musicus


musicus 1.0

iemand die musiceert voor zijn beroep of uit liefhebberij
Meestal in toepassing op academisch opgeleide, professionele scheppers en uitvoerders van klassieke muziek. Soms alleen in toepassing op iemand die een instrument bespeelt of iemand die zingt, en dan onderscheiden van of genoemd naast bv. componist of dirigent. Meestal worden een componist en dirigent echter ook tot de musici gerekend. Soms ook alleen in toepassing op iemand die een instrument bespeelt, en dan onderscheiden van en genoemd naast zanger. De term muzikant wordt vaker gebruikt voor makers en uitvoerders van lichtere muziek.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een musicus…

is een kunstenaar; is een persoon

  • [Soort] is scheppend kunstenaar, uitvoerend kunstenaar, of beide
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is muzikaal en houdt van muziek
  • [Deskundigheid of vaardigheid] heeft meestal een opleiding genoten aan een conservatorium of muziekschool
  • [Activiteit of handeling] componeert muziek, bespeelt een instrument, zingt of dirigeert
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] musiceert voor zijn beroep of uit liefhebberij
  • [Toepassingsgebied of bereik] is een instrumentalist, zanger, componist of dirigent

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • uitvoeren

Op 17 oktober 1903 werd in de concertzaal Musis Sacrum voor het eerst muziek van Mahler - de Derde symfonie - uitgevoerd door de 113 musici van de Arnhemsche Orkest Vereeniging en het Utrechts Stedelijk Orchest onder leiding van Martin Heuckeroth.

NRC,

  • begeleiden

Gisteravond besloot zij haar recital waarin zij werd begeleid door uitstekende musici als gitarist Mike Fentross en pianist Hans Eijsackers, met een Spaans Sarzuela-liedje waarbij we ons plotseling op het Spaanse platteland bevonden.

NRC,

met adjectief ervoor


  • een bekend musicus
  • een bekende musicus

Tot 1 september 1988 stond het koor onder directie van Jan Jansen, waarna wederom een bekend musicus, Pieter van Moergastel de leiding overnam.

http://www.heuvelsgemengdkoor.nl/wiezijnwij.htm

Masterclass Prijs: Een les bij een bekende Nederlandse musicus naar eigen keuze. Ter beschikking gesteld door de Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours.

http://www.christinaconcours.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=174&Itemid=1

  • een beroemd musicus
  • een beroemde musicus

En om zich te wreken voor de stem die hem in de steek gelaten had, zwoer hij dat hij een beroemd musicus zou worden.

NRC,

Het muziekonderwijs kan privé zijn: van een beroemde musicus die tegen betaling masterclasses geeft, tot de gitaar-winkel die zijn koper een introductiecursus in de prijs mee aanbiedt.

http://wapedia.mobi/nl/Muziekonderwijs

  • een jong musicus
  • een jonge musicus

Delius gezondheid gaat steeds verder achteruit. Hoewel hij inmiddels toegang heeft tot medische zorg, is toch niet te voorkomen dat hij blind wordt en verlammingsverschijnselen krijgt. Zijn mentale functies blijven wel in orde. Met deze lichamelijke klachten lijkt Delius carrière afgelopen, maar niets is minder waar. Een jonge musicus uit Yorkshire, Eric Fenby, is een groot bewonderaar van de componist. Hij biedt aan te helpen met het opschrijven van Delius' composities.

http://cultuurgids.avro.nl/front/detailklassiek.html?item=82e7791aa1833a060547954660a9b722

Tot de meest briljante musici van dit moment behoort fagottist Bram van Sambeek. Tijdens het Gergiev Festival krijgt hij de Nederlandse Muziekprijs uitgereikt: de hoogste onderscheiding die een jong musicus in ons land ten deel kan vallen.

http://www.gergievfestival.nl/detail/symfonisch-concert-yannick

  • een goed musicus
  • een goede musicus

Maar daarmee ben je er nog niet: een goed musicus word je pas door samen met anderen muziek te maken.

http://www.muziekschoolboedijn.nl/

We stellen daar hoge eisen aan, omdat we vinden dat een schoolmusicus een goede musicus moet zijn.

