kniesoor


kniesoor 1.0

iemand die kniest of die gewoon is te kniezen; iemand die voortdurend kniest; kniezer

Semagram


Een kniesoor…

is een persoon

 • [Activiteit of handeling] kniest; beklaagt zich vanwege werkelijk of vermeend leed; treurt

  Algemene voorbeelden


  Een vrijgevig man moet iemand naast zich hebben die graag ontvangt en geen kniesoor met de hand op de buidel.

  Gesprekken in huizen aan zee, Willem Brakman,

  Even later kwam hij luid pratend binnen [...], hield ons een uur lang zonder op enige reactie te wachten schreeuwend bezig: over vrouwen die hij op straat of in de trein ontmoet had, over zijn ultrarechtse politieke standpunten, over Arend van Woerden ('die jou merkwaardig genoeg een kniesoor vindt. Ha, ha!'), over Elizabeth, over vroeger [...], waarna hij weer even opgewonden vertrok, met de taxi die al die tijd voor de deur was blijven staan.

  Requiem voor een vriend, J.J. Voskuil,

  Spel voortaan weliswaar ruggenmerg, zeggen de spellingshervormers, maar ook ruggespraak. En ook kinnebak en kakebeen. Waarom? Het nieuwe Groene Boekje: "Het eerste deel is een lichaamsdeel en het geheel is een versteende samenstelling". Tja, maar we horen wel ogenblik te schrijven, ook al is het eerste deel een lichaamsdeel en het geheel een versteende samenstelling. Maar goed, alleen kniesoren struikelen over één uitzondering. Hoewel, één uitzondering? Vergeet het maar.

  De Standaard,

  Wie verwacht aan alle hoeken en kanten doodgetreiterde, uitgehongerde Tsjechen te zien ineenzakken, zal me wel niet geloven. Toch is het allemaal waar: vrije, blije Tsjechen, klingelende Bachmuziek, een doubledecker en uw correspondent boven in die rooie bus aan de schrijfmachine! Misschien best even recapituleren. Dan kan je als lezer delen in mijn lol, want ik zie het ze al denken, de kniesoren onder jullie: "Pierewiet maakt er weer een zwijnepan van!"

  Pagadders, Leo Geerts,

  'Plak eens een romannetje!' Wie een streepjescode heeft gemist, hoeft niet te wanhopen: er zijn boeken genoeg. En in de nieuwste Piet Huysentruyt drukken we een jokertje af, toch? De kniesoor die aan het succes van deze Betere Boekenbon mocht twijfelen kan erover denken boeken te gaan verbieden. Misschien is ook dat een oplossing. Maar een nog veel betere is een paar schrijvers af te schaffen.

  Plak eens een boek; Scheiding, Gie Bogaert,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • een chauvinistische kniesoor
  • een enorme kniesoor
  • buitenlandse kniesoren
  • gelijkgestemde kniesoren
  • journalistieke kniesoren

  Wie wakker ligt van onze daling op de ladder is een chauvinistische kniesoor en heeft zijn slapeloosheid (het zijn meest mannen wil ik hopen) aan zichzelf te wijten.

  NRC,

  Maar veel duidelijker worden de aanwijzingen niet, men moet wel een enorme kniesoor zijn om daaruit conclusies te trekken over de strekking van Langs bedoelingen, die nog het best tot uiting komen in het slotbeeld, als iedereen zich (net als bij Carsen) afwendt van de dode Mimi.

  NRC,

  Menselijk gezien zijn het begrijpelijke reacties, maar ze brengen weinig zoden aan de dijk, tenzij applaus op de banken van gelijkgestemde kniesoren.

  Cultuur is oorlog, Leo De Haes,

  Het spektakel was meestal arm, maar het zijn alleen (journalistieke) kniesoren die daar om malen.

  De Standaard,

  Buitenlandse kniesoren mochten zich dan storen aan de soms wat dik opgelegde cowboyclichés (hechte vriendschap! ondergaande zonnen! trouwe paarden!), bij de naar mythisch Amerika hunkerende Amerikanen kon All the Pretty Horses geen kwaad doen.

  NRC,

  Vaste verbindingen


  het is een kniesoor die daarop let


  1. Vormvariant: een kniesoor die erop let; een kniesoor die daarop let; maar een kniesoor die daarop let; wie daarop let is een kniesoor; alleen een kniesoor let op ... (Zelden in de volledige vorm, maar meestal in daarvan afgeleide, elliptische varianten.)

   het is iemand die altijd kniest die daarop acht slaat, die daarop kritiek heeft, die daar aanstoot aan neemt; het is iemand die altijd problemen ziet die daar moeite mee heeft; het is iemand die zich te veel ergert aan de details, aan kleine verschillen

   Maar willekeur is in een boek als dit onvermijdelijk, en alleen een kniesoor let op onvolledigheid (waarom staat Dire Straits niet in de lijst van 'Bands Critics Love To Hate'? Hoe is het mogelijk dat Marsh in het lijstje met 'Cameo Appearances' het parlando van Bruce Springsteen in Lou Reeds 'Street Hassle' is vergeten?).

   NRC,

   Met een kritische blik wordt de geluiddempende schuifwand bekeken. Er is inderdaad nog iets te horen, maar een kniesoor die daarop let.

   Meppeler Courant,

   Er gaat van alles verkeerd, maar een kniesoor die daar op let als er flink tegen de schenen van de gevestigde orde wordt gestampt en hard en uitbundig wordt gelachen.

   De Standaard,

   De heilige koe vertoonde een aantal deukjes, maar een kniesoor die daar op let, want Ruinerwold is wel de enige wedstrijd voor landelijke ruiters waar een auto valt te verdienen.

   Meppeler Courant,

   De missalen zijn niet in paars fluweel gebonden, maar een kniesoor die daarop let.

   De Standaard,

   Weliswaar komt er in dat hele boek geen computer voor, maar een kniesoor die daar op let.

   De Internet-sensatie, Francisco van Jole,

   Het enige verschil tussen business- en economy class is naast de ticketprijs van soms duizenden euro's de grootte van het scherm: respectievelijk 10.4 en 6.5 inch. Een kniesoor dus die daar op let!

   De Telegraaf,

   Ze is ons goede, oude troostmoedertje. Een kniesoor die er, bij zoveel kijkgenot, op let dat precies dezelfde troost door zwartgerokte priesters en andere geestelijken, in opdracht van de generaals, al eeuwenlang aan alle moeders van gevallen zonen is voorgehouden.

   Averechts, Gerrit Komrij,

   'De produktie kwam tot stand zonder subsidie van de overheid', vermeldde het programmaboekje en dat was aan het decor wel af te zien. Maar wie daarop let is een kniesoor.

   Meppeler Courant,

  een kniesoor die daarom maalt; het is een kniesoor die daarover zeurt


  1. Vormvariant: maar een kniesoor die daarom maalt; een kniesoor die over iets zeurt

   het is iemand die altijd kniest die daarop acht slaat of daarover zeurt
   Te beschouwen als min of meer gebruikelijke varianten van (het is) een kniesoor die daarop let.

   Na het tanken even met het klokje langs de scanner en de turbotanker kan weer op weg. Tanken uit de losse pols. Welk een genot. Een kniesoor die dan nog zeurt over de hoge benzineprijzen.

   De Limburger,

   Kunnen zij een onderscheid maken tussen geactiveerde en geïnactiveerde substanties? Neen dus. Maar een kniesoor die daar om maalt. Ook in andere vlakken is coherentie voor homeopaten geen prioriteit.

   http://www.skepp.be/thema/homeopathie_geloof_of_wetenschap.html

   De start van zo'n ritueel is meestal een betoging. Volgens de bonden is dat niet hetzelfde als een staking, hoewel de betogers tijdens de betoging ook niet werken. Maar het is een kniesoor die daarover zeurt.

   De Standaard,

  (het is) een kniesoor die ...


  1. Vormvariant: maar een kniesoor die ...; alleen een kniesoor vraagt zich af of ...

   het is iemand die altijd kniest die doet of niet doet wat in het vervolg genoemd wordt

   Het is allemaal niet bijster origineel en de plot is misschien wat vergezocht - om maar te zwijgen over de tegenvallende afwikkeling - maar het is een kniesoor die niet valt voor de chemie tussen de twee hoofdpersonen.

   http://www.moviegids.be/artdet.cfm?tekstnr=92362=1,

   Een kniesoor die het charisma van Stefani niet wou zien: ze is een ster.

   De Standaard,

   Soep is ten alle tijden soep en alleen een kniesoor vraagt zich af of het gebonden, klare dan wel een ander aftreksel van vlees of merg bereidt met vermicelli, groenten of rijst is.

   http://www.nautiek.nl/page46.html

   Een kniesoor die er zich over verbaast dat de toekomst van de seksuologie in Nederland besproken en beschreven wordt, terwijl de auteur noch zijn gesprekspartners, enige verwijzing willen maken naar interessante (Engelstalige) reflecties op deze thematiek.

   http://www.nisso.nl/nrecens.htm

   Een kniesoor die zich niet meer scheert en niet meer in de spiegel kijkt, zichzelf geen pleziertje meer gunt.

   http://home.hetnet.nl/~josvanvenrooij/hetisweerherfst.htm,

   Fords honderdduizenden arbeiders waren nu ook aan hun status van autobezitters een en ander verplicht: zij woonden in de nette huizen van meneer Ford, gedroegen zich netjes, waren godsvruchtig, werden uitgedost met een Ford-uniform, werden geheelonthouders en bleven voorbeeldige huisvaders, wie aan de band werkt springt niet uit de band, dat werd hun voor hun welzijn onverbiddelijk ingeprent. Maar een kniesoor die daarover valt.

   Tussen tuin en wereld, Paul De Wispelaere,

   Op het marktplein wemelen de uniformen door elkaar, muzikanten, majorettes, instrumenten worden uitgeprobeerd. Ik laat me dan maar meeslepen door de opgewekte nervositeit. Een kniesoor die zich op zo'n moment niet geeft.

   Bas, Annie Van Keymeulen,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding