luchtvaartindustrie 1.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een luchtvaartindustrie…
is een industrie; is een geheel van activiteiten
- [Product of vrucht] produceert civiele en militaire vliegtuigen, vliegtuigmotoren, helikopters, onbemande vliegtuigen, systemen en uitrusting voor de burgerlijke en militaire luchtvaart en heeft betrekking op onderhoud aan toestellen en dienstverlening aan de luchtvaart
Algemene voorbeelden
Daimler Benz ondertekende drie contracten voor de modernisering van de luchthaven van Odessa, de bouw van nieuwe motoren voor locomotieven en samenwerking in de luchtvaartindustrie.
Dat ook de Amerikaanse overheid veel belastinggeld in de luchtvaartindustrie pompt via fondsen voor militaire research, wordt dan gemakshalve maar vergeten.
'Denk bijvoorbeeld aan een turbineblad [...]'. 'Om het complexe oppervlakte van zo'n schoep goed te krijgen, draait het object rond twee assen onder de frees door.' Zulke vijfassige machines zijn het standaardgereedschap in de defensie- en luchtvaartindustrieën.
luchtvaartindustrie 1.1
Betekenisbetrekking
Betrokken betekenissen | 1.0 : 1.1 |
---|
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een luchtvaartindustrie…
is een industrie; is een geheel van bedrijven
Algemene voorbeelden
De Europese luchtvaartindustrie ontwikkelt en vervaardigt een wijd scala aan producten: burger- en militaire vliegtuigen, vliegtuigmotoren, helikopters, onbemande vliegtuigen, naast systemen en uitrusting. Ook onderhoud- en servicebedrijven die reparaties uitvoeren, opleidingen verzorgen en andere activiteiten die met de verschillende producten te maken hebben, worden ertoe gerekend.
De luchtvaartindustrie droomt hardop over een nieuw supersonisch passagiersvliegtuig, een opvolger voor de intussen meer dan twintig jaar oude Concorde.
De Nederlandse luchtvaartindustrie is niet geïnteresseerd geweest in de verdere ontwikkeling van een Europese jager.
In 1952 begon de na-oorlogse Europese verzoening met de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal. Deze kwam er op neer dat de twee grondstoffen voor de oorlogsindustrie, steenkolen en staal, onder een gemeenschappelijke autoriteit werden geplaatst. In zekere zin kan de Frans-Duitse samenvoeging van hun luchtvaartindustrieën als een sluitstuk van dit proces worden beschouwd.