premier


premier 1.0

politicus die een regering leidt; leider van een (deel)regering; eerste minister; iemand die in Nederland leider is van de regering, voorzitter van de ministerraad en tevens minister van Algemene Zaken; regeringsleider; iemand die in België leider is van de federale regering; federale regeringsleider

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een premier…

is een leider; is een persoon

  • [Organisatie of instelling] is in Nederland leider van de regering, voorzitter van de ministerraad en tevens minister van Algemene Zaken; is in België leider van de federale regering
  • [Geslacht] is een man of een vrouw

    Algemene voorbeelden


    Tegenstanders vinden dat een gekozen minister-president in strijd is met de (huidige) parlementaire democratie, waarin het kabinet steun nodig heeft van een meerderheid in het parlement. Bovendien verschillen de meningen over de vraag of een premier of formateur rechtstreeks door de bevolking dan wel indirect door de Tweede Kamer zou moeten worden gekozen.

    http://www.parlement.com/id/vh8lnhrsr2z0/gekozen_minister_president_of_formateur

    De Israëli's kiezen vandaag niet enkel een nieuw parlement, maar moeten voor het eerst ook aanduiden wie ze als premier willen.

    De Standaard,

    Prodi beperkte zijn kabinet tot twintig ministers. De premier krijgt naast zich een vice-premier, de 40-jarige Walter Veltroni van de Democratische Partij van Links (PDS).

    De Standaard,

    In Israël veranderde men het kiessysteem. Voor het eerst zal zowel voor een premier als voor een partij worden gekozen. De belangrijkste politieke figuur wordt premier. Momenteel zijn er drie kandidaten voor het premierschap: Peres (Labour), Netanyahu (Likoed) en David Levi (ex-minister van Buitenlandse Zaken van Likoed). Peres is de populairste.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met koppelwerkwoord


    • worden
    • zijn

    In 1994 werd Kok na enige aarzeling premier van een kabinet dat als paars experiment begon, maar spoedig stevig in de schoenen stond.

    NRC,

    'Dit kan ik u wel beloven, als ik premier word, zal ik de immigratiewet strenger maken. Ik zal niet langer toestaan dat de Vietnamezen ons land inpikken', riep de leider van de Funcinpec.

    http://www.vietnaminfo.nl/artikelen008.html,

    De Pakistaanse premier Benazir Bhutto is de dochter van Ali Bhutto die door de militairen werd geëxecuteerd. Zij was reeds premier van 1988 tot 1990 en trad eind 1993 terug aan. Na de moord op premier Bandaranaike van Sri Lanka (toen nog Ceylon) werd diens weduwe Sirimavo tweemaal premier.

    De Standaard,

    Lubbers was premier van 1982 tot 1994.

    NRC,

    Rabin was premier toen Israël de historische Oslo-akkoorden sloot met de Palestijnse bevrijdingsbeweging PLO van Yasser Arafat.

    De Standaard,

    Onder Jaak Gabriëls voerde de Volksunie-top gesprekken over een fusie met de VLD. De liberale top was toen voorstander van een verregaand autonomistisch programma. Verhofstadt liet die standpunten vallen vanaf het moment dat hij het fijn begon te vinden om premier te zijn. Een premier mag nu eenmaal dineren met de groten der aarde.

    http://vlaamsblok.be/indemedia_goedgezien_03_12.shtml,

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • de zittende premier

    Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Italiaanse staat dat de justitie een gerechtelijk onderzoek begint tegen een zittende premier.

    NRC,

    De president besloot daarop het parlement te ontbinden. Hij ontsloeg de regering en vroeg de zittende premier, Akezjan Kazjegeldin, op interim-basis aan te blijven tot er een nieuw parlement is gekozen.

    NRC,

    De Duitse liberalen kwamen gisteren als winnaars uit de verkiezingen in Sleeswijk-Holstein, Rijnland-Palts en Baden-Württemberg. In de drie deelstaten haalde de FDP afgetekend de kiesdrempel van vijf procent en maakt kans op regeringsdeelneming [...]. In alle deelstaten bevestigden de kiezers de zittende premiers.

