maanjaar 1.0
(wetenschap; filosofie; religie, mystiek en mythologie; natuurkunde en astronomie)
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een maanjaar…
is een jaar; is een periode; is een tijd
- [Deel] bestaat uit 12 synodische maanmaanden van elk 29,530588 kalenderdagen of 29 dagen, 12 uren, 44 minuten en 2,8 seconden
- [Functie] dient als hulpmiddel bij tijdsindeling en datering
- [Grondslag] wordt berekend op grond van de tijd die de maan nodig heeft om haar baan rond de aarde te voltooien
- [Duur] duurt 354 dagen, 8 uur, 48 minuten en 36 seconden
- [Tijd] begint op de dag dat de maan haar baan om de aarde twaalf keer volledig heeft voltooid
- [Gebruiker] wordt onder meer gebruikt door aanhangers van de joodse of de islamitische godsdienst
- [Onderscheid of tegenstelling] heeft een tijdsduur die 11 dagen korter is dan een zonnejaar
Algemene voorbeelden
De natuurlijke tijdeenheden zoals het zonnejaar (365 dagen en 6 uur) en maanjaar (354 dagen, 8 uur, 4 minuten en 38 seconden) staan niet in rationele verhouding tot elkaar. Daarom bestond er in de Joodse en Romeinse cultuur een verschillende wijze van tijdrekening waarbij de maanmaanden een grote rol speelden. Een maanmaand duurde 29, 30 of 31 dagen. Om het zonnejaar en het maanjaar met elkaar in overeenstemming te brengen, werd er om de twee jaar een maand van 22 of 23 dagen ingelast.
Een maanjaar staat volledig los van de beweging van de aarde rond de zon (en dus ook van de seizoenen). Het is samengesteld uit twaalf synodische maanden. Een synodische maand is de duur tussen twee opeenvolgende volle manen en duurt 29,53 dagen. Twaalf synodische maanden samen, een maanjaar dus, duren 354,37 dagen. Een maanjaar duurt dus bijna 11 dagen minder lang dan een zonnejaar.
De bewegingen van Maan en Zon dienen als basis voor kalenders. Het probleem hierbij is dat er niets 'past'. De periode van Volle Maan tot Volle Maan duurt ongeveer 29½ dag. Twaalf keer een Volle Maan vormt een 'maanjaar'. Zo'n jaar duurt 354 dagen en loopt dus niet synchroon met een zonnejaar van 365 dagen. In een zonnejaar draait de Aarde trouwens niet precies 360° om de Zon, maar iets minder. Door de invoering van het schrikkeljaar wordt hiervoor gecompenseerd.
Het joodse jaar is geen zonnejaar (365 dagen) maar een maanjaar (354 dagen), dat volgens de omloop van de maan berekend wordt. Het jaar is ingedeeld in twaalf maanden en iedere maand begint met nieuwe maan.
De kalender van de hindoes rekent met maanmaanden. Elk maanmaand is 30 dagen lang en een maanjaar is dus 11 dagen korter dan een westerse zonnejaar. Om bij te blijven wordt er om de zoveel tijd een schrikkelmaand toegevoegd.