onderzoeksjournalistiek


onderzoeksjournalistiek 1.0

journalistiek die gebaseerd is op gedegen eigen onderzoek; vorm van journalistiek waarbij gedegen eigen onderzoek naar de feiten aan de publicatie voorafgaat

Semagram (extra betekenisinformatie)


Onderzoeksjournalistiek…

is journalistiek

  • [Doel of bestemming] heeft vooral tot doel tot dan toe onbekende feiten aan het licht te brengen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is gedegen, kritisch en diepgravend
  • [Onstoffelijke inhoud] bevat feiten die op grond van eigen onderzoek vastgesteld zijn
  • [Waardering] wordt gewaardeerd
  • [Kostbaarheid] is vaak kostbaar

Hoofdsemagram: journalistiek


Algemene voorbeelden


Onderzoeksjournalistiek is een vorm van bijzondere journalistiek. Ze graaft in het geheugen van de wereld. Speurt naar feiten die sommigen aan ons oog willen onttrekken. Dat vergt een forse dosis uithouding van de journalist en de nodige financiële middelen om die zoektocht tot een goed einde te kunnen brengen. Maar de investering in tijd, energie en geld loont de moeite, want bijzondere journalisitiek levert géén vluchtige informatie op die meteen vergeten is. Onderzoeksjournalistiek vormt een tijdsdocument met verrassende inzichten.

http://www.fondspascaldecroos.org/index.html

Onderzoeksjournalistiek is kritische en diepgravende journalistiek, zo staat het in de statuten. Het blijkt dat daaronder een waaier van thema's en onderzoekstechnieken valt. Onthullingen. Met 'echte onderzoeksjournalistiek' werd vaak gerefereerd aan maandenlang speurwerk dat een schandaal blootlegt. Deze 'onthullingsjournalistiek' kwamen we tegen bij alle soorten media. Geregeld kwamen we zulk onderzoek tegen bij een aantal dag- en weekbladen, en radio- en tv-programma's. Maar ook bijvoorbeeld bij een aantal vakbladen.

http://www.vvoj.be/nieuws/documenten/rapport_021108f.html,

De Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) onderscheidt in haar statuten drie soorten onderzoeksjournalistiek: de 'onthullingen' of blootleggen van schandalen; de toetsing van beleid (vaak met kwantitatieve gegevens); en tenslotte de 'achtergronden' of het opsporen van maatschappelijke tendensen.

http://www.vvoj.be/nieuws/documenten/rapport_021108f.html,

De eerste opvatting is dat onderzoeksjournalistiek een karaktertrek is, een vorm van engagement ook. Opvallend is dat diegenen die deze versie hanteren vaker bezig zijn met onthullingsjournalistiek, ze werken doorgaans alleen zonder begeleiding. Een tweede opvatting is dat onderzoeksjournalistiek een vorm van journalistiek is die dieper graaft, inherent is aan het vak, zonder bevlogen termen als engagement of karakter te gebruiken. Deze context staat wel meer open voor samenwerkingsverbanden, gebeurt ook meer in een gestructureerde omgeving waar wel een vorm van overleg en begeleiding aanwezig is. Men zou beide vormen in zekere mate kunnen opsplitsen in de 'geëngageerde' en de 'geprofessionaliseerde' journalistiek.

http://www.vvoj.be/nieuws/documenten/rapport_021108f.html,

Uit de gesprekken valt op dat bij het woord onderzoeksjournalistiek meteen gedacht wordt aan onthullingen. Meteen wordt daar aan toegevoegd dat dit soort journalistiek terrein verliest. De redenen hiervoor zijn veelvuldig, maar het hoge kostenplaatje versus de niet in verhouding staande verkoop- of kijkcijfers is er een van. Ook het feit dat niet elk onderzoek automatisch leidt naar een zeker resultaat wordt aangeduid.

http://www.vvoj.be/nieuws/documenten/rapport_021108f.html,

Je doet onderzoeksjournalistiek niet voor de gezelligheid. "Het is een eenzaam vak. Niet iedereen vindt het leuk om dagen achtereen in een kamertje stukken te bestuderen. Als je mensen belt om informatie, zijn ze altijd afwijzend. Daar moet je tegen kunnen."

http://www.vvoj.be/nieuws/documenten/rapport_021108f.html,

Het Nederlands taalgebied telt ten minste 350 journalisten die wel eens een flinke uitzoekklus doen. Bijna negentig van hen zijn geheel of nagenoeg geheel vrijgesteld voor onderzoeksjournalistiek. In Nederland doet tien procent van de journalisten bij de onderzochte media wel eens een uitzoekklus, in Vlaanderen drie procent. Redacteuren geheel vrijstellen voor onderzoek komt in Vlaanderen vrijwel niet voor.

http://www.vvoj.be/nieuws/documenten/rapport_021108f.html,

Het ging steeds minder om het achterhalen van de feiten, en steeds meer om het eigen gelijk. Bovendien waren er in het verleden nog andere betwiste dossiers geweest, zoals de verslaggeving rond Notaris X (een notaris in een zaak van kindermishandeling). Daardoor heeft onderzoeksjournalistiek in Vlaanderen een nogal negatieve bijklank gekregen van verhalen die niet altijd even geloofwaardig zijn. Zoals een hoofdredacteur van een krant zei: "als met onderzoeksjournalistiek enkel putjesdeksellichterij wordt bedoeld, dan pas ik daarvoor."

