o.t.t.t.


o.t.t.t. 1.0

(taal en taalkunde; (vooral) geschreven taal)

onvoltooid tegenwoordige toekomende tijd, een van de acht werkwoordstijden
Zoals bv. in: ik zal lopen, wij zullen lopen; ik zal luisteren, wij zullen luisteren; ik zal antwoorden, wij zullen antwoorden; ik zal werken, wij zullen werken.

Semagram (extra betekenisinformatie)


De o.t.t.t.…

is een werkwoordstijd

      Algemene voorbeelden


      Volgens sommigen bestaan er in het Nederlands eigenlijk maar twee werkwoordstijden: de onvoltooid tegenwoordige tijd (ik werk, ik lees) en de onvoltooid verleden tijd (ik werkte, ik las). Voor alle andere werkwoordstijden moeten meerdere werkwoorden met elkaar gecombineerd worden. Dat leidt tot acht werkwoordstijden: [...]. 5. onvoltooid tegenwoordige toekomende tijd (ottt): ik zal werken, ik zal lezen.

      http://www.onzetaal.nl/advies/werkwoordstijden.php

      Er zijn, zoals bekend is, heel wat mogelijkheden om de diverse tijden te benoemen: * hij doet het (o.t.t.) * hij deed het (o.v.t.) * hij heeft het gedaan (v.t.t.) * hij had het gedaan (v.v.t.) * hij zal het doen (o.t.t.t.) * hij zou het doen (o.v.t.t.) * hij zal het gedaan hebben (v.t.t.t.) * hij zou het gedaan hebben (v.v.t.t.).

      http://www.vkblog.nl/bericht/4805/taalgebruik_in_overheidsbesluiten_en_dienstrapporten,

      Zowel met het futurum (o.t.t.t.) als met het presens (o.t.t.) kan een toekomstige werking worden uitgedrukt: referentiepunt en spreekmoment vallen samen en de werking valt in de toekomst of wordt als toekomstig voorgesteld.

      http://www.schrijvenonline.org/forum-onderwerp/5159?page=2,

      Een paar voorbeelden, waarbij is uitgegaan van een situatie waarin o.v.t. met o.t.t.t. uitwisselbaar is. 1) "We waren er eindelijk uit: als belanghebbende alsnog een verklaring inleverde (o.v.t.), was (o.v.t.) het probleem van de baan", naast: 2) "We waren er eindelijk uit: als belanghebbende een verklaring zal inleveren (o.t.t.t.), zal het probleem van de baan zijn" (o.t.t.t.). Beide zinnen schetsen in de kern dezelfde situatie, namelijk dat er nog iets moet plaatsvinden in de toekomst, in de zin van: dit of dat gaat gebeuren, mits.

      http://www.vkblog.nl/bericht/4805/taalgebruik_in_overheidsbesluiten_en_dienstrapporten,

      Zullen wordt gebruikt in combinatie met de infinitief om vormen van de toekomende tijd te maken: onvoltooid tegenwoordige toekomende tijd (OTTT) - ik zal lopen onvoltooid verleden toekomende tijd (OVTT) - ik zou lopen.

      http://www.kunstbus.nl/literair/hulpwerkwoord.html,

      Vervoeging van het werkwoord, kandidaat kan: - aangeven wat de begrippen onvoltooide en voltooide tegenwoordige en verleden tijd betekenen naast dezelfde vormen in de toekomende tijd (dus: ott, vtt, ovt, vvt, ottt, vttt, ovtt, vvtt).

      http://associatie.cramgo.nl/Downloads/Examenprogramma%20PDS%20december%202008%20v4.pdf.,