omkeerhypotheek


omkeerhypotheek 1.0

(bouw, gebouwen en huisvesting; neologisme)

hypotheek afgesloten op de overwaarde van iemands huis, met de bedoeling om consumptief inkomen voor de huiseigenaar beschikbaar te maken door middel van leningen met het huis als onderpand, meestal bij ouderen die hun huis al hebben afgelost en een aanvullend pensioen nodig hebben; opeethypotheek

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een omkeerhypotheek…

is een hypotheek

      Algemene voorbeelden


      De Taskforce ziet onder andere kansen in varianten van de omkeerhypotheek en in mogelijkheden om het pensioen voor grotere uitgaven te kunnen besteden. Bovenal moeten publieke en private partijen hiervoor de handen ineen slaan en met duidelijke, betrouwbare producten komen. De reactie van minister Blok is vooralsnog afwachtend.

      http://www.pcob.nl/nieuws/taskforce-verzilveren-ouderen-steenrijk-maar-geldarm/,

      De gemiddelde overwaarde per huis van gepensioneerden is 257.000 euro. De potentie om te verzilveren is volgens het rapport dan ook volop aanwezig, maar nauwelijks te benutten omdat banken en andere geldverstrekkers er niet of nauwelijks in voorzien. De Taskforce wijst erop dat in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk die mogelijkheid er wel is. Veelal via een zogeheten omkeerhypotheek of 'verkoop-en-terughuur'-constructie. In beide gevallen krijgt de huiseigenaar een voorschot op de toekomstige verkoopopbrengst van zijn huis.

      De Telegraaf,

      Veel landen kennen al mogelijkheden om het vermogen in de eigen woning niet in stenen te laten maar te verzilveren. Zo bestaat in de Verenigde Staten de mogelijkheid van de omkeerhypotheek ('reverse mortgage'). De omkeerhypotheek heeft daar een aarzelende start gekend maar lijkt meer en meer in zwang te raken. Het is nog wel zo dat deze hypotheek nog slechts een beperkt deel van alle hypotheken bedraagt.

      http://www.eigenhuis.nl/downloads/inhoud/Rapport-Pensioen-staat-als-een-huis-(overwaarde_verzilveren).pdf

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2005