    De Standaard,

    met adjectief ervoor


    • de conservatieve premier
    • de liberale premier
    • de sociaaldemocratische premier
    • de socialistische premier
    • christendemocratische premiers

    De conservatieve premier van Nieuw Zeeland, Jim Bolger, zegt dat de 1,1 miljard gulden die zijn regering in de komende tien jaar wil uitgeven om de onrechtmatigheden - die soms meer dan anderhalve eeuw geleden zijn begaan - te vereffenen "een eerzame poging van deze generatie Nieuw-Zeelanders is om een positieve weg naar de toekomst in te slaan".

    NRC,

    Zonder slag of stoot werden zaterdag door de partijcongressen van CDA en VVD de lijsttrekkers aangewezen en de kandidatenlijsten vastgesteld. VVD-leider Gerrit Zalm wil de eerste liberale premier worden. Zijn opponent bij het CDA, Jan Peter Balkenende, wenst zich nog niet uit te laten over een nieuw kabinet.

    Haagsche Courant,

    De sociaal ratische premier, Poul Nyrup Rasmussen, spoorde op een persconferentie gistermorgen de Denen aan nu en masse "ja" tegen "Maastricht" te zeggen.

    NRC,

    De socialistische premier, die een kabinet aanvoert van socialisten en LDP (Liberaal-democratische partij), verzekerde beide staatshoofden dat geen verandering zal optreden in de Japanse buitenlandse politiek.

    NRC,

    Maar ook de deelstaten Beieren en Baden-Württemberg, waar christen-democratische premiers de plak zwaaien, tekenden verzet aan.

    De Standaard,

    • federale premier

    Jean-Luc Dehaene, de huidige federale premier, die onlangs liet weten geen derde ambtstermijn in de Wetstraat 16 te ambiëren.

    De Standaard,

    Vanuit dat besef gaat minister Anne Van Asbroeck [...] aan de federale premier en de minister van Binnenlandse Zaken vragen, het initiatief te nemen om in overleg met de Brusselse regering en de Vaste Kommissie voor Taaltoezicht de taalwetgeving te aktualizeren.

    De Standaard,

    De federale premier stapte gisteren voor de tweede keer in evenveel weken met een regeringsmededeling naar de Volksvertegenwoordiging. Hij vroeg opnieuw haar vertrouwen. Vorige week kreeg de regering-Dehaene II het vertrouwen van de meerderheidsfracties om het Toekomstplan voor de Werkgelegenheid uit te voeren.

    De Standaard,

    • demissionair premier

    Als demissionair premier zat Lubbers gisteren voor het laatst de ministerraad voor.

    NRC,

    • de gewezen premier
    • de huidige premier
    • de nieuwe premier
    • de toekomstige premier
    • de toenmalige premier
    • de voormalige premier

    De gewezen premier van de Franstalige Canadese provincie Quebec, Robert Bourassa, is gisteren op 63-jarige leeftijd overleden. Bourassa streefde wel naar meer autonomie voor Quebec, maar was steeds gekant tegen afscheiding uit de Canadese federatie.

    De Standaard,

    De huidige premier Balkenende stelde zich bij de verkiezingen van vorig jaar evenwel geen moment expliciet kandidaat voor dat premierschap. Hij zei het fractievoorzitterschap in de Kamer te ambiëren om zijn partij op orde te kunnen brengen en bij eventuele regeringsdeelname van het CDA een zekere vorm van dualisme mogelijk te kunnen maken.

    http://www.groene.nl/2003/18/de-gekozen-premier,

    De huidige premier, Guy Verhofstadt (VLD) maakte in de vorige verkiezingsstrijd de sterke belofte om het monopolie van de openbare radio te zullen doorbreken.

    http://www.iradio.be/scripts/dossiers.php?id=24=dossiers,

    De nieuwe premier heeft 45 dagen om zijn regering te vormen en steun te verkrijgen in de Knesset. Indien hij zijn regering niet tijdig voorstelt, komen er binnen de zestig dagen nieuwe verkiezingen voor de premier.

    De Standaard,

    De Maltesen zijn niet happig om lid te worden van de Europese Unie. Dat lieten ze zaterdag blijken toen ze de oppositiepartij Labour een nipte meerderheid in het parlement bezorgden. De nieuwe premier beloofde Malta's aanvraag tot lidmaatschap ongedaan te maken, de onpopulaire "Europese belasting", de btw, te schrappen en het land terug te trekken uit het Navo-Partnerschap voor Vrede.

    De Standaard,

    Vandaag is president Eyadema besprekingen begonnen met de oppositie over de benoeming van een nieuwe premier. De meest genoemde kandidaat voor het premierschap is Edem Kodjo, leider van de Togolese Unie voor de Democratie (UTD).

    NRC,

    De toekomstige premier ging vanmorgen al in conclaaf met partijfunctionarissen om de nieuwe koers van zijn regering uit te zetten. Het beteugelen van de economische crisis is zijn topprioriteit.

    Meppeler Courant,

    Ook de Grieken staan nog altijd paraat voor hun dienstplichtigenleger. In 1992 overwoog de toenmalige premier, Mitsotakis, de dienstplicht van vijftien tot negentien maanden maanden te verlengen, gezien de spanningen in de regio.

    De Standaard,

    Bij de Nederlandse kiezers is Kok al jaren lang de meest populaire politicus [...]. Oud-president Clinton van de VS noemt hem een buitengewoon politicus [...]. En ook de voormalige premier van België, Dehaene, is positief over Kok. Hij denkt dat er voor Kok wel een Europese functie inzit.

    NOS Nieuws,

    • de Australische premier
    • de Belgische premier
    • de Britse premier
    • de Franse premier
    • de Ierse premier
    • de Indiase premier
    • de Israëlische premier
    • de Italiaanse premier
    • de Japanse premier
    • de Nederlandse premier
    • de Spaanse premier
    • de Turkse premier

    De Australische premier, John Howard, legt Chinese protesten naast zich en ontmoet donderdag in Sydney de Tibetaanse Dalai Lama. Dat heeft het bureau van de premier dinsdag bekendgemaakt.

    De Standaard,

    De regering van de Belgische premier, Dehaene, heeft een oplossing bereikt voor het conflict in de gemeente Voeren.

    NRC,

    De Britse premier, John Major, heeft zijn kabinetsleden gisteren gelast onmiddellijk op te houden met het onderlinge geruzie over een Britse toetreding tot de Europese Monetaire Unie.

    NRC,

    De regering van de Franse premier, Edouard Balladur, is ernstig in het nauw geraakt door de nieuwste ontwikkelingen in de afluisteraffaire rond corruptie in de sociale woningbouw en illegale financiering van de regeringspartij RPR.

    NRC,

    De Griekse premier, Kostas Simitis, kondigde gisterenavond vervroegde verkiezingen aan in zijn land.

    De Standaard,

    De Britse regering wil het Noord-Iers vredesproces niet dood verklaren. Maar het geweld van de voorbije dagen in Ulster en de felle uitval van de Ierse premier, John Bruton, tegen Londen laten weinig ruimte voor optimisme.

    De Standaard,

    De Indiase premier die de Zuid-Indiase staat Karnataka leidde voordat hem een hoofdrol in de nationale politiek ten deel viel, spreekt slechts enkele woorden Hindi en zijn Engels is niet zo vloeiend.

    De Standaard,

    De diverse joodse organizaties in ons land houden maandag een herdenkingsplechtigheid voor Yitzhak Rabin, de Israëlische premier die zaterdagavond vermoord werd.

    De Standaard,

    Voor het oog van delegaties uit 140 landen en de verzamelde wereldpers wordt de Italiaanse premier in de criminele hoek gezet. Maar Silvio Berlusconi was gewaarschuwd. Wie lijken in de kast heeft, zei de Milanese hoofdofficier van justitie Saverio Borrelli begin dit jaar, kan zich beter niet kandidaat stellen bij de verkiezingen.

