onthullingsjournalistiek


onthullingsjournalistiek 1.0

(in positieve zin) journalistiek die gebaseerd is op gedegen eigen onderzoek en tot doel heeft met onthullingen over verborgen gebleven zaken, over schandalen te komen; vorm van journalistiek waarbij gedegen eigen onderzoek naar de feiten aan de publicatie voorafgaat en waarbij onthullingen gedaan worden; (echte) onderzoeksjournalistiek
Vergelijk voor het laatste citaat ook de betekenis 2.0.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Onthullingsjournalistiek…

is journalistiek

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] richt zich vooral op onthullingen, op het blootleggen van verborgen gehouden zaken, van schandalen

    Algemene voorbeelden


    Onderzoeksjournalistiek is kritische en diepgravende journalistiek, zo staat het in de statuten. Het blijkt dat daaronder een waaier van thema's en onderzoekstechnieken valt. Onthullingen. Met 'echte onderzoeksjournalistiek' werd vaak gerefereerd aan maandenlang speurwerk dat een schandaal blootlegt. Deze 'onthullingsjournalistiek' kwamen we tegen bij alle soorten media. Geregeld kwamen we zulk onderzoek tegen bij een aantal dag- en weekbladen, en radio- en tv-programma's. Maar ook bijvoorbeeld bij een aantal vakbladen.

    http://www.vvoj.be/nieuws/documenten/rapport_021108f.html,

    De onthullingsjournalistiek deinst voor geen enkel taboe meer terug. Het is alsof de media de taak hebben overgenomen van de volksvertegenwoordiging, in bepaalde gevallen zelfs van de onderzoeksrechter. De bevolking krijgt de indruk dat zij tot in bijzonderheden wordt ingelicht over wat er is misgelopen, en waarom.

    De Standaard,

    Onderzoeksjournalistiek is kritische en diepgravende journalistiek. Kritisch wil zeggen dat de journalistiek niet slechts fungeert als doorgeefluik van 'nieuws' dat er al was, maar dat nieuws wordt gemaakt dat er zonder dat journalistiek ingrijpen niet zou zijn geweest. Diepgravend wil zeggen dat substantiële eigen journalistieke inspanning is verricht, hetzij in kwantitatieve zin, hetzij in kwalitatieve zin, hetzij een combinatie daarvan. Hierbinnen onderscheidt de VVOJ drie soorten onderzoeksjournalistiek, die elkaar kunnen overlappen: + schandalen blootleggen (onthullingsjournalistiek ); + toetsing van beleid en functioneren van overheid, bedrijven en andere organisaties; + signaleren van (sociale, economische, politieke, psycho-sociale, financiële enz.) trends.

    http://www.vvoj.be/nieuws/documenten/rapport_021108f.html,

    Nu journalisten het minder moeten opnemen voor bepaalde politieke belangen kunnen zij meer dan voorheen hun politieke waakhondrol vervullen. De meningen blijven hier echter verdeeld want de zogenaamde onthullingsjournalistiek ontaardde meermaals in riooljournalistiek met tal van inbreuken op privacy.

    http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/media/VLMEDIAR/jaarversl2002.pdf 2003,

    onthullingsjournalistiek 2.0

    (pejoratief)

    journalistiek die exclusief gericht is op het doen van onthullingen, op het blootleggen van schandalen, op sensationele berichtgeving, waarbij geen enkel middel geschuwd wordt (zoals het bekendmaken van persoonlijke details die normaliter niet geopenbaard worden) en daardoor door sommigen wordt afgeschilderd als het tegendeel van (echte, onpartijdige) onderzoeksjournalistiek; boulevardjournalistiek; riooljournalistiek; schandaaljournalistiek
    Vergelijk ook het laatste citaat van de betekenis 1.0.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Onthullingsjournalistiek…

    is journalistiek

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] richt zich exclusief en vaak ook genadeloos vooral op het doen van onthullingen, op het bekendmaken van schandalen

      Algemene voorbeelden


      De Leidse onderzoeker J. van Donselaar voorspelde vorig jaar dat de verkiezingen gepaard zouden gaan met een spervuur van onthullingsjournalistiek en gerechtelijke procedures tegen extreem-rechts. Van Donselaar: "Zoiets gaat niet via officiële richtlijnen of afspraken. Maar schandaliseren en criminaliseren is traditioneel een effectieve strategie tegen extreem-rechts."

      NRC,

      Ook al is iemand een duidelijke lul (m/v) of lijkt hij anderszins nergens naar, toch kan hij zich in de plaatselijke talkshows ongehinderd van zijn beste kant laten zien. In Het menselijk belang daarentegen, sta je als onderwerp per definitie in je blootje, al moet je er niet eens je kleren voor uittrekken. Er weerklinkt niet één stekelige, laat staan oneerbiedige vraag, en toch is het onthullingsjournalistiek, maar dan wel op kousenvoeten. Het onderwerp leidt zijn eigen leven, de cameraman zegt: 'Let maar niet op mij' en lost vervolgens op in het ego van de mens voor de lens, opdat het publieke zelfportret ongenadig, als het ware van binnenuit, zijn beslag zou kunnen krijgen.

      Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

      Een aantal dag- en weekbladen heeft de onthullingsprojecten ingeruild voor het intensief volgen van maatschappelijke trends of voor meer kwantitatief onderzoek. De onthullingsjournalistiek is ook omstreden in sommige kringen. Eén bron binnen de Vlaamse publieke omroep noemt deze vorm van onderzoek haast onmogelijk. "Onderzoeksjournalistiek is per definitie partij trekken, iets voor het voetlicht halen, aanklagen. Dat staat op gespannen voet met de plicht om onpartijdig te zijn."

      http://www.vvoj.be/nieuws/documenten/rapport_021108f.html,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • genadeloze onthullingsjournalistiek

      De troeven waarmee de Engelse pers haar publiek probeerde te winnen waren de opgeheven vinger voor de ene en de genadeloze onthullingsjournalistiek voor de andere. Ethisch appel en sensatiezucht. Dit laatste ging wel eens vaker onder het mom van pseudo-moralisme, in de zin van: kijk eens wat ze allemaal durven te beweren.

      De Standaard,