langstudeerder


langstudeerder 1.0

(wetenschap; onderwijs en opvoeding; (vooral) in Nederland)

student in het hoger onderwijs die langer of veel langer doet over zijn of haar studie dan de overheid wenselijk acht; student met een studieachterstand van minstens één jaar
Sinds 2010 als politieke term gelanceerd in het regeerakkoord van het kabinet Rutte en sindsdien frequent gebruikt vanwege het voornemen van de overheid om deze studenten jaarlijks een fors bedrag aan extra collegeld te laten betalen.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een langstudeerder…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] doet langer of veel langer over zijn of haar studie dan de overheid wenselijk acht en heeft een studieachterstand van minstens één jaar

    Algemene voorbeelden


    De kans is groot dat de maatregel van staatssecretaris Zijlstra (onderwijs) om het collegegeld voor 'langstudeerders' met jaarlijks 3.000 euro te verhogen niet standhoudt voor de rechter. Een arrest van de Hoge raad uit 1989 biedt daartoe de opening.

    de Volkskrant,

    De volksmond maakt nauwelijks onderscheid tussen de langstudeerder en de eeuwige student. ledereen, die zo'n tien jaar over zijn studie doet, is een boemelaar en een luilak.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010819341:mpeg21:a0585,

    Een van de eerste genodigden die het podium mocht betreden was D66-leider Alexander Pechtold. Nadat hij erop wees dat Rutte, Verhagen en hij allen langstudeerders waren, waagde hij zich aan de nu al legendarische uitspraak: "Ich bin ein langstudeerder". Een oorverdovend goedkeuren verspreidde zich over het Malieveld.

    http://www.studenten.net/studieleven/nieuws/15902/ich_bin_ein_langstudeerder,

    Maar wat is een langstudeerder eigenlijk? Volgens Zijlstra is het een lapzwans die we moeten aanpakken. Terwijl langstudeerders vaak heel andere studenten zijn. Neem de student die uitgeloot is voor geneeskunde, daarom biologie gaat studeren en na twee jaar wel wordt ingeloot voor geneeskunde. Of studenten die twee studies tegelijk volgen, naar het buitenland gaan, een bestuursfunctie hebben of in de medezeggenschap zitten. Daar hebben ze hun hele leven voordeel van, maar straks krijgen ze een boete van 3000 euro per jaar en universiteiten een boete van 6000 euro per jaar.

    http://www.ru.nl/nieuws/index/nieuwsoverzicht/@796909/rector-reageert/,

    Om het studierendement te verhogen zal van langstudeerders een hoger collegegeld worden gevraagd. Dit zinnetje uit het regeerakkoord is waar wij voor vreesden toen het CDA bij Rutte aanschoof.

    http://www.soggen.nl/?p=1382,

    De Landelijke Studentenvakbond LSVb heeft het profijtbeginsel als basis genomen voor een alternatief stelsel van studiefinanciering. Wie veel van zijn studie profiteert - wat blijkt uit een hoog inkomen - moet meer terugbetalen dan iemand die na zijn afstuderen niet zoveel verdient. Ook moet een langstudeerder meer terugbetalen dan wie kort over de studie heeft gedaan. Tijdens de studie ontvangt elke student even veel geld. Komende week presenteert de vakbond het alternatief officieel.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010628633:mpeg21:a0102,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • langstudeerders aanpakken

    In het regeerakkoord worden de langstudeerders en hun universiteiten hard aangepakt: Als studenten meer dan een jaar vertraging hebben, moeten ze als boete 3000 euro extra collegegeld betalen, wat in totaal neerkomt op bijna 5000 euro collegegeld per jaar.

    http://www.lr.tudelft.nl/live/pagina.jsp?id=dfdc21dd-cb49-490a-a7dd-d8aedaa8c66d&lang=nl,

    in voorzetselgroep


    • collegegeld voor langstudeerder
    • de korting voor langstudeerders
    • plannen voor de langstudeerders

    Collegegeld voor lang-studeerder 10.000 gulden. Studenten die langer dan tien jaar staan ingeschreven bij universiteit of hogeschool, moeten een collegegeld gaan betalen dat geluk is aan de kostprijs voor het hoger onderwijs: tienduizend gulden per jaar.

    http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010857042:mpeg21:a0002,

    De korting voor langstudeerders, die het kabinet de instellingen op wil leggen, is desastreus voor het hoger onderwijs, vinden VSNU en HBO-raad. Gaat die niet van tafel, dan moet het collegegeld nog verder omhoog.

    http://profielen.hro.nl/nieuws/item/alternatief_hbo_raad_collegegeld_7_700_euro_voor_langstudeerders/,

    Staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs past zijn plannen voor de langstudeerders iets aan. Voor de studenten verandert er niets. Zij moeten als zij meer dan een jaar studievertraging oplopen, jaarlijks 3000 euro extra aan collegegeld betalen. Hogescholen en universiteiten zouden in het oorspronkelijke plan 3000 euro worden gekort per langstudeerder

    http://nos.nl/artikel/215816-plan-langstudeerders-iets-gewijzigd.html,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen