oniomanie


oniomanie 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; specialistisch)

als een ziekte voorgestelde neiging om allerlei zaken te kopen; ziekelijke, dwangmatige, impulsieve neiging tot het kopen van dingen, vooral van dingen die men eigenlijk niet nodig heeft, maar bijvoorbeeld ook van nieuwe producten of extreem veel veel van iets, zoals van kleding, elektronische apparatuur, boeken of schilderijen; ziekelijke neiging tot kopen; ziekelijke kooplust; koopzucht; koopverslaving; koopziekte
De term werd al in 1909 geïntroduceerd door de Duitse psychiater Emil Kraepelin (1856-1926), maar kwam in het Nederlands pas rond het begin van de 21ste eeuw in gebruik.

Semagram (extra betekenisinformatie)


oniomanie…

is een ziekte; is een toestand

      Algemene voorbeelden


      Er zijn veel termen die gebruikt worden voor de aandoening koopziekte. De officiële term voor koopziekte of koopverslaving is oniomanie. Hier volgen enkele termen: shopaholisme, compulsive buying, koopdwang, ongecontroleerd koopgedrag, koopobsessie.

      https://todio.nl/gezondheid/koopziek-compulsief-kopen/,

      De term oniomanie wordt niet zo vaak gebruikt in de volksmond. Meer herkenbare synoniemen hiervoor zijn koopzucht, koopziekte, aankoopziekte, shopaholisme, koopverslaving of de Engelse term compulsive buying disorder.

      https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/verslaving/178121-dwangmatig-koopgedrag-signalen-en-gevaren.html

      In het begin van de 20ste eeuw omschreef Kraepelin (1909) het begrip Oniomanie als: 'die Krankhafte Kauflust, die den Kranken veranlasst, sobald sich ihm dazu Gelegenheit bietet, ohne jedes wirkliche Bedürfnis in großen Mengen einzukaufen, Hunderte von Halsbinden oder Handschuhen, Dutzende von Anzügen, Hüten, Überröcken, Schmucksachen, Spazierstöcken, Uhren''

      http://www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl/assets/articles/articles_2908pdf.pdf,

      Pas in 1987 werd oniomanie beschreven als een niet herkende vorm van geestelijke afhankelijkheid (Glatt & Cook 1987). In Nederland is oniomanie nog steeds een tamelijk onbekend begrip.

      http://www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl/assets/articles/articles_2908pdf.pdf,

      Avis Cardella kon jarenlang niets anders dan shoppen. Ze had een kast vol ongedragen kleding, teveel schulden en ze kon nauwelijks eten kopen, maar de enige oplossing was Gaultier, Prada of Gucci. Oniomanie, de officiële term voor haar ziekte, verpestte langzaam haar relatie, haar carrière en haar financiële toekomst.

      https://www.bol.com/nl/f/koopzucht/30548516/,

      Bijna een jaar geleden opende in Roermond de eerste en tot nu toe enige polikliniek in Nederland voor de behandeling van koopverslaving, officieel oniomanie. De deelnemers komen gedurende tien weken iedere week bij elkaar.

      https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/je-koopt-die-onzekerheid-nooit-helemaal-weg/,

      Mensen met koopverslaving of compulsief koopgedrag (met een moeilijk woord ook oniomanie genoemd) hebben een permanente en vooral ongecontroleerde drang om te kopen, zonder enige reële behoefte en ongeacht hun financiële middelen.

      https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=17524,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • oniomanie voorkomen

      Dreigt je koopgedrag uit de hand te lopen? Zo voorkom je oniomanie, zoals koopverslaving officieel heet: 1. Vraag jezelf af waarom je ooit bent begonnen met zo veel shoppen. Pas als je de oorzaak van dwangmatig gedrag (h)erkent, kun je er voorgoed van afkomen.

      https://www.nouveau.nl/artikel/psyche/stoppen-met-shoppen-wanneer-wordt-stijlvol-shoppen-een-koopverslaving,

      met adjectief ervoor


      • een ware oniomanie

      Ik bespeur een lichte paniek in de onderste regionen van de Eredivisie. Nu het einde van het seizoen nadert, is er in de strijd tegen degradatie een ware oniomanie ontstaan. Uit alle hoeken en gaten worden spelers vandaan getoverd om straks in de play-outs goed beslagen ten ijs te komen.

      https://www.waterpolo.nl/column-eredivisie-heren/column-paniek-de-eredivisie,

      in voorzetselgroep


      • aan oniomanie lijden
      • aan oniomanie lijdend

      'Mijn schoonmoeder vond dat ik lijd aan oniomanie' (Grieks voor ziekelijke zucht tot kopen), verzuchtte Loes [...] ooit.

      https://books.google.nl/books?id=FZV1Bdn8LOQC&pg=PT58&lpg=PT58&dq=%22oniomanie%22&source=bl&ots=JT5mVXjSFC&sig=ACfU3U2skrsaMukwYG1M93k0wWJPNPphbg&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwiC5drv_-bkAhUHYVAKHcP6AwI4FBDoATACegQICBAB#v=onepage&q=%22oniomanie%22&f=false,

      Wie lijdt aan oniomanie, oftewel koopverslaving, kan terecht bij het GGZ Centrum Roermond. Psychiater Jacques Boermans is gestart met een polikliniek waar mensen die dwangmatig kopen terechtkunnen voor diagnostisch onderzoek en behandeling.

      https://www.zorgwelzijn.nl/polikliniek-voor-shopaholics-van-start-in-roermond-zwz011969w/,

      Violetta de Wit keerde kort na de moord op haar man als eenzame weduwe terug naar Nederland. Zij kon door ernstige financiële problemen veroorzaakt door haar aan oniomanie lijdende man, In 't Gooi, het jachthuis met grote huurschulden niet meer aanhouden.

      https://www.desmaakvankorenwijn.nl/boek-de-wraak-van-de-weduwe/

      • de behandeling van oniomanie

      De behandeling van oniomanie is vergelijkbaar met die van andere verslavingen en bestaat bijvoorbeeld uit cognitieve gedragstherapie en cue-exposure.

      https://nl.wikipedia.org/wiki/Oniomanie,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • oniomanie, oftwel koopverslaving

      Wie lijdt aan oniomanie, oftewel koopverslaving, kan terecht bij het GGZ Centrum Roermond. Psychiater Jacques Boermans is gestart met een polikliniek waar mensen die dwangmatig kopen terechtkunnen voor diagnostisch onderzoek en behandeling.

      https://www.zorgwelzijn.nl/polikliniek-voor-shopaholics-van-start-in-roermond-zwz011969w/,

      • koopverslaving of oniomanie

      Koopverslaving of oniomanie vertoont zowel kenmerken van verslaving als van andere psychische stoornissen. De verslaafde komt in een cirkel terecht die zij (of hij) niet meer kan doorbreken. De niet te weerstane drang om iets te kopen geeft eerst een prettig gevoel, gevolgd door teleurstelling en ontgoocheling.

      https://www.zorgvisie.nl/tip-37-geestelijk-welzijn-is-een-groeimarkt-zvs002804w/,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen