimidatie-bij-de-politie-klokkenluidster-krijgt-strafontslag,

      met eigennaam


      Omdat Meta nu al veel problemen heeft om zijn producten in de huidige vorm leefbaar te houden voor zijn miljarden gebruikers, vreest klokkenluidster Haugen voor een escalatie als sociale media driedimensionaal worden. Daar komen nog eens de gigantische hoeveelheden persoonlijke data bij die nodig zullen zijn om die toekomstige digitale omgeving te bouwen.

      https://www.tijd.be/dossiers/metaverse/klokkenluidster-haugen-vreest-problemen-in-de-metaverse/10388175.html,

      Het was de interne klacht van klokkenluidster Van Ooyen, die de basis vormde voor de Nieuwsuur-onthullingen over politieke invloed op onafhankelijk onderzoek waarmee de WODC-affaire eind 2017 begon. Er volgden drie onderzoekscommissies; de WODC-directeur stapte op; en minister Grapperhaus kondigde vergaande verbeteringen en maatregelen bij het WODC aan, waarmee de WODC-affaire leek afgesloten.

      https://www.nporadio1.nl/nieuws/binnenland/30b219bb-7815-4c6b-8e64-859469432c71/klokkenluider-in-wodc-affaire-werd-maandenlang-door-justitie-afgetapt,

      Eind februari werd de private bank UBS door de Franse rechtbank veroordeeld tot een recordboete van 4,5 miljard euro. Die veroordeling was een rechtstreeks gevolg van het overdonderende bewijsmateriaal dat klokkenluidster Stéphanie Gibaud verzamelde. 'Eindelijk kreeg ik gelijk.'

      https://www.humo.be/nieuws/hoe-private-bank-ubs-de-super-rijken-de-fiscus-helpt-omzeilen-klokkenluidster-stephanie-gibaud-onthult~b5ebd2e9/,

      Het account van de Russische klokkenluidster Yulia Stepanova bij het mondiale antidopingagentschap WADA is door iemand gehackt.

      https://www.nu.nl/internet/4306821/account-van-russische-klokkenluidster-bij-dopingagentschap-gehackt.html,

      voorafgegaan door als


      • als klokkenluidster
      • als klokkenluidster in de spotlights treden

      Joelia Stepanova kwam duidelijk zonder goede training naar de EK atletiek in Amsterdam. De Russin, die als klokkenluidster van het grote dopingschandaal in haar land gratie kreeg van internationale atletiekunie IAAF en mocht aantreden in de series van de 800 meter, was niet vooruit te branden. Ze stapte ogenschijnlijk gedesillusioneerd uit na 600 meter.

      https://www.dopingautoriteit.nl/nieuws/anp/8449,

      De 37-jarige Haugen, tot een jaar geleden productmanager bij Facebook, werd in de herfst wereldberoemd toen ze in de spotlights trad als klokkenluidster over haar ex-werkgever. Ze bracht duizenden pagina's aan interne documenten naar buiten. Die schetsten een weinig fraai beeld over het grootste sociale netwerk ter wereld.

      https://www.tijd.be/dossiers/metaverse/klokkenluidster-haugen-vreest-problemen-in-de-metaverse/10388175.html,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2002