marktmeester


marktmeester 1.0

ambtenaar die toezicht houdt op de gang van zaken tijdens markten; marktopzichter

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een marktmeester…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] houdt toezicht op de gang van zaken tijdens markten, draagt zorg voor de uitvoering van de marktverordening, wijst de staanplaatsen toe en int de marktgelden
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep

    Hoofdsemagram: meester


    Algemene voorbeelden


    Met ingang van 1 mei kunnen ook marktmeesters beschikken over de scanner. Tachtig procent van de gestolen paarden wordt op de markt verkocht.

    NRC,

    Het valt dan ook niet te verwonderen dat het notariaat reeds in de derde eeuw vóór Christus in Egypte is ontstaan. De 'notaris' was toen een marktmeester die op de markt toezicht hield op de goede gang van zaken en op het tot stand komen van overeenkomsten.

    http://www.notarislelystad.nl/

    De markt is enkele jaren geleden een gemeentelijke zaak geworden met een echte marktmeester en marktgelden.

    Meppeler Courant,

    Combinatiemogelijkheden


    in voorzetselgroep


    • onder leiding van de markmeester

    Onder leiding van de marktmeester worden de kazen vanuit de vrachtauto's in lange rijen op het plein gezet.

    http://www.alkmaar.nl/gemeente/index.htm

    met eigennaam


    "Als wij aan de nieuwe regels kunnen voldoen, blijven we open", zegt marktmeester F. Hoeksma van de Leeuwarder veemarkt, de FEC.

    NRC,

    Steeds meer mensen gaan over tot het houden van vogels of dat nu in een ruime kooi in de huiskamer is of in volières of broedkooien. Op de markt is voor de hobby van alles te koop. Belangrijk zijn de vogels, van cubavink tot ara's en daarnaast boeken, vogelvoer, kooien, vervoerskisten, verlichting [...]. Marktmeester Thijs Lugtmeijer maakt veel overuren met het in kaart brengen van de reserveringen voor de handelaren.

    Meppeler Courant,

    marktmeester 2.0

    instantie die toezicht houdt en leiding geeft op handelsgebied; toezichthouder op economisch of sociaal-economisch gebied

    Betekenisbetrekking


    generalisering
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Algemene voorbeelden


    De overheid stimuleert innovatie, maar is ook een marktmeester die keuzes garandeert.

    http://www.e-stem.nl/

    Een moderne marktmeester werkt interactief, speelt in op de behoeften van marktpartijen en probeert samen met marktpartijen en anderen in de maatschappelijke arena een gemeenschappelijk besef te ontwikkelen van goed en kwaad, van wat hoort en wat niet (vergelijk de OESO-richtlijnen).

    http://www.ser.nl/publicaties/default.asp?desc=publicaties_adviezen_200011,

    Combinatiemogelijkheden


    voorafgegaan door als


    • als marktmeester fungeren
    • als marktmeester optreden
    • als marktmeester regels stellen

    De toezichthouder moet werken voor de consument en niet zozeer voor de minister. Een toezichthouder moet de wet handhaven, maar soms ook zelf – als marktmeester - nieuwe regels kunnen stellen. Bij de keuze tussen een actieve marktmeester in plaats van een toezichthouder speelt een aantal factoren een rol. Bijvoorbeeld of er sprake is van een volwassen markt, wel of geen gebrek aan transparantie.

    http://www.leiden.pvda.nl/nieuwsbericht/1885,

    De ministerraad heeft besloten een zorgautoriteit als specifieke toezichthouder voor de zorgsector in te stellen. Deze zal op termijn moeten fungeren als 'marktmeester' wanneer de zorg eenmaal is omgevormd tot een sector waar gereguleerde marktwerking heerst.

    Staatscourant,

    De overheid treedt op als marktmeester die toeziet op de mededinging, die behulpzaam is bij het ontwikkelen van instituties die de doorzichtigheid vergroten en transactiekosten kunnen verlagen en die bij belangrijke tekortkomingen in de marktwerking corrigerend optreedt.

    http://www.ser.nl/publicaties/default.asp?desc=publicaties_adviezen_200011,