kraamhulp


kraamhulp 1.0

zorg die een kraamverzorgende biedt aan een kraamvrouw en haar pasgeboren kind, voornamelijk in de eerste dagen na de bevalling

Semagram (extra betekenisinformatie)


Kraamhulp…

is een handeling

  • [Functie] dient om het herstel van een kraamvrouw te bevorderen
  • [Plaats] wordt meestal verleend bij een kraamvrouw thuis of ook in een kraaminstelling
  • [Duur] wordt meestal geboden in de eerste dagen na de bevalling
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is geschoolde hulp en is tijdelijk
  • [Belanghebbende of begunstigde] wordt gegeven aan een kraamvrouw
  • [Handelende persoon] wordt verleend door een kraamverzorgende
  • [Object betroffen] heeft vooral betrekking op de verzorging van moeder en baby, voorlichting over borstvoeding en verzorging, licht huishoudelijk werk, het ontvangen van bezoek en de verzorging van de andere kinderen in het gezin

Algemene voorbeelden


De kraamverzorgster geeft kraamhulp in een gezin waar pas een baby (of meerling) geboren is of waar er hulp nodig is tijdens een moeilijke zwangerschap.

http://www.debakermat.be/Kraamverzorgsters.htm

Het meest uitgebreide kraampakket wat wij u te bieden hebben. Dit kraampakket omvat tien dagen, tien uur kraamhulp. Oftewel 100 uur kraamzorg te verdelen over veertien dagen.

http://www.kraamzorg-mudde.nl/

Het tijdstip waarop je uit het ziekenhuis ontslagen wordt, verschilt van ziekenhuis tot ziekenhuis. Meestal vindt het ontslag tussen de tweede en zevende dag na de keizersnede plaats. De snelheid van je herstel en de gezondheid van je kind spelen natuurlijk een rol. Daarnaast is je situatie thuis van belang: krijgt u nog aanvullende kraamhulp, hebt u andere hulp, zijn er andere kinderen?

http://www.kindjeopkomst.nl/default.htm

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


kraamhulp 2.0

iemand die voor zijn beroep niet-medische zorg biedt bij een bevalling, voornamelijk in de eerste dagen na de geboorte door onder meer de lichamelijke verzorging van moeder en kind en door huishoudelijk werk; kraamverzorgende
Binnen de beroepssector geldt de term kraamhulp als verouderd of denigrerend en gaat de voorkeur uit naar de specifiekere beroepsaanduiding kraamverzorgende.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kraamhulp…

is een persoon

  • [Plaats] werkt meestal thuis bij een kraamvrouw of levert zorg in een kraaminstelling
  • [Tijd] is reeds tijdens de bevalling aanwezig of in de eerste dagen na de bevalling
  • [Deskundigheid of vaardigheid] is een gediplomeerde verlener van niet-medische zorg
  • [Activiteit of handeling] assisteert de verloskundige, staat in voor de niet-medische zorg voor moeder en baby, geeft hulp en advies bij de verzorging en voeding van de pasgeborene, verricht licht huishoudelijk werk, ontvangt het bezoek en helpt bij de zorg voor de andere kinderen in het gezin
  • [Belanghebbende of begunstigde] verleent hulp aan een pas bevallen vrouw en haar gezin

Algemene voorbeelden


U kunt ook kiezen waar U wilt bevallen: thuis of poliklinisch in het ziekenhuis. In beide gevallen bevalt U onder leiding van de verloskundige. Bij de bevalling komt ook een kraamhulp de verloskundige assisteren.

http://home.kpn.nl/m.schliessner/bevalling.html

De kraamtijd is een heerlijke periode, je hebt een kraamhulp om je heen die je alles uit handen neemt, maak hier ook gebruik van. Bevallen is meestal een zware klus en je lichaam zal best wel wat extra rust kunnen gebruiken. Laat de kraamhulp dus lekker de telefoon opnemen, je kunt haar ook heel goed als buffer gebruiken als je even geen zin hebt om iemand te woord te staan, of langs wil komen. Zie de kraamhulp maar als jouw engeltje in je kraamtijd.

http://www.kindjeopkomst.nl/default.htms

Vorige week maakte het Kennemer Gasthuis bekend een kraamhotel te willen inrichten in de polikliniek bij het Delftplein in Haarlem-Noord. Daar kunnen vrouwen over een paar jaar, onder begeleiding van een verloskundige, bevallen om zo de rompslomp van een thuisbevalling te ontlopen [...]. Bij complicaties wordt de vrouw overgeplaatst naar het ziekenhuis. Vooral in regio's in Nederland die kampen met grote tekorten aan verloskundigen en kraamhulpen worden kraamhotels opgericht. Door het verplaatsen van een thuisbevalling naar deze zorghotels kunnen de verloskundigen en kraamhulpen veel efficiënter werken.

Haarlems Dagblad,

De opleiding voor kraamverzorgenden kan worden uitgebreid met geld voor de kraamzorg dat op de plank blijft liggen. Dat zei minister Klink (Volksgezondheid) woensdag tijdens een spoeddebat met de Tweede Kamer over het tekort aan kraamhulpen. Het kabinet trok 34 miljoen euro uit voor verhoging van het aantal uren kraamzorg, maar omdat er niet genoeg kraamverzorgenden zijn, houdt Klink geld over. Zo nodig wil hij het restant gedeeltelijk besteden aan het opleiden van meer kraamverzorgenden.

http://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/klink_geld_over_voor_opleiding_kraamzorg_1_259408,

Het is jammer dat zodra kraamzorg in de media komt, journalisten en commentatoren over 'de kraamhulp' spreken in plaats van over 'de kraamverzorgende' [...]. Mensen die kraamzorg hebben gehad weten vaak dat dit niet iets is wat iedereen kan doen, dat daar kennis en ervaring voor nodig is [...]. Wij zullen onze best blijven doen die professionaliteit en de enorme meerwaarde van de kraamzorg in de samenleving onder de aandacht te brengen. En hopelijk wordt het woord kraamhulp in de toekomst dan niet meer gebruikt en krijgt kraamzorg ook in naam de erkenning die het verdient.

http://www.nbvkinactie.nl/nbvk_opinie/kraamhulp_helpt_niet_kraamzorg_wel.html,

Vroeger werd er veel gesproken over kraamhulp. De kraamzorg was toen met name gericht op het uit handen nemen van het werk van de kraamvrouw dus vooral op huishoudelijke werkzaamheden [...]. Na verloop van tijd is er geleidelijk een verandering gekomen. De kraamzorg gaat nu meer uit van de zorgtaken van de kraamverzorgende.

http://www.isiskraamzorg.nl/Wat-is-het-verschil-tussen-een-kraamhulp-kraamverzorgende-en-een-kraamcoach.ashx