nazimisdadiger


nazimisdadiger 1.0

iemand die zich ten tijde van het naziregime schuldig maakte aan oorlogsmisdaden; oorlogsmisdadiger in het naziregime

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een nazimisdadiger…

is een persoon

  • [Tijd] beging misdaden tijdens het naziregime
  • [Activiteit of handeling] beging oorlogsmisdaden als doden, martelen of het anderszins schenden van mensenrechten; ontvluchtte vaak na de oorlog Europa
  • [Behandeling of bewerking] wordt tegenwoordig nog steeds gezocht en vervolgd

    Algemene voorbeelden


    Dezelfde wetenschappers onderzochten ook de beenderresten van de nazimisdadiger Josef Mengele, door het DNA te vergelijken met dit van zijn levende vrouw en zoon (de hele wereld mag er nu gerust in zijn, hij is wel degelijk dood).

    http://users.skynet.be/sky60754/genealbe/index.htm

    De Belgische collaborateur Pierre Daye zorgde er op het einde van de jaren veertig voor dat nazi-misdadigers uit Europa heelhuids naar Argentinië konden vluchten.

    De Standaard,

    Ook ruim vijftig jaar na de feiten zijn processen tegen nazi-misdadigers echter nog zinvol, beklemtoonde de minister. Zij tonen aan dat "zwaarste schendingen van de mensenrechten niet straffeloos blijven, ook al werden ze gepleegd onder de vermeende bescherming van een onrechtsregime". Bovendien dienen zulke processen ertoe "strukturen en mechanismen" te verhelderen van een totalitair bewind, en zijn ze dus belangrijke historische lessen voor de huidige generatie.

    De Standaard,