modderkruiper


modderkruiper 1.0

afbeelding

Bron: OpenCage
( CC BY-SA 3.0 )

karperachtige vis dat zich overdag in de modder schuilhoudt en dat in België en Nederland voorkomt in de soorten 'grote modderkruiper' of 'kleine modderkruiper'
Het meervoud wordt ook gebruikt voor de overkoepelende familie van deze vissen.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een modderkruiper…

is een vis; is een dier

  • [Afmeting] is, afhankelijk van de soort, 10 tot 30 cm lang
  • [Kleur] heeft een grondkleur zoals de bodem met meestal een vlekkenpatroon of strepenpatroon
  • [Vorm] is spoelvormig
  • [Bouw] is gewerveld
  • [Deel] heeft baarddraden of tastdraden aan zijn bek
  • [Voortplanting] legt eieren
  • [Plaats] leeft in zoet water, zowel stilstaand als stromend
  • [Woongebied] komt voor in Europa en in Azië
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is in staat in zeer weinig of zeer zuurstofarm water te overleven doordat deze vis uit gehapte lucht via zijn darmslijmvlies zuurstof kan halen (darmademhaling)
  • [Gedrag] is een vleeseter; zoekt 's nachts met zijn tastdraden naar kleine diertjes als voedsel en schuilt overdag in dichte vegetatie of ingegraven in de modder
  • [Verscheidenheid] komt voor in meer dan 250 soorten; heeft als twee bekende soorten in de Benelux de 'kleine modderkruiper' en de 'grote modderkruiper'
  • [Betrekking of relatie] werd vroeger als de overkoepelende familie van zowel de 'kleine modderkruiper' en de 'grote modderkruiper' als ook van het 'bermpje' (ook wel gebaarde modderkruiper) gezien, maar die laatste wordt tegenwoordig bij de steenkruipers ingedeeld)

Rijk Animalia; Dieren
Stam Chordata; Chordadieren
Klasse Actinopterygii; Straalvinnigen
Orde Karperachtigen; Cypriniformes
Familie Cobitidae

Algemene voorbeelden


De familie van de modderkruipers (Cobitidae) valt onder de orde van de karperachtigen (Cypriniformes) en is uitsluitend in Europa en Azië vertegenwoordigd. In Nederland komen drie soorten voor uit de modderkruiperfamilie: de grote modderkruiper, (Misgurnus fossilis) de kleine modderkruiper (Cobitis taenia) en het bermpje (Noemacheilus barbatulus). Deze laatste twee zijn aanzienlijk minder zeldzaam dan de grote modderkruiper.

http://www.xs4all.nl/~siebe245/projecten/OVBspecialgrotemodderkruiper.pdf

De modderkruiper leeft van wormen, larven en slakken.

http://www.drentsefederatie.nl/

In de natuurlijke uiterwaarden langs de Waal leven beschermde en zeldzame dieren zoals de kamsalamander, de modderkruiper en de kwartelkoning.

http://www.milieudefensie.nl/

De kleinste van de drie inheemse modderkruipers wordt 10 tot 14 cm groot.

http://www.ravon.nl/vissen.html

Het diertje [...] bleek een cobitis teania, oftewel de in ons land beschermde kleine modderkruiper te zijn [...]. Het Gelderse SP-Statenlid P. Vreriks heeft wel eens een modderkruiper in het echt gezien.

http://www.natuurdichtbij.nl/archief/modderkruiper.htm,

Stichting RAVON doet hierbij een beroep op de leden van de agrarische Natuurvereniging Den Hâneker om waarnemingen van de grote modderkruiper door te geven aan Stichting RAVON [...]. Heeft u een modderkruiper gezien? Dan horen wij het graag!

http://www.denhaneker.nl/actueel/onderzoek-grote-modderkruiper/,

Vaste verbindingen