minister-president


minister-president 1.0

iemand die in Nederland leider is van de regering, voorzitter van de ministerraad en tevens minister van Algemene Zaken; iemand die een regering leidt; leider van een regering; regeringsleider; eerste minister; premier; mp

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een minister-president…

is een politicus; is een persoon

  • [Rang of hiërarchische positie] staat aan het hoofd van een regering; is de voorzitter van de ministerraad
  • [Duur] treedt aan voor een termijn van vier jaar
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] vertegenwoordigt de Nederlandse regering; draagt de ministeriële verantwoordelijkheid voor het optreden van de leden van het Koninklijk Huis
  • [Activiteit of handeling] leidt een regering; heeft de leiding over een regering

Algemene voorbeelden


De minister-president is de voorzitter van de ministerraad én minister van Algemene Zaken. De minister-president draagt de ministeriële verantwoordelijkheid voor het optreden van de leden van het Koninklijk Huis. Daarnaast heeft hij een internationale rol als vertegenwoordiger van de Nederlandse regering.

http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/az/organisatie/organogram/minister-president

Een minister-president heeft in Nederland niet de macht om een lid van zijn kabinet te vragen om op te stappen, zelfs niet wanneer een grote meerderheid van de ministers daarom zou vragen. De fracties stellen het kabinet samen; alleen de fracties kunnen poppetjes afschieten.

Blinde ambitie, Eduard Bomhoff,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • de huidige minister-president
  • de toekomstige minister-president
  • de toenmalige minister-president
  • de voormalig minister-president

"De tijd van koopkrachtgarantie is voorbij," aldus CDA-leider Jan Peter Balkenende, zowel de huidige als de toekomstige minister-president. De drie partijen hebben gisteren de onderhandelingen afgerond.

Het Parool,

Als een bepaalde coalitie (samenwerking) van partijen niet zo voor de hand ligt, wijst de Koningin een informateur aan. Die onderzoekt welke partijen in een coalitie zouden kunnen samenwerken. Hij brengt over zijn werkzaamheden verslag uit aan de Koningin en zij benoemt vervolgens een formateur, vaak de toekomstige minister-president. De formateur krijgt de opdracht om het kabinet te vormen.

http://www2.omroep.nl/nos/verkiezingen/paginas/kiezen/index.html

De aankondiging van Terlouw dat tot ontruiming van een aantal gebieden langs Maas en Waal zou worden overgegaan, behoort zonder twijfel tot de meest ingrijpende boodschappen die bestuurders na de Tweede Wereldoorlog rechtstreeks aan het Nederlandse volk hebben gebracht. Het is er één in rij met de televisie-boodschap, waarin de toenmalige minister-president Den Uyl in 1973 de gevolgen van de oliecrisis aangekondigde.

NRC,

En wat stelt Lubbers wetenschappelijk voor? De voormalig minister-president kreeg vorig jaar in Tilburg de parttime hoogleraarsstoel Globalisering. Hij is nimmer gepromoveerd, wel afgestudeerd in de economie [...]. Het feit dat Lubbers niet beschikt over de gebruikelijke wetenschappelijke kwalificaties, valt volgens de decaan van de economiefaculteit weg tegen de 'enorme achtergrond' die Lubbers meebrengt.

http://www.postdocplatform.nl/,

  • demissionair minister-president

Bij de figuur Ruud Lubbers ligt dat iets ingewikkelder. Is hij nog politicus of is hij al ex-politicus? Als demissionair minister-president is zijn gezag grotendeels verdampt, maar feitelijk is hij er nog steeds, en wie weet voor hoe lang nog. De slepende kabinetsformatie garandeert een lange nazit als demissionair minister-president en na het echec van Korfoe is een terugkeer, of liever een voortgezette aanwezigheid, op het vaderlandse toneel niet geheel uit te sluiten.

NRC,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • de minister-president van Nederland

Hij wordt opnieuw de minister-president van Nederland: VVD-leider Mark Rutte.

http://www.nrc.nl/inbeeld/2012/10/29/de-bewindslieden-van-rutte-ii/#foto1,

met bezittelijk voornaamwoord


  • onze minister-president

Onze minister-president was vanavond te gast bij RTL Boulevard. Hij werd door diverse BN'ers en presentatoren Van der Vorst, Gerschtanowitz en Verlinde aan de tand gevoeld over zijn privéleven en de aanloop naar de verkiezingen. Hieruit kwam onder andere naar voren dat Rutte niet zo graag een pak draagt en dat hij dol is op Indisch eten.

http://www.ad.nl/ad/nl/1002/Showbizz/article/detail/3312819/2012/09/07/Mark-Rutte-kun-je-wakker-maken-voor-Indonesisch-eten.dhtml,

met eigennaam


  • minister-president Kok
  • minister-president Rutte

Geen enkele rijksdienst wil precies aangeven waarvoor deze voorziening is bedoeld, maar het valt op dat deze bunker zich vlakbij het Torentje aan de Hofvijver bevindt, waar minister-president Kok kantoor houdt.

NRC,

RVD, nr. 168: Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en minister-president Rutte wonen zaterdag 29 juni in Den Haag de Nederlandse Veteranendag bij.

http://www.koninklijkhuis.nl/nieuws/nieuwsberichten/2013/juni/koning-willem-alexander-en-minister-president-rutte-bij-nederlandse-veteranendag/,

voorafgegaan door als


  • als minister-president

Sinds Balkenendes aantreden als minister-president is er kritiek geweest op zijn taalgebruik. Een enkele keer gebeurde dat naar aanleiding van zijn geschreven taal [...]. Maar meestal ging het om Balkenendes gesproken taal, vooral zijn spreektempo.

http://www.onzetaal.nl/homofkuit/h0311.html

Als minister bezocht ik de koningin ongeveer elke twee maanden [...]. Als minister-president vervoegde ik mij wekelijks bij het staatshoofd. Je deed het niet op je akkertje, een ontspannen uurtje was het nooit. Altijd moest je goed bij de les blijven, want beide koninginnen wilden vaak het naadje van de kous weten.

http://www.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Beatrix/haasse.html,

Maanden lang was Balladur geen kandidaat èn de gedoodverfde opvolger van François Mitterrand. Sinds twee jaar werkt hij als minister-president aan "het herstel van Frankrijk". Nu hij voor zeven jaar wil bijtekenen, in het hoogste ambt nog wel, hapert zijn deftig-docerende stem vol pauselijke zekerheid.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


minister-president 2.0

((vooral) in België)

iemand die in België leider is van de regering van een gemeenschap of gewest; leider van een gemeenschapsregering of gewestregering

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een minister-president…

is een politicus; is een persoon

  • [Rang of hiërarchische positie] staat aan het hoofd van een kabinet; staat aan het hoofd van een gemeenschapsregering of gewestregering
  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Activiteit of handeling] leidt een gewestregering

    Algemene voorbeelden


    Minister-president Van den Brande heeft meer dan gelijk door Vlaanderen alle succes te laten wensen aan Lisa del Bo. Eindelijk hebben wij een minister-president die ons ook in het buitenland wil profileren en de Vlamingen een stem geven in het buitenland. Al veel te lang zijn wij als Vlamingen miskend en doodgezwegen in het buitenland.

    De Standaard,

    De Vlaams-Waalse verhoudingen liggen, midden de morele crisis waaraan het hele land ten prooi is, op een dieptepunt. Debet hieraan zijn de bijna separatistische taal van zowel meerderheid als democratische oppositie en extreem-rechts, het communautair gehakketak tussen de minister-presidenten Van den Brande en Collignon en de proeve van Vlaamse Grondwet.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de Brusselse minister-president
    • Vlaams minister-president

    De Brusselse minister-president is "ongerust en verbaasd over de brutaliteit en het geweld" van de aanvallen die hij in de diskussienota-Van den Brande ontwaart op het statuut van het Brussels Gewest.

    De Standaard,

    Het kabinet van Robert Collignon, minister-president van Wallonië, reageert met instemming op de beleidsbrief waarin Vlaams minister-president Luc Van den Brande de overheveling vraagt van het wetenschapsbeleid naar de Gewesten.

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • de minister-president van de Vlaamse regering
    • de minister-president van de Waalse regering

    Luc Van den Brande, de minister-president van de Vlaamse regering, wil dat de deelstaten bevoegd worden voor telecommunicatie. Vandaag is het de federale overheid die daarover het laatste woord spreekt. Van den Brande wil ook dat het Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie (BIPT), de waakhond van de telecomsector, volledig autonoom wordt.

    De Standaard,

    Robert Collignon, minister-president van de Waalse regering, deed een oproep tot alle PS'ers die weet hebben van smeergeld om eindelijk te spreken.

    De Standaard,

    • de minister-president van Vlaanderen
    • de minister-president van Wallonië

    Luc Van den Brande, minister-president van Vlaanderen, spreekt op 12 november in het stadhuis van Luik. Van den Brande werd uitgenodigd door Le Grand Liège, de meest gerennomeerde debatclub van Wallonië.

    De Standaard,

    Als Robert Collignon, de socialistische minister-president van Wallonië, de wekelijkse bijeenkomst van de Waalse regering in het Elysette aan de boorden van de Maas niet kan voorzitten - wat zelden gebeurt - neemt Michel Lebrun (PSC) de voorzittershamer ter hand.

    De Standaard,

    Nico Droeven is geen bemiddelaar of ombudsman voor de Franstalige inwoners van Voeren, maar een van mijn kabinetsmedewerkers. Dat zei minister-president van Wallonië Robert Collignon (PS) na afloop van de wekelijkse Waalse ministerraad. Colligon zei dat de eerste minister niets te maken heeft met de wijze waarop hij als Waals minister-president zijn kabinet samenstelt.

    De Standaard,

    • minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
    • minister-president van de Franse Gemeenschap
    • minister-president van het Waalse Gewest

    Charles Picqué werd in 1989, als jong en veelbelovend politicus, minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Na zes jaar beleid zien bepaalde gedeelten van zijn bestuursgebied er nog meer als verwoeste gewesten uit dan in 1989.

    De Standaard,

    "De partij beleeft moeilijke tijden", zei Laurette Onkelinx, de minister-president van de Franse Gemeenschap, vrijdagavond. Voor haar komt het erop aan duidelijke beslissingen te nemen die een koerswijziging aangeven.

    De Standaard,

    Op 3 augustus 1988 sloot Coëme, die toen nog minister-president van het Waalse Gewest was, een kontrakt met Uniop-direkteur Camille Javeau voor een studie over het imago van dat gewest.

    De Standaard,

    met eigennaam


    • minister-president Luc Van den Brande
    • minister-president Robert Collignon

    Minister-president Luc Van den Brande voert de uitstraling van Vlaanderen in het buitenland hoog in het vaandel. Vervelend dus dat zijn informatieambtenaar ontdekte dat slechts 14 procent van de buitenlandse correspondenten in Brussel het Nederlands machtig is, tegenover 99 procent het Frans.

    De Standaard,

    Minister-president Robert Collignon verwacht alles van een heropleving van de ekonomie en gelooft niet in de kreatie van duurzame jobs door de overheid. De PSC-ministers geloven daar wel in, en willen duurzame jobs tot stand zien komen in de sektoren Openbare Werken, Milieubeheer, Ontwikkeling en Ruimtelijke Ordening.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als deel van een afleiding