ongelovige


ongelovige 1.0

iemand die geen geloof aanhangt, die niet-gelovig is; ongodsdienstig, niet-gelovig persoon; niet-gelovige

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ongelovige…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] hangt geen geloof aan; is niet-gelovig; is ongodsdienstig

    Algemene voorbeelden


    De wet op de godslastering was in beginsel belachelijk, van kracht geworden in 1932 op het toppunt van een paniekachtige reactie, maar angstvallig gehandhaafd. Daarbij ging het in wezen niet om een delict wegens belediging of laster jegens Onze Lieve Heer, want dan had deze zelf een klacht moeten indienen, en zijn bestaan bleef in het ongewisse. Het was dus genoeg als een aanhanger van een der honderden goden die ons land rijk is verklaarde dat hij gekrenkt was door een ongelovige die zich smalend over een of andere God (of over Jezus Christus) had uitgelaten.

    Het weerbarstige woord, Anton Constandse,

    Combinatiemogelijkheden


    met ander, nevengeschikt substantief


    • gelovigen en ongelovigen
    • gelovigen of ongelovigen

    Waarom moesten kristenen elkaar nodig nog herkennen aan een onnatuurlijke kode? Nooit vlees op vrijdag, waarom? Het gezicht van de jonge pastoor verstrakte, zijn lippen werden één dunne lijn die minachting uitdrukte, tussen gelovigen en ongelovigen gaapt een onoverbrugbare kloof, zei hij, het is verloren moeite jou dat proberen duidelijk te maken.

    De stoelendans, Paul Koeck,

    Sedert 1949 staat gestipuleerd dat de Chinezen van de vrijheid van godsdienst genieten, een recht dat nadien door de grondwet werd overgenomen. De versie uit 1982 vermeldt dat geen enkel orgaan, collectiviteit of individu iemand mag dwingen een religie aan te hangen of ze niet te praktiseren. Discriminatie ten opzichte van gelovigen of ongelovigen is uit den boze. De staat beschermt "normale" godsdienstige activiteiten, maar tezelfdertijd wordt er aan toegevoegd dat de religies niet misbruikt mogen worden om de openbare orde of het onderwijssysteem te verstoren, noch om de gezondheid van de burgers aan te tasten.

    http://www.belchin.be/artikel.aspx?ArtID=29

    ongelovige 2.0

    (pejoratief)

    iemand die vanuit het perspectief van het christendom niet-christelijk is; niet-christelijk persoon; niet-christen
    Wordt vooral vaak gebruikt voor iemand die niet-protestant is.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een ongelovige…

    is een persoon

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is niet-christelijk
    • [Gezichtspunt of perspectief] wordt als ongelovig beschouwd vanuit het perspectief van het christendom

      Algemene voorbeelden


      Aan het woord was een vrouw die met haar kinderen door een bos liep. Zij vertelde dat zij christelijk was opgevoed en dat zij zich altijd had afgevraagd hoe het moest aflopen met mensen die door een of andere omstandigheid nooit in aanraking waren gekomen met het geloof. Hoe kunnen die mensen God leren kennen? Maar de dominee had haar gerustgesteld met de opmerking dat als een ongelovige naar de natuur zou kijken, hij (of zij) vanzelf daarin de machtige hand van God zou herkennen.

      NRC,

      Wij, mensen, hebben toekomst over de dood heen dankzij God! Is dat geen blijde paasboodschap? Maar inderdaad, het paasmysterie is een kwestie van geloof. Voor ongelovigen blijft de Gekruisigde een dode uit lang vervlogen tijd.

      http://www.bijbel.nl/

      Samenvattend moeten we zeggen dat zij die verloren gaan geoordeeld zullen worden naar hun werken en dat dit betekent dat een ieder een verschillende straf ontvangt, gebaseerd op de mogelijkheden en onmogelijkheden die hij in dit leven heeft gehad. Alle heidenen verloren? De verscheidenheid in straf dringt tot slot de vraag aan ons op of er ook ongelovigen zijn die vrijgesproken zullen worden in plaats van veroordeeld?

      http://www.studiebijbel.nl/

      Combinatiemogelijkheden


      met ander, nevengeschikt substantief


      • gelovige of ongelovige

      Met zijn vraag naar de zin van lijden en tekort botst iedere mens, gelovige of ongelovige, op God. Christenen geloven dat ze in het leven van Jezus Christus een antwoord vinden op de vraag: wat kunnen we met het lijden doen? Voor christenen - én ook voor diegenen die niet geloven - betekent dit de niet-aflatende nabijheid bij de lijdende mens.

      http://www.kuleuven.ac.be/cbmer/cme/prenatdiag.htm,

      ongelovige 3.0

      (pejoratief)

      iemand die vanuit het perspectief van de islam niet-islamitisch is; iemand die niet-moslim is; niet-moslim; ook: iemand die vanuit het perspectief van de islam afvallige is

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een ongelovige…

      is een persoon

      • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is niet-islamitisch, of niet meer islamitisch; is niet-moslim
      • [Gezichtspunt of perspectief] wordt als ongelovig beschouwd vanuit het perspectief van de islam

        Algemene voorbeelden


        De moskee tegenover de school biedt plaats aan honderden mensen, maar er zijn er voor het middaggebed welgeteld zestien komen opdagen. Het is er zo leeg dat een ongelovige zou kunnen denken dat hij een tapijthal binnenloopt.

        NRC,

        Een man kan zijn eer verliezen doordat een zusje of nichtje haar geloof afzweert, met een ongelovige bevriend is, of voor het huwelijk met iemand naar bed gaat. Het vermoorden van 'onteerde' jonge vrouwen door hun vaders of broers is in Nederland geen onbekend verschijnsel, ofschoon er geen statistieken over bestaan. De schrijnenste slachtoffers van het 'multiculturele drama' zijn stellig de talrijke islamitische meisjes die verlangen naar vrouwenemancipatie, maar daarvan door gewelddadige groepsdwang worden afgehouden. De islam bekrachtigt dit primaat van de groep doordat de gelovige moslim zich moet onderwerpen aan Allah in plaats van zelfstandig zijn weg door het leven te zoeken.

        NRC,

        De zaak Aboe Zeid begon in december 1992 toen hij aan de Universiteit van Caïro zou bevorderd worden van docent tot professor. Eén lid van het bevorderingscomité, professor Abdel Saboer Shahin, verwierp de promotie op grond van het feit dat Aboe Zeids publicaties in strijd met de islam zouden zijn omdat Aboe Zeid tekstkritische methodes toepaste op de koran. Shahin, die ook predikant is, beschuldigde Aboe Zeid op 2 april 1993 vanop de kansel van geloofsafval. Een betichting die een week later in alle moskeeën van Egypte werd overgenomen. Eind 1993 dienden enkele advocaten bij een rechtbank een verzoek in om de scheiding uit te spreken tussen Aboe Zeid en zijn vrouw omdat een ongelovige niet kan gehuwd zijn met een moslim-vrouw.

        De Standaard,

        Dat het verkeerd is mensen te doden voor een al dan niet vermeend hoger belang, is, uiteraard, een beschaafd standpunt, maar de juistheid ervan kan niet net zo makkelijk bewezen worden als de regels van de algebra. Precies hier ligt voor de islam een probleem. De theoretische eisen van de islamitische wet willen immers dat wie uit de islam treedt, gedood wordt, en dat er namens de islam oorlog wordt gevoerd tegen de ongelovigen. En het is bekend, bij oorlogen vallen doden. Ook al hebben veel moderne moslims op zijn zachtst gezegd grote moeite met deze doodstraf, en met de jihad-plicht, het is wat dit betreft nog steeds even wachten op de overeenstemming van de islamitische godsdienstige leiders, die de preekstoelen in de moskee bemannen. En van hen zal het toch moeten komen. Zij zijn degenen die het vertrouwen van de gewone gelovigen genieten.

        http://www.nrc.nl/cultuur/boeken/1003987398264.html