    NRC,

    Het bericht in de Los Angeles Times van vorige week (en in deze krant van vrijdag) dat de Japanse premier, Kiichi Miyazawa, voorlopig niet welkom is in Washington, is weersproken door zowel de woordvoerder van het Witte Huis als van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken.

    NRC,

    De Nederlandse premier, Wim Kok, wil dat Frankrijk eindelijk de controles aan de noordgrens opheft en ook het Verdrag van Schengen over de open Europese binnengrenzen helemaal ondersteunt.

    De Standaard,

    Het minderheidskabinet van de Spaanse premier, Felipe González, verkeert in een crisis na het aangekondigde vertrek van minister van binnenlandse zaken José Luis Corcuera.

    NRC,

    De Turkse premier start vandaag een bezoek van zes dagen aan de VS.

    NRC,

    Vlakbij de woning van de Zweedse premier, in Malmö in het zuiden van het land, is in de nacht van zaterdag op zondag een bom ontploft [...]. Maar de Zweedse premier heeft er niets van gemerkt [...]. De politie sluit niet uit dat het ging om een aanslag die tegen de Zweedse regeringsleider was gericht.

    ANP,

    • de Vlaamse premier
    • de Waalse premier
    • een Waalse premier

    De Vlaamse premier trok bij de aanvang van zijn tweede ambtsperiode, na de verkiezingen van mei, het buitenlands beleid van zijn regeringsploeg volledig naar zich toe.

    De Standaard,

    "In ons advies hebben we niet gekozen voor een extremer standpunt, om resultaten niet onmogelijk te maken", zei minister-president Van den Brande. Hij zei nog geen antwoord te hebben gekregen van de federale regering. De Vlaamse premier gaat ervan uit dat de federale overheid "substantieel" rekening houdt met het Vlaams advies.

    De Standaard,

    Luc Van den Brande ijvert, het Vlaams regeerakkoord in de hand , voor de verdieping van de Vlaamse autonomie. Daarvoor is de federale overheid bevoegd en de Vlaamse premier oefende druk uit op het Belgische niveau via zijn partij.

    De Standaard,

    "Wij hoeven niet in de schaduw van Frankrijk, Duitsland of de Angelsaksische landen te staan", zei de Vlaamse premier Van den Brande vorig jaar.

    NRC,

    De Waalse premier wil het Brussels Gewest als een volwaardige derde partner betrekken in het communautair overleg. Alle Franstalige partijen zitten daarover op dezelfde golflengte, zei de PS'er.

    De Standaard,

    Over de kwaliteit van het Maaswater, jarenlang een twistpunt tussen Nederland en Wallonië, werd niet gesproken. "Nu was er meer aandacht voor de kwantiteit van het water", aldus Kok, die verder aankondigde dat zijn Waalse collega nog in de loop van dit jaar naar Den Haag zal komen. Het zou het tweede bezoek zijn van een Waals premier aan Nederland.

    NRC,

    • de ontslagnemende premier

    De Bosnische ontslagnemende premier, Haris Silajdzic, werd gisteren niet alleen volgens plan opgevolgd door Hasan Muratovic in een grootscheepse regeringswissel, maar ook uit de regeringspartij gestoten.

    De Standaard,

    De Turkse president, Demirel, heeft de ontslagnemende premier, Tansu Ciller, vrijdag belast met de vorming van een nieuwe regering.

    De Standaard,

    De Italiaanse ontslagnemende premier, Lamberto Dini, maakt volgens de Italiaanse kranten veel kans om zichzelf op te volgen.

    De Standaard,

    De Spaanse ontslagnemende premier, Felipe Gonzalez, en twee andere hoge politici van de socialistische partij, PSOE, zijn dinsdag door het Spaanse hooggerechtshof formeel vrijgepleit van de beschuldiging dat zij betrokken waren bij de "vuile oorlog" tegen de Eta, de Baskische afscheidingsbeweging.

