ontharen


ontharen 1.0

van haar ontdoen; het haar geheel of gedeeltelijk verwijderen
Vaak ook in zelfstandig gebruik.
Zie ook : onthaard

Semagram (extra betekenisinformatie)


Ontharen…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Na het ontharen komt het varken terecht op de steektafel. Hier worden de slachtspreiders aangebracht en de overige klauwen met de hand verwijderd.

      http://www.debra.be/slachtproces.htm

      Ik slaakte onderdrukte gilletjes wanneer ik mijn eigen oog probeerde open te trekken, en telkens verloor ik daarbij wimpers die maar slecht of helemaal niet bijgroeiden. Daarom zien mijn ogen er zo kaal uit achter mijn brilleglazen die evenmin bescherming bieden. Middeleeuws onthaarde jonkvrouwen met hun haarloze ogen vol geheimenis. Misschien ben ik naar een verkeerde eeuw gekatapulteerd.

      Het blauwe meisje en de andere kleuren van de verschrikking, Greta Seghers,

      Combinatiemogelijkheden


      met object


      • een dier ontharen
      • een varken ontharen

      Vanuit de losstallen worden de varkens naar een installatie gevoerd voor het elektrisch bedwelmen. Meteen daarna wordt de halsslagader geopend om de verbloeding tot stand te brengen. Dat is het enige bloederige moment in het hele produktieproces. [...]. Vanaf dat punt komt er nog maar één man aan te pas voordat het gehele dier is onthaard, gereinigd en uitwendig ontsmet.

      Meppeler Courant,

      Lange slungels met fletse ogen, sluik vlassig haar dat half over hun ogen hing, een grijswitte huid als van een gekookt varken dat onthaard wordt.

      De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

      • lamawol ontharen

      Laatstejaarsstudente Productontwikkeling Margot Van Miegroet [...] maakt als afstudeerproject een machine om lamawol manueel te ontharen, opdat de wol aan kwaliteit wint.

      De Standaard,

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: van

      • ontharen van huiden

      Binnen de leerindustrie worden enzymen gebruikt bij het ontharen van huiden en het verwijderen van vetten en eiwitten tijdens de leerbewerking.

      http://www.belgobiotech.be/code/page.cfm?id_page=26,

      met bijwoord


      • definitief ontharen
      • manueel ontharen

      Definitief ontharen is een behandeling voor het permanent verwijderen van ongewenste haartjes. Wij werken met de allernieuwste, veiligste, snelste, effectiefste en meest veelzijdige apparatuur voor permanent ontharen.

      https://www.dorien.nl/voor-de-man/definitieve-ontharing/

      Laatstejaarsstudente Productontwikkeling Margot Van Miegroet [...] maakt als afstudeerproject een machine om lamawol manueel te ontharen, opdat de wol aan kwaliteit wint.

      De Standaard,

      met ander, nevengeschikt werkwoord


      • ontharen en ontklauwen
      • ontharen, reinigen en ontsmetten

      Ontharen en ontklauwen: een speciaal mechanisme verwijdert de ketting rond de achterpoot van het varken.

      http://www.debra.be/slachtproces.htm

      Vanuit de losstallen worden de varkens naar een installatie gevoerd voor het elektrisch bedwelmen. Meteen daarna wordt de halsslagader geopend om de verbloeding tot stand te brengen. Dat is het enige bloederige moment in het hele produktieproces. [...]. Vanaf dat punt komt er nog maar één man aan te pas voordat het gehele dier is onthaard, gereinigd en uitwendig ontsmet. Vanaf dat punt komt er nog maar één man aan te pas voordat het gehele dier is onthaard, gereinigd en uitwendig ontsmet.

      Meppeler Courant,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      ontharen 2.0

      van haar ontdoen op plaatsen van het lichaam waar het haar om esthetische of hygiënische redenen niet gewenst is, met behulp van een pincet, een scheermes, een scheerapparaat, een schaar, een tondeuse, een ander speciaal daarvoor bestemd apparaat of met een bepaalde stof (crème, hars, spray, suiker, was); verwijderen van haar dat als ongewenst wordt beschouwd
      Wordt zowel door vrouwen als mannen gedaan, maar vaker door vrouwen.
      Zie ook : onthaard

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Ontharen…

      is een handeling

          Algemene voorbeelden


          Ontharen doen we om allerlei redenen: - men vindt zich in meer of minder mate overbehaard en wil deze haren koste wat kost verwijderen - uit hygiënische redenen - omdat het een levenswijze is - een 'geliefde bezigheid' tijdens de zomerperiode. De gevolgen van ontharen zijn vaak minder prettig: roodheid, irritatie, jeuk en bultjes.

