monkeypoxvirus 1.0
(gezondheid, geneeskunde en zorg)
Semagram (extra betekenisinformatie)
Het monkeypoxvirus…
is een virus; is een ziekteverwekker
Algemene voorbeelden
"Wij geloven dat wanneer de aanbevolen maatregelen op de juiste wijze worden uitgevoerd, wij de overdracht van het monkeypoxvirus een halt kunnen toeroepen."
Monkeypox, ook genoemd apenpokken, is een virale zoönose die wordt veroorzaakt door het monkeypoxvirus. Symptomen zijn koorts, hevige hoofdpijn, gezwollen lymfeklieren, spierpijn en een uitslag die blaasjes en korstjes vormt. De uitslag is meestal geconcentreerd op het gezicht, de handpalmen en de voetzolen. De mond, genitaliën en ogen kunnen ook aangetast zijn. De symptomen kunnen mild of ernstig zijn, en duren meestal enkele weken, waarin iemand besmettelijk kan zijn voor anderen. De meeste mensen herstellen binnen een paar weken zonder behandeling. De ziekte van monkeypox wordt regelmatig gemeld in negen landen van Centraal- en West-Afrika sinds ze in 1958 voor het eerst werd erkend in de Democratische Republiek Congo.
In Singapore is een geval gemeld van besmetting met het zeldzame monkeypoxvirus. Volgens de autoriteiten is de ziekte binnengebracht door een 38-jarige man uit Nigeria die eind april in Singapore is aangekomen. De man is waarschijnlijk besmet geraakt door op een bruiloft bushmeat te eten, vlees dat afkomstig is van tropische dieren en in de regel onconventionele soorten. Monkeypox, een virus dat lijkt op de menselijke pokken en dat in 1980 is uitgeroeid, verspreidt zich niet gemakkelijk van persoon tot persoon, maar kan in zeldzame gevallen dodelijk zijn. Een menselijke besmetting met monkeypox is slechts drie keer buiten Afrika voorgekomen: de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Israël.