nieuwslezer


nieuwslezer 1.0

iemand die het nieuws voorleest op de radio of televisie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een nieuwslezer…

is een persoon

 • [Organisatie of instelling] werkt voor een radio-omroep of een televisieomroep
 • [Plaats] leest voor op de radio of de televisie
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een goede stem, een goed voorkomen en een correct taalgebruik
 • [Activiteit of handeling] leest het nieuws voor; presenteert het journaal
 • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep

Algemene voorbeelden


In de hoek zitten een magere man en een vrouw televisie te kijken. Ze zitten met hun rug naar me toe. Zo nu en dan gromt de man iets. Ik ga achter hem staan om het televisiescherm te zien. Het is het nieuws. Een nieuwslezer zit ernstig kijkend achter een bureau.

De jongen die alles goed wou denken, Ben Faccini,

Elk uur, wanneer zo'n hysterische discjockey van Hilversum 3 voor een paar minuten afgelost werd door de rustige stem van de nieuwslezer, kreeg ik ongevraagd de details van een nieuwe vliegtuigkaping en gijzelaffaire te horen.

De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

Toen ik in de gelagkamer terugkeerde en op het punt stond om af te rekenen, hoorde ik op de radio de nieuwslezer zeggen: 'Goedenavond, het is acht uur, tijd voor de jongste nieuwsberichten.'

Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

De nieuwslezer van het NOS-journaal kondigt een grote overwinning aan voor de Partij van de Arbeid.

http://www.groene.nl/1998/47/ph_campagne.html,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


nieuwslezer 2.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT)

programma voor het lezen van nieuwsgroepen op het internet; newsreader

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een nieuwslezer…

is een computerprogramma

 • [Functie] wordt gebruikt voor het lezen en plaatsen van berichten in nieuwsgroepen en het downloaden van bestanden uit nieuwsgroepen

  Algemene voorbeelden


  Voor wie een beginneling op Usenet is, is Outlook Express (OE) meestal de eerste stap. Volgens sommigen is het geen ideale nieuwslezer, maar van de - volgens hen - "betere" nieuwslezers zoals Xnews en MicroPlanet Gravity zijn er voorlopig geen Nederlandstalige versies en dat maakt voor sommigen de stap naar Usenet des te groter. Bovendien ziet niet iedereen het zitten om een afzondelijke nieuwslezer te installeren en dan is zelfs Forté (Free) Agent Nederlands of 40tude Dialog Nederlands geen optie.

  http://users.telenet.be/sb/oe/

  Eigenlijk is nieuwslezer een verkeerde naam. Ten eerste bekijk je niet echt nieuws, maar berichten van nieuwsgroepen. Elke nieuwsgroep heeft een eigen onderwerp waarover berichten gestuurd kunnen worden. Dit berichtenverkeer loopt via nieuwsservers. Zodra je je hebt aangemeld bij een groep download je de berichten van die groep van de nieuwsserver van (meestal) jouw provider. Alle groepen samen vormen al meer dan twintig jaar lang een wereldwijd prikbordsysteem onder de naam Usenet. Iedereen kan een bijdrage leveren aan de discussies. Zo komen we bij de tweede reden waarom de term 'nieuwslezer' de lading niet dekt: je kunt met elke 'lezer' ook reageren op eerdere berichten en nieuwe berichten plaatsen. Daarnaast kun je ook geluidsbestanden, videobestanden en afbeeldingen via nieuwsgroepen downloaden waardoor Usenet tegenwoordig veel meer is dan een discussieplatform.

  http://www.hcc.nl/smartsite.dws?id=3123

  Een nieuwsgroep is een prikbord over een bepaald onderwerp, waarop bezoekers vragen kunnen prikken en antwoorden of reacties op die vragen geven. Alles wat de gebruiker nodig heeft, is een nieuwslezer (een programma dat het mogelijk maakt nieuwsgroepen te bezoeken) en toegang tot het netwerk van Usenet. Er zijn vandaag wellicht meer dan 2.000 nieuwsgroepen.

  De Standaard,