          http://www.bodyboetiek.nl/index.html

          Voor bijna de helft van de Nederlandse vrouwen is het een no go om bij een date de deur uit te gaan zonder te ontharen. Zeven op de tien vrouwen voelt zich daarna aantrekkelijker en zelfverzekerder.

          https://www.gezondheidsnet.nl/ontharen/vrouw-voelt-zich-aantrekkelijker-na-ontharen,

          Maak een einde aan de vaak Iangzame, lastige en pijnlijke manier van ontharen. Scheren, harsen, epileren en ontharingscrèmes behoren tot het verleden met een nieuwe en snelle ontharingsmethode: het Ellipse-systeem. Hierbij wordt gebruik gemaakt van veilig, zichtbaar licht dat uit een flitslamp komt en waarmee ongewenst haar overal op het lichaam kan worden behandeld.

          http://schoonheidssalon.fol.nl/ellipse.html

          Voor mensen met een meer of mindere mate van overbeharing is ontharen een dagelijks terugkeren ritueel.

          http://www.bodyboetiek.nl/index.html

          Zelf kan men niet altijd de plaatsen op het lichaam bereiken die men graag glad wil hebben. Om bij deze plaatsen te kunnen (rug, schouders, billen, achterkant bovenbenen en schaamstreek) heeft men een acrobatisch lichaam nodig of iemand die deze plaatsen voor je wil ontharen.

          http://www.bodyboetiek.nl/index.html

          De warme hars wordt op de te ontharen huid gestreken. De hars sluit zich om de haren en nadat de hars wordt weggenomen zijn de haren volledig, met haarzakje uit de huid verwijderd.

          http://www.bodyboetiek.nl/index.html

          Seks leek op den duur een hygiënische handeling, zoals tanden poetsen of benen ontharen.

          Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

          Er zijn nog meer 'wonderen' mogelijk in Connies kliniek. Ontharen, vaak, zoals harsen, pijnlijk, kan hier geheel pijnloos geschieden.

          De Telegraaf,

          Combinatiemogelijkheden


          met object


          • benen ontharen
          • onderbenen ontharen

          Een man die zich zijn hele leven lang scheert, brengt in totaal bijna 140 dagen voor de spiegel door. Wanneer hij zich niet zou scheren zou zijn baard gemiddeld acht meter lang worden. Amerikaanse meisjes beginnen zich te epileren tussen 11 en 13 jaar. In Europa beginnen vrouwen hun benen gemiddeld twee jaar later te ontharen. Deze weetjes zijn slechts een beperkte selectie uit de resultaten van het onderzoekswerk dat gevoerd wordt door scheerproductenfabrikant Gillette.

          De Standaard,

          Wij gaan onze voorstelling opbouwen rond drag queens, mannelijke travestieten. Hiervoor spreken we al onze mannelijke vrienden aan om te showen. Het moeilijkste was om ze te overtuigen dat hun benen onthaard moeten worden.

          De Standaard,

          Het meisje vond het hoog tijd worden dat M. haar benen onthaarde, en voegde de daad bij het woord door met de ladyshave in de weer te gaan, en bepaald niet zachtzinnig.

          Engelenplaque, A.F.Th. van der Heijden,

          Ze vergat de dood en keek omlaag naar haar kuiten, naar de lichte blonde haartjes die overeind kwamen in de tochtstroom. Was dit het moment om haar onderbenen te ontharen? Ze had de spullen ervoor meegenomen.

          Hokwerda's kind, Oek de Jong,

          • de bikinilijn ontharen

          Worden oksels en benen doorgaans regelmatig onthaard, de bikinilijn wordt vaak alleen uit noodzaak onthaard omdat jeuk naderhand de boosdoener is.

          http://www.bodyboetiek.nl/index.html

          • lichaamsdelen ontharen
          • (bepaalde) plekken ontharen

          Alle behaarde lichaamsdelen kunnen meer of minder gemakkelijk onthaard worden, met verschillende methodes.

          http://www.bodyboetiek.nl/index.html

          Het lag voor de hand dat ze omwille van de zogenaamde bikinilijn bepaalde plekken moest ontharen, maar hij had gezien dat ze haar schaamhaar tot een dun potloodlijntje had geschoren.

          God's gym, Leon de Winter,

          • (de) oksels ontharen

          Worden oksels en benen doorgaans regelmatig onthaard, de bikinilijn wordt vaak alleen uit noodzaak onthaard omdat jeuk naderhand de boosdoener is.

          http://www.bodyboetiek.nl/index.html

          Guggenheimer haatte al wat zweverig was, al wat niet rationeel verklaard kon worden, al wat afweek van platvloers pragmatisme, al waar hij met z'n hoofd niet bijkon en al wat vrouwelijk was en de oksels niet onthaarde.

          Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

          Onthaar je oksels als je okselfris wil zijn. Ook okselhaar is een broeinest van en voor bacteriën. Op een schone, gladde huid krijgen die - en dus ook transpiratieluchtjes - minder kans.

          http://www.gezondheidsnet.nl/

          • wenkbrauwen ontharen

          Zijn wenkbrauwen, oksels en benen onthaart hij niet meer en ik weet dat het nu niet lang zal duren voor ik weer alleen woon in dit huis, alleen slaap in dit bed.

          Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

          met voorzetselgroep


          Voorzetsel: met

          • ontharen met crème
          • ontharen met hars
          • ontharen met suiker
          • ontharen met was

          Het ontharen met crème is volledig pijnloos en op alle plekken van het lichaam toe te passen.

          http://www.misc.hro.nl/profielen/

          Na afloop van het ontharen met hars kan de huid rode vlekjes vertonen die na enkele uren vanzelf weer verdwijnen.

          http://www.gezondheidsnet.nl/

          Tijdelijk gladde benen, bikinilijn, bovenlip of rug. Ontharen met suiker is de oplossing. Minder irritatie dan harsen.

          https://www.ceez.nl/ontharen/ontharen-met-suiker

          Het is nu ook het moment dat de zwangerschapsstriemen, de spataders, de aambeien en de cellulitis beginnen te verschijnen. Ze worden elk veroorzaakt door slechte circulatie. Om de situatie te verbeteren of tegen te gaan, adviseren we je je benen, in de mate van het mogelijke, omhoog te leggen, niet te lang te blijven rechtstaan, geen warme baden te nemen en je niet te ontharen met hete was.

          http://www.babybelgie.com/reference/grossesse.htm

          Voorzetsel: van

          • ontharen van het lichaam

          In mijn praktijk wordt gebruik gemaakt van het Ellipse Light System Art of depilation. Deze pagina is bedoeld voor mensen die zich bezighouden met het gedeeltelijk of geheel ontharen van het lichaam en de gevolgen hiervan.

          http://www.bodyboetiek.nl/index.html

          • ontharen van uw neus
          • ontharen van uw oren

          Het ontharen van uw neus of oren kan een uiterst pijnlijke zaak zijn. Deze op batterij werkende onthaarder doet zijn werk snel en pijnloos. Absoluut ongevaarlijk. Met schoonmaakborsteltje. Met extra breed scheerblad om uw haar te trimmen.

          https://comforttrends.nl/neusharen-en-baardtrimmer

          • ontharen van wenkbrauwen

          De reglementering van schoonheidsspecialist(e) is niet van toepassing op geneeskundige behandelingen of activiteiten die tot een paramedisch beroep behoren, of die behoren tot het beroep van kapper, of het manicuren, bijwerken van opmaak en ontharen van wenkbrauwen door kappers uitgevoerd in het kader van hun eigen activiteit.

          http://mineco.fgov.be/ministry/formalities/detail_formalities_nl.asp?idformalite=189

          tegenwoordig deelwoord als adjectief gebruikt


          • ontharende werking

          Ontharingscrèmes. Er bestaan verschillende Thioglycolate-zouten, zoals Potassium Thioglycolate en Calcium Thioglycolate. Naast een Thioglycolate-zout bevat een ontharingsproduct pH-stabiliserende zouten, omdat de ontharende werking alleen optreedt binnen omgeving met een bepaalde pH-waarde.

          https://www.nu.nl/lifestyle/2003287/beauty-ingredient-onder-de-loep-thioglycolate.html,

          met bijwoord


          • definitief ontharen
          • elektrisch ontharen
          • permanent ontharen

          Alle neveneffecten bij eerdere manieren van definitief ontharen zijn bij deze behandeling opgeheven.

          http://www.bodyboetiek.nl/index.html

          Permanent ontharen met Epi-Multilight. Stelt u zich voor, nooit meer scheren, waxen, ontharen met cremes of tijdrovende en pijnlijke elektro-epilatie. Voor miljoenen mannen en vrouwen die lijden onder ongewenste haargroei is dit een grote uitkomst. Hoe werkt het? Dit unieke ontharings-systeem werkt met gedoseerde lichtpulsen die de ongewenste haargroei vrijwel definitief wegneemt.

          http://www.beautyfull.nl/default.htm

          • chemisch ontharen
          • elektrisch ontharen
          • mechanisch ontharen

          Een andere ontharingsmethode is chemisch ontharen, oftwel: het gebruiken van een ontharingscrème of -spray.

          http://www.gezondheidsnet.nl/

          Een voordeel van chemisch ontharen is dat het snel en simpel gaat.

          http://www.gezondheidsnet.nl/

          Ze droomde van een beautyfarm. Dus verbouwde ze zeventien jaar geleden drastisch haar huis, gaf uiteraard gezichtