luizenmoeder


luizenmoeder 1.0

moeder die op gezette tijden op de basisschool de hoofden van kinderen controleert om te zien of zij last hebben van hoofdluis

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een luizenmoeder…

is een moeder; is een vrouw; is een persoon

 • [Functie] controleert op gezette tijden op de basisschool de hoofden van kinderen om te zien of zij last hebben van hoofdluis

  Hoofdsemagram: moeder


  Algemene voorbeelden


  De luizenmoeders komen iedere maandag na een vakantie alle leerlingen controleren op luizen. Zo worden de leerlingen regelmatig gecontroleerd. Als er luizen geconstateerd worden bij uw kind wordt u gebeld, zodat u uw kind dezelfde dag nog kunt behandelen met een speciale shampoo.

  http://www.beatrixschool-rijssen.nl/index.php/ouders/luizenmoeders

  Op elke school heerst er weleens een "hoofdluizenplaag". Heel vervelend, voor iedereen! Je moet er toch niet over nadenken dat je echt alles in huis zo snel mogelijk moet schoonmaken, alle kleding wassen (en drogen en strijken!) alleen voor van die rotbeestjes. Daarom hebben wij op de school van de kinderen een "team" van luizenmoeders en ik ben er 1 van.

  http://annettehiemstra.punt.nl/?r=1&id=286687,

  De verhouding tussen ouders er onderwijzers is veel beter geworden. Sommige scholen zijn op bepaalde gebieden afhankelijk van de kwaliteiten van ouders. Smit noemt in zijn onderzoek het voorbeeld van de luizenmoeder. "Zij wordt ingeschakeld als er een luizenepidemie uitbreekt op school. Ze was vroeger verpleegster en zo'n vrouw weet precies hoe ze een luizenplaag goed moet aanpakken."

  https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010963002:mpeg21:a0244,

  Cindy van de V., dertig jaar en huisvrouw, kent genoeg kinderen met luizen. Ze is 'luizenmoeder' aan de Parkiet basisschool in Den Haag. Ze controleert daar regelmatig kinderhoofden.

  NRC,