    De Standaard,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een gekozen premier
    • een rechtstreeks gekozen premier
    • geen rechtstreeks gekozen premier

    Het waren "verouderde schijntegenstellingen" tussen liberalen en sociaal-democraten die zakelijke en ondogmatische oplossingen tegenhielden omdat PvdA en VVD hun verzuilde politieke identiteit wilden behouden. En de oorzaak was 'het bestel', dat daarom 'radicaal' moest worden 'hervormd' via een gekozen premier, een districtenstelsel en de vorming van een ontzuilde partij die liberalen en sociaal-democraten bijeen bracht: D'66 (toen nog met apostrof ).

    NRC,

    Sinds de jaren zestig doet zich in Nederland bijna onafgebroken een streven naar verdere democratisering van het politieke stelsel voor. Belangrijke wensen waren daarbij onder meer een rechtstreeks gekozen premier, rechtstreeks gekozen burgemeesters en invoering van een beslissend referendum.

    http://www.bsk.utwente.nl/bw/index.html,

    D66 liet vandaag weten een wetsvoorstel te zullen indienen voor een gekozen premier. De PvdA had tot nu toe geen behoefte aan een gekozen premier.

    NOS Nieuws,

    Het nieuwe kiessysteem heeft de logica van de politieke krachtsverhoudingen in Israël van haar voetstuk gehaald. De wonderlijke bevruchting van evenredige parlementsverkiezingen met het Amerikaanse presidentiële systeem leidde ertoe dat de partij van de gekozen premier een fikse nederlaag heeft geleden.

    De Standaard,

    Zolang Nederland geen rechtstreeks gekozen premier heeft, kiest de Tweede Kamer zelf een (in-)formateur.

    http://www.e-stem.nl/

    Mocht Netanyahu zichzelf en de wereld met een verkiezingszege verrassen dan is hij volgens de nieuwe kieswet de eerste rechtstreeks gekozen Israëlische premier.

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • premier van België
    • premier van Engeland
    • premier van Israël
    • premier van Japan
    • premier van Nederland
    • premier van Pakistan
    • premier van Saarland
    • premier van de Tsjechische Republiek
    • premier van Zweden

    Martens was langstzittend premier van België in deze eeuw en trad af in 1992, na 12 dienstjaren.

    De Standaard,

    Churchill redde ooit zijn leven door van zijn instaproutine in de auto af te wijken. Daardoor liep hij de bom die voor hem was bestemd, mis. "Ik hoorde een waarschuwende stem" legde de voormalig premier van Engeland later uit.

    http://www.carolinabont.com/index.html

    Sinds 1992 is Rabin premier van Israël.

    Meppeler Courant,

    De premier van Japan, Tomiichi Murayama, brengt binnenkort een bezoek aan Washington.

    NRC,

    Hij combineerde de portefeuille van financiën met die van cultuur tot hij in 1984 eerste minister werd. In de tien jaar dat hij premier van Luxemburg was, heeft Santer veel aandacht gehad voor de 'gewone' burgers.

    NRC,

    Jan Peter Balkenende, premier van Nederland, en Gerd Leers, burgemeester van Maastricht, maken een rondje koffieshops.

    http://www.limburger.nl/Index/0,4306,,00.html?sHoofdUrl=http%3A%2F%2Fwww.limburger.nl%2FPagina%2F0%2C7090%2C31-1-2-2498-1715960-1438-730825-%2C00.html,

    Nawaz Sharif legde maandag de eed af als premier van Pakistan. Hij had eerder op de dag in het parlement 177 van de 217 stemmen gekregen, tegen 16 voor de kandidaat van de Pakistaanse Volkspartij (PPP).

    De Standaard,

    De Duitse sociaal-democraten kiezen nog voor de zomer een opvolger voor de onlangs afgetreden partijleider en kanselierskandidaat Björn Engholm. De sociaal-democratische premier van Saarland, Oskar Lafontaine, is beschikbaar voor een van de twee functies, zo heeft hij laten weten.

    NRC,

    Toen de aanpassingen ter sprake kwamen die de Centraaleuropese landen zich onder meer op het vlak van de landbouw moeten getroosten om tot de EU te kunnen toetreden, werd het de premier van de Tsjechische Republiek te machtig.

    De Standaard,

    De premier van Zweden heeft geen geheimen, met uitzondering van strikt militaire dan. Al was het maar omdat iedereen zijn post kan lezen. De Zweedse wet geeft elke burger toegang tot regeringsdocumenten en documenten van publieke instellingen, en de post van de eerste minister, zowel inkomende als uitgaande, vormt geen uitzondering op die regel.

    De Standaard,

    • premier van een coalitie
    • premier van een deelregering
    • premier van een deelstaat
    • premier van een kabinet
    • premier van een land
    • premier van een provincie
    • premier van een regering
    • premiers van de deelstaten

    Premier Sher Bahadur Deuba verloor vorige donderdag een vertrouwensstemming en diende zijn ontslag in. Lokendra Bahadur Chand van de RPP wordt de nieuwe premier van een coalitie waarin de communisten met 90 zetels veruit de grootste fractie vormen.

    De Standaard,

    De vier westerse toeristen, die meer dan een jaar geleden zijn gegijzeld in de Indiase deelstaat Jammu Kashmir, zijn nog in leven. De premier van de deelstaat, Farooq Abdullah, zei zaterdag over informatie te beschikken over hun lot.

    De Standaard,

    De premier van de deelstaat Saarland had eigenlijk maar een toelichting moeten geven op een ekonomische ontwerp-motie. Maar dan liet hij zich meeslepen door zijn retorische driften en hield een spetterend programma-betoog dat tenslotte de hele zaal deed rechtveren.

    De Standaard,

    Ook de premier van de Vlaamse deelregering Van den Brande toonde zich optimistisch over het bedrijfsplan van de bewindvoerders.

    NRC,

    In 1994 werd Kok na enige aarzeling premier van een kabinet dat als paars experiment begon, maar spoedig stevig in de schoenen stond.

    NRC,

    De premier, Jean-Luc Dehaene, vertrekt vandaag voor een week naar Azië voor de prestigieuze Europees-Aziatische konferentie in Bangkok. Vooraf bezoekt hij nog enkele landen [...]. Hij zal [...] zien hoe landen die twintig jaar geleden nog een hopeloos ontwikkelingsgebied waren, volop bezig zijn rijker te worden dan zijn eigen België. Dat roept vragen op. Vragen die de premier van dit land zich dringend moet stellen.

    De Standaard,

    De 64-jarige vroegere vorst Simeon II van Bulgarije heeft gisteren een unieke comeback gemaakt. Hij is premier van het land geworden.

    http://oud.refdag.nl/bui/010713bui02.html,

    De premier van de provincie Sindh, Abdullah Shah, een lid van de PPP, weigerde de mogelijkheid van een samenzwering uit te sluiten.

    De Standaard,

    SDS-leider Filip Dimitrov, de premier van de regering die na de verkiezingen van 1991 werd gevormd en die na negen maanden tot aftreden werd gedwongen.

    NRC,

    De Belgische eerste minister, Jean-Luc Dehaene (CVP), mengt zich niet in de woordenstrijd tussen de premiers van de deelstaten.

    De Standaard,

    in voorzetselgroep


    • benoemen tot premier

    De econooom Antoine Nduwayo is benoemd tot de nieuwe premier van Burundi. Dat heeft de Burundische staatsradio vanmorgen bekendgemaakt.

    NRC,

    Er zijn wel geruchten dat koning Hassan zijn oudste zoon, Sidi Mohamed, bij de volgende kabinetswijziging tot premier kan benoemen. Zelf werd Hassan als 31-jarige kronprins door zijn vader, koning Mohamed V, tot premier benoemd.