http://www.vvoj.be/nieuws/documenten/rapport_021108f.html,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • betere onderzoekjournalistiek
  • echte onderzoekjournalistiek
  • goede onderzoekjournalistiek
  • grensverleggende onderzoekjournalistiek
  • integere onderzoekjournalistiek
  • rechtvaardige onderzoekjournalistiek
  • serieuze onderzoekjournalistiek
  • verdienstelijke onderzoekjournalistiek

Omtrent het onderzoek naar de Bende van Nijvel is al heel wat verschenen, gaande van "pulp fiction" tot verdienstelijke onderzoeksjournalistiek.

De Standaard,

Het is - om een citaat toe te voegen - Fontaine die uitroept: "Les mots peuvent tuer. Nous avons manqué au devoir de prudence." En het is Lacan die zich daartegen verdedigt, omdat hij vindt dat hij goede onderzoeksjournalistiek heeft bedreven. En eveneens Lacan, die zich achteraf de vraag stelt: met welk recht zetten journalisten mensen in de beklaagdenbank?

NRC,

Je hebt echte en minder echte onderzoeksjournalistiek. In de rondgang langs redacties was vaak de eerste reactie: "wij doen geen echte onderzoeksjournalistiek". Maar na enig doorpraten kwamen er prachtige projecten boven water, die grote inzet hadden gevergd en soms verstrekkende invloed hebben gehad. In de interviews hebben we steeds de pragmatische invalshoek van de VVOJ gevolgd, bij het definiëren van al of niet echte onderzoeksjournalistiek.

http://www.vvoj.be/nieuws/documenten/rapport_021108f.html,

De methode kan verdedigbaar zijn als het om publieke personen gaat - de minister die op straat wordt aangesproken - maar ook dan zullen er goede argumenten moeten zijn om iemands privé-erf te betreden. In een programma als Gouden Bergen waren die argumenten er soms. Maar in Eerst zien! en Ongelooflijke verhalen is het louter koket effectbejag. De research als onderdeel van het journalistieke produkt, heet dat. Kul. Met serieuze onderzoeksjournalistiek - een verwaarloosd genre op de buis - heeft het weinig te maken.

NRC,

Ik pleit slechts voor meer discussie over de regels van het vak. Daarbij heb ik duidelijk aangegeven dat er journalistiek in soorten bestaat, van integere onderzoeksjournalistiek tot riooljournalistiek.

NRC,

Een christen-democratische ex-premier, nationaliteit onbekend, zou een geheime rekening van 1 miljard hebben bij de Kredietbank Luxembourg. Bron van het verhaal: L.V., journalist van De Morgen, die over het zogenaamde KB-Lux verhaal een boek schreef en dat op de gebruikelijke wijze met veel poeha gelijktijdig lanceerde in zijn eigen krant en in Humo. Bij nader inzien blijkt het hier niet zomaar te gaan om grensverleggende onderzoeksjournalistiek. Grensverleggend in elk geval. Maar dan wel in de richting van insinuerende, ondeugdelijke en fundamenteel oncorrecte berichtgeving.

De Standaard,

Het resultaat ligt voor: een inventarisatie van de stand van onderzoeksjournalistiek bij 107 Nederlandse en Vlaamse media en freelance journalisten. Het is een indrukwekkend document geworden. Niet alleen vanwege de ongekende omvang van het onderzoek, maar ook vanwege de inhoud: de rijkdom aan ervaringen, opvattingen, knelpunten en gesignaleerde trends. De VVOJ, redacteuren en hoofdredacteuren zullen er tientallen aanknopingspunten in vinden om meer en betere onderzoeksjournalistiek te bedrijven.

http://www.vvoj.be/nieuws/documenten/rapport_021108f.html,

De commissie vindt het "beneden het peil dat je van rechtvaardige onderzoeksjournalistiek mag verwachten" om gebruik te maken van "uitlokking" en "misleiding".

NRC,

met substantief ervoor


  • een cursus onderzoeksjournalistiek

Slechts een enkele keer kwamen we tegen dat redacteuren consequent naar een cursus onderzoeksjournalistiek werden gestuurd (dat was in Nederland).

http://www.vvoj.be/nieuws/documenten/rapport_021108f.html,

De media-academie geeft alleen op verzoek een cursus onderzoeksjournalistiek voor journalisten, die zich bezighouden met research bij een radio- of televisieredactie.

http://www.vvoj.be/nieuws/documenten/rapport_021108f.html,

in voorzetselgroep


  • een vorm van onderzoekjournalistiek

Zelf gebruikt hij het produktiebedrijf als uitvalsbasis voor een heel eigen vorm van onderzoeksjournalistiek. Overal in de wereld waar er de laatste twintig jaar brandhaarden waren, dook Alpert op: Nicaragua, China, Angola, Korea, Cuba, Iran, Cambodja, Irak. Zoals vele dokumentairemakers gaat hij prat op scoops. Hij was de eerste Amerikaan die na de oorlog in Vietnam filmde en trok als eerste verslaggever Afghanistan binnen aan de zijde van de modjaheddin.

De Standaard,

met telwoord ervoor


  • meer onderzoeksjournalistiek
  • minder onderzoeksjournalistiek

Als men de keus voor meer onderzoeksjournalistiek maakt, zijn er wel regels nodig. Journalisten moeten die individueel en per redactie ontwikkelen, als was het maar om schadeclaims (ook in Nederland worden al miljoenen geëist) te voorkomen.

NRC,

Ikzelf ben voor meer (niet minder) onderzoeksjournalistiek, zoals bekend kan zijn uit het boek Onthullingsjournalistiek dat wij met enkele collega's van de School voor Journalistiek en Voorlichting hebben geschreven.

NRC,

met ander, nevengeschikt substantief


  • kwaliteitsjournalistiek en onderzoeksjournalistiek

Het Fonds Pascal Decroos heeft tot doel de herinnering aan Pascal Decroos levendig te houden en zijn levenswerk voort te zetten door: het bevorderen van kwaliteits- en onderzoeksjournalistiek in Vlaanderen en daarbuiten; het creëren van de mogelijkheid voor jonge mensen om journalistieke talenten in de praktijk te ontwikkelen; het bijeenbrengen van mensen uit verschillende hoeken en lagen van de maatschappij.

http://www.fondspascaldecroos.org/index.html

onderzoeksjournalistiek 2.0

behorend tot de onderzoeksjournalistiek; kenmerkend voor de onderzoeksjournalistiek; voortspruitend uit de onderzoeksjournalistiek

Algemene voorbeelden


Enkele onderzoeksjournalistieke projecten waren een belangrijke informatiebron voor parlementairen en burgers in hun zoektocht naar feiten en argumenten.

http://www.fondspascaldecroos.com/fonds/index.html,

Een onderzoeksjournalistieke productie op internet hoeft helemaal niet extreem duur te zijn.

http://www.denieuwereporter.nl/2015/09/een-onderzoeksjournalistieke-productie-op-internet-hoeft-helemaal-niet-extreem-duur-te-zijn/,

Charles 'Chuck' Lewis is niets minder dan een onderzoeksjournalistieke legende. Tijdens zijn decennialange carrière als onderzoeksjournalist sleepten hij en zijn organisaties tientallen erkenningen in de wacht.

http://www.mo.be/gesprek-met-onderzoeksjournalistieke-legende-chuck-lewis-hoe-geven-we-de-waakhond-zijn-tanden-terug,

Het onderzoeksjournalistieke programma Zembla onthult de keiharde waarheden over Israël die alles in Palestina eindeloos vernielt. Je ziet deze interessante documentaire op VARA/NPO.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10204413965483586&id=111740998995486,

De Onderzoeksredactie probeert haar missie te realiseren door diepgravende, heldere en meeslepende onderzoeksjournalistieke verhalen te vertellen. Bovendien wil de organisatie een kweekvijver zijn en bijdragen aan de opleiding van een nieuwe generatie onderzoeksjournalisten.

https://www.groene.nl/pagina/onderzoek

Combinatiemogelijkheden


in voorzetselgroep


  • op (een) onderzoeksjournalistieke manier
  • op (een) onderzoeksjournalistieke wijze

Er zal op onderzoeksjournalistieke wijze en vanuit een financieel perspectief aandacht worden geschonken aan onderwerpen als: nieuw kapitalisme, duurzame ontwikkelingen en het internationale zakenleven, maar ook aan: politiek, media, lifestyle, sport, boeken en muziek. Het is de bedoeling dat de nieuwe site in februari 2010 live gaat.

https://www.fondswervingonline.nl/nieuws/subsidie-voor-financiele-website

Het UPAIJ richt zich op (vergeten) conflicten, – verhalen en onderbelichte gebieden. De aangesloten journalisten bij het UPAIJ verslaan oorlogen, humanitaire- en natuurrampen en human-interestverhalen, veelal op een onderzoeksjournalistieke manier.

http://www.denieuwereporter.nl/2009/10/de-publieke-tribuhne-wil-doelbewust-zwalken-door-blogosfeer/,

Met Berichten uit het laboratorium van de samenleving wil publiciste en filmmaker Froukje Bos voorzien in een lacune: in de bestaande wetenschappelijke literatuur naar de werkzaamheid van psychofarmaca zou nog nauwelijks aandacht bestaan voor het patiëntenperspectief. Met de bespreking van een omvangrijke verzameling persoonlijke verhalen en belevenissen, en beschouwingen uit dagbladen en vakpers [...] tracht Bos die leemte te vullen. Van een wetenschappelijk onderbouwde review is overigens geen sprake; die pretentie heeft ze ook niet, ze spreekt zelf van een op onderzoeksjournalistieke wijze geschreven pamflet. Een terechte en juiste kwalificatie van haar boek.

http://medischcontact.artsennet.nl/archief-6/Tijdschriftartikel/08598/Pillen-en-psyche.htm,