materiaalman


materiaalman 1.0

(sport en recreatie; politiek en bestuur)

iemand die voor zijn beroep of uit liefhebberij het materiaal van een sportvereniging of sportploeg beheert; materiaalbeheerder

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een materiaalman…

is een persoon

 • [Activiteit of handeling] beheert het materiaal van een sportvereniging of sportploeg
 • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep of uit liefhebberij

  Hoofdsemagram: meester


  Algemene voorbeelden


  Sportclubs moeten eveneens beseffen dat het profiel van 'de vrijwilliger' aan het veranderen is. Vroeger was een persoon bij wijze van spreken barkeeper, materiaalman en voorzitter tegelijk, maar in de huidige maatschappij hebben mensen niet meer zoveel tijd om allerlei functies te combineren.

  http://www.sport.nl/index.php3,

  De Skeuvel heeft ook zelf slijpmateriaal, waar je als lid natuurlijk zo vaak als je wilt, gebruik van kunt maken. Hiervoor moet je bij de materiaalman zijn van de Skeuvel (Niels). Om een ronding in je schaatsen te maken is een veel groter apparaat nodig, en deze kun je bij de meeste schaatswinkels wel laten slijpen.

  http://snt.student.utwente.nl/~skeuvel/

  John Hall in de buurt van Middlesbrough. Sir John Hall, moet ik zeggen. Een steenrijke projektontwikkelaar en een echte voetbalman. Iedereen inviteert hij, met partner, naar dat nieuwjaarsbanket. Van de suppoost tot de materiaalman, van de koffiedame tot de bestuurders en de spelers.

  De Standaard,

  Maximaal 6 begeleiders (coach, verzorger, masseur, materiaalman, enz.) mogen zich gedurende de wedstrijd in of bij de spelersbank bevinden.

  http://www.ijshockey.com/dnijs/

  Leekens herschikte de voorbije dagen al een en ander. Er kwam een nieuwe keeperstrainer (Jean Nicolay), een nieuwe teamafgevaardigde, een nieuwe materiaalman en een tweede materiaalman. We moeten naar een meer professionele begeleiding, was immers de conclusie na twee weken in dienst van de bond.

  De Standaard,

  Buiten trotseren amper negen supporters, één radioreporter, twee camerateams, twee Belgische journalisten en één fotograaf het barre weer in Zuid-Yorkshire. De medische staf en de materiaalman vonden een onderkomen in geel-blauw geverfde containers.

  De Standaard,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • een Maastrichtse materiaalman

  Een Maastrichtse materiaalman mengde zich ook in de discussie, gevolgd door de perschef van MVV.

  NRC,

  met eigennaam


  Leontien Zijlaard-Van Moorsel draagt haar werelduurrecord op aan materiaalman Jaap van der Wolf. De mecanicien, die jarenlang klaar stond voor de renster, overleed in 2001 aan kanker.

  De Telegraaf,

  In de Nederlandse kleedkamer was de sfeer na afloop uitgelaten. Materiaalman Toon Beverdam leunde tegen de deur met een gezicht of hij in anderhalf uur vijf jaar ouder was geworden.

  Meppeler Courant,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding