onderwijs van de Vlaamse gemeenschap 1.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
Onderwijs van de Vlaamse gemeenschap…
is een deel van een onderwijsstelsel
- [Geheel] is een onderdeel van een geheel van inrichtingsvormen voor onderricht
- [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is niet gebonden aan een levensbeschouwelijke richting maar pluralistisch
- [Handelende persoon] wordt georganiseerd door leerkrachten in dienst van scholen die worden opgericht en bestuurd door de Vlaamse Gemeenschap
- [Onderscheid of tegenstelling] wordt onderscheiden van het officieel gesubsidieerd onderwijs dat door steden, gemeentes en provincies wordt ingericht, en het vrij gesubsidieerd onderwijs dat de confessionele scholen (katholieke, protestantse enz.) omvat en de niet-confessionele methodescholen, zoals steiner-, freinet- en montessorischolen
Algemene voorbeelden
Tot 1989 was het GO! bekend als rijksonderwijs en ressorteerde het rechtstreeks onder het (Rijks)ministerie van Onderwijs. Het was de bevoegde minister die de beslissingen nam. De derde staatshervorming van 1988 maakte de Gemeenschappen bevoegd voor onderwijs. Hierbij werd niet enkel de bevoegdheid overgedragen naar het regionale niveau, er werd ook meer onafhankelijkheid in het bestuur toegekend. De benaming 'rijksonderwijs' werd vervangen door 'gemeenschapsonderwijs en de beslissingsbevoegdheid werd overgedragen aan de Autonome Raad voor het Gemeenschapsonderwijs (ARGO). Dit was uniek in België. Met het Bijzonder decreet betreffende het gemeenschapsonderwijs (BDGO) ging de decentralisatie tien jaar later (14 juli 1998) nog verder. [...]. Met de invoering van een vernieuwde huisstijl en een logo begin 2007 werd de benaming 'gemeenschapsonderwijs' gewijzigd in 'GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap' of kortweg 'GO!' (spreek uit: 'geeoo').
In Vlaanderen gebruikt men sedert het schoolpact (1958) de term onderwijsnet om scholen in te delen naar soort schoolbestuur. Het gaat dan in eerste plaats om scholen van kleuter-, lager-en secundair onderwijs. Er zijn drie netten: het Officieel Gesubsidieerd Onderwijs, het Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap (GO!) en het Vrij Gesubsidieerd Onderwijs. Het Officieel Gesubsidieerd Onderwijs is het onderwijs dat georganiseerd wordt door de lokale besturen, dit zijn steden en gemeenten of een provincie […]. De scholen van het GO! werden vroeger de staatsscholen of rijksscholen genoemd. Zij worden ingericht door de Vlaamse gemeenschap, die daarvoor een "Raad voor het gemeenschapsonderwijs verkort RAGO" heeft opgericht. [...]. De scholen onder het Vrij Gesubsidieerd Onderwijs (VGO) worden georganiseerd door een privé-initiatief. Het schoolbestuur is in de meeste gevallen een vereniging zonder winstoogmerk. Binnen het Vrij Gesubsidieerd Onderwijs hebben heel wat schoolbesturen zich verenigd in koepels: • het Katholiek Onderwijs (VSKO) • Federatie van Onafhankelijke Pluralistische Emancipatorische Methodescholen (FOPEM) • de Raad van Inrichtende Machten van het Protestants-Christelijk Onderwijs (IPCO) • de federatie Steinerscholen en het Vlaams Onderwijs OverlegPlatform (VOOP). • de kleine koepels verenigden zich op hun beurt tot het Overleg Kleine Onderwijsverstrekkers (OKO).
Het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap is gehouden tot neutraliteit. Dat houdt in: de eerbiediging van de filosofische, ideologische en godsdienstige opvattingen van de leerlingen en hun ouders. 'Neutraal' wordt door de grondwetgever niet opgevat als 'waardevrij' of 'vrijblijvend'. Het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap is niet gebonden aan een levensbeschouwelijke 'richting'. Het is evenmin verbonden met een ideologische groep. Mensen van alle overtuigingen zijn welkom in het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap en hun eigenheid wordt er gerespecteerd. Het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap beschouwt het actief omgaan met deze diversiteit als een meerwaarde en als een pijler van zijn onderwijs. Via dit actief pluralisme beklemtoont het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap dat de mensheid, ondanks alle verschillen, verbonden is door gemeenschappelijke waarden en doelen.