    De Standaard,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • onze premier

    De tv-actie was uiteindelijk goed voor 66 miljoen gulden. In de showtent werd 33 miljoen gulden opgehaald en premier Kok ("Onze premier Kok", zei Linda) had beloofd het eindbedrag te verdubbelen.

    NRC,

    Bij het opstellen van de begroting en de ingrepen in de sociale zekerheid vertelt onze premier [...] altijd zeer wijs dat hij rekening houdt met de draagkracht van de mensen. En draagkracht stelde hij tot nu toe altijd gelijk met inkomen. Volgens mij zou het zo moeten: draagkracht = inkomen - (vaste) uitgaven. Zo lang hij dat niet door heeft, bewijst onze gids dat hij van gezinsbudgettering geen kaas gegeten heeft .

    De Standaard,

    met eigennaam


    • premier Jean-Luc Dehaene
    • premier Balkenende
    • premier Kok
    • premier Guy Verhofstadt

    De federale regering stelt vandaag haar begroting '97 voor aan de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Premier Jean-Luc Dehaene houdt om 15 uur zijn jaarlijkse State of the Union, zijn beleidsverklaring voor het nieuwe politieke jaar.

    De Standaard,

    Op 16 oktober traden Herman Heinsbroek en ik tegelijk af, zoals Zalm had gevraagd. Later diezelfde dag eiste Zalm een nieuwe verkiezing. De volgende ochtend vroeg premier Balkenende bij de koningin ontslag aan voor het hele kabinet.

    Blinde ambitie, Eduard Bomhoff,

    Premier Kok zet zijn bezoek aan Bosnië woensdag voort in Tuzla. Daar bezoekt hij twee projecten die met Nederlands geld zijn opgezet.

    Reformatorisch Dagblad,

    De ministerraad heeft via de schriftelijke procedure een spreidingsplan goedgekeurd voor de dag- en nachtvluchten van en naar de luchthaven van Zaventem. Dat laat premier Guy Verhofstadt woensdagnamiddag weten. Volgens de eerste minister omvat het voorstel "naast een gediversifieerd baangebruik ook een spreiding van de vluchtroutes, zodat de geluidsoverlast in de meest getroffen zones wordt verminderd".

    http://www.planetinternet.be/nl/magazine/nieuws/index.html,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • president en premier

    President Jacques Chirac en premier Alain Juppé blijven prioriteit geven aan de voorbereiding van de muntunie, die op 1 januari 1999 moet ingaan.

    De Standaard,

    • premier en vicepremier
    • premier en vicepremiers

    De coalitiepartners PvdA, VVD en D66 proberen volgende week hun conflict over het huurbeleid in de Tweede Kamer te beslechten. Dat bleek gisteren nadat de drie fractieleiders in het 'torentje van Kok' politiek beraad hadden gevoerd met de premier en met vice-premier Dijkstal.

    NRC,

    De federale topministers legden gisterennamiddag de laatste hand aan begroting en regeringsverklaring. Het werkstuk van de premier en zijn vier vice-premiers moet vanmorgen nog de goedkeuring krijgen van de voltallige ministerraad.

    De Standaard,

    Premier Jean-Luc Dehaene en zijn vice-premiers beslisten gisteren de procedure voor de beursintroduktie van Distrigas opnieuw in gang te zetten.

    De Standaard,

    voorafgegaan door als


    • als premier

    Minister-president Kok beschouwt zich niet als een PvdA-premier maar als een premier die boven de partijen staat. Ook voert het paarse kabinet niet speciaal een liberaal beleid. Iedereen moet geven en nemen, ook de VVD. Dat zei de minister-president zaterdag in het jaaroverzicht van het NOS-journaal.

    Meppeler Courant,

    De Lega vormde reeds een alliantie met Berlusconi voor de parlementsverkiezingen van 1994 en kwam daardoor in de regering. Maar na zeven maanden brak de Lega met Berlusconi, wat tot diens val als premier leidde.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen