lokkoffer


lokkoffer 1.0

(recht en misdaad; neologisme)

koffer die speciaal wordt gebruikt, meestal door de politie, om het stelen van spullen uit die koffer uit te lokken, waarna de dieven bekeurd of aangehouden kunnen worden; koffer als lokmiddel voor diefstal

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een lokkoffer…

is een koffer; is een voorwerp

  • [Functie] dient als middel om een diefstal uit te lokken
  • [Betrokkene] wordt meestal door de politie ingezet

    Hoofdsemagram: koffer


    Algemene voorbeelden


    Met de inzet van 'lokkoffers' heeft de marechaussee op Schiphol een bende bagageplunderaars ontmaskerd. Gisterochtend zijn zes medewerkers op hun werkplek gearresteerd wegens diefstal van luxe goederen uit reiskoffers. De arrestanten zijn medewerkers van de bagageafhandeling op Schiphol. De arrestanten liepen al enige tijd in het vizier van de marechaussee.

    De Telegraaf,

    De lokkoffers - met daarin verstopt geld en elektronica - werden tussen reguliere incheckbagage gezet. Toen gisteren op camerabeelden wederom was te zien dat de mannen de koffers openden, werden ze gearresteerd. Het geld en de elektronica werden in rugtassen van de verdachten aangetroffen.

    De Telegraaf,

    De marechaussee heeft opnieuw negen bagagemedewerkers op Schiphol opgepakt op verdenking van diefstal uit koffers. Op camerabeelden is te zien hoe ze waardevolle spullen uit koffers halen. Er werden vooral iPods, kleding, geld en sieraden gestolen. Onlangs werden er ook al zes verdachten opgepakt. De verdachten, die werken voor hetzelfde bedrijf, liepen tegen de lamp door de inzet van lokkoffers.

    https://nos.nl/artikel/131025-bagagemedewerkers-schiphol-gepakt-met-lokkoffers.html,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2009
    Samenhangende woorden (vorm) lokagent; lokauto; lok-bh; lokhipster; lokhoer; lokhomo; lokloverboy; lokoma; lokpatiënt; lokpuber; loktiener