kloofdenken


kloofdenken 1.0

manier van denken waarbij de nadruk wordt gelegd op de ongelijkheid of tegenstelling tussen verschillende groepen of zaken, soms vanuit de gedachte dat er sprake is van een oneerlijk verschil

Semagram (extra betekenisinformatie)


Kloofdenken…

is een denkwijze

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een maatschappelijke tendens
  • [Object betroffen] betreft vaak de verschillende omstandigheden van sociale groepen, zoals die van armen ten opzichte van rijken of die van vrouwen ten opzichte van mannen

    Algemene voorbeelden


    Het kloofdenken werd bovendien versterkt door enkele andere ontwikkelingen. Politieke partijen zagen hun wortels in de burgerlijke samenleving wegkwijnen, maar tegelijkterijd verstevigden zij hun greep op de staat.

    Trouw,

    Die hervorming zou, zoals de Nieuwe Politieke Cultuur het wil, steunen op consensus. De eensgezindheid van de Nieuwe Politieke Cultuur vervangt immers de oude politieke tegenstellingen. Weg met de breuklijnen en het kloofdenken.

    De dramademocratie, Mark Elchardus,

    Politici van onder andere de BoerBurgerBeweging (BBB) beweren zelfs dat er een diepe kloof gaapt tussen stad en platteland. Plattelanders en stedelingen zouden nauwelijks nog dezelfde taal spreken. Is deze culturele kloof tussen stad en platteland reëel, en speelt die daadwerkelijk een rol in de boerenprotesten tegen het stikstofbeleid? Zo nee, hoe kom je dan van dat kloofdenken af?

    Trouw,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 1994
    Samenhangende woorden (vorm) genderkloof; vaccinatiekloof; woonkloof
    Samenhangende woorden (betekenis) polarisatie