http://www.koncon.nl/ALGEMEEN/SMmain.html

  • een professioneel musicus
  • een professionele musicus

De kosten van een jazzconcert zijn voor veel podiumorganisaties (bijvoorbeeld café-eigenaren) doorgaans te hoog om uit eigen (horeca)inkomen te financieren. Een lager en 'zwart' loon is voor een professioneel musicus echter geen optie.

http://www.demuziekbeweging.nl/michielscheen.html

Een paar jaar geleden, tijdens de donkere dagen voor Kerstmis, bezochten we een voorstelling van Youp van 't Hek in de stadsschouwburg van Utrecht. Naast de ingang van het theater zat een man kleumend van de kou op de grond. Hij speelde op een accordeon. De arme man droeg handschoenen waarvan de vingertoppen waren afgeknipt. Hij had een hoed omgekeerd op straat gelegd waarin sommige theaterbezoekers een muntje gooiden, een enkeling een bankbiljet. Ik vroeg me af waarom iemand die zo vaardig op een instrument kan spelen, afhankelijk is van bedelarij. Later bleek dat Youp voor deze act een professionele musicus had ingehuurd om te controleren in welke mate de kerstgedachte bezit had genomen van zijn publiek.

http://www.volkskrant.nl/archief_gratis/article581466.ece/Een_muntje_voor_de_musicus

( Een grote musicus komt voor, maar is weinig frequent.)
  • een groot musicus

Veel mensen beweren dat Bach niet alleen een groot musicus was maar ook een mathematicus.

http://members.chello.nl/~p.christians/bach.htm

  • een klassiek musicus
  • een klassieke musicus

Bram van Sambeek, geboren en getogen in Groningen, ontving in september de Nederlandse Muziekprijs, de belangrijkste onderscheiding voor een klassiek musicus in ons land.

http://www.de-oosterpoort.nl/programma/bram-van-sambeek

Lavinia Meijer wint de Nederlandse Muziekprijs 2009, de hoogste onderscheiding voor een klassieke musicus in Nederland.

http://www.laviniameijer.com/?p=nl_home

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • een uitvoerend musicus

De algemene muziektheorie en muziekleer vormt het "Grundstudium" van alle professionele muziekopleidingen als componist, uitvoerend musicus en muziekpedagoog.

http://www.ond.vlaanderen.be/innovatie/projecten/projecten%202000/unisono.htm,

De lage toegangsprijs is mede mogelijke geworden omdat alle uitvoerende musici, zowel de 'amateurs' als de professionals belangeloos hun medewerking verlenen.

Meppeler Courant,

Wie profiteren nu eigenlijk allemaal van de gesubsidieerde voorzieningen? Alleen die mensen die naar een concertgebouw gaan, of ook dat miljoenenpubliek dat de kwaliteit van componisten, uitvoerende musici, dirigenten en zaalakoestiek eenvoudigweg naar zich toehaalt?

NRC,

  • een docerend musicus

Je kunt daarbij kiezen voor klassieke muziek, lichte muziek, oude muziek (zang) en musical (zang); binnen die opleidingen voor Docerend Musicus of Uitvoerend Musicus.

http://www.fontys.nl/bc/

met ander, nevengeschikt substantief


  • musicus en componist

Balling Axel is musicus en componist, maar door zijn mateloze bewondering voor Sibelius leidt zijn eigen werk een schimmig bestaan.

NRC,

  • musicus en musicoloog

Rousseau (1712-1778) [...]: hij was een talentrijk musicus en musicoloog, een botanicus, maar verwierf vooral bekendheid als cultuurcriticus, politiek filosoof, pedagoog, en literator.

http://allserv.rug.ac.be/~frvandun/Texts/Rechtsfilosofie/RFgent-0.htm,

  • musicus en zanger

Tot aan de 19e eeuw hadden musici en zangers een gedeelde verantwoordelijkheid over hoe alles klinken moest.

http://www.het-muziektheater.com/educatie/opera/frameset-opera.htm

  • musicus en dirigent

Om materiaal te verkrijgen dat voor allerlei koren geschikt was, werd een werkgroep ingesteld met Janny van Zanten-Nijmeijer en Cecile Nupoort (dirigente), beide van de Cuturele Commissie van de Bond van Plattelandsvrouqen, Harm Dijkstra (musicus en dirigent), Victor van der Laan (musicus, dirigent en arrangeur) en Egbert Meijers van Drenste Taol.

Meppeler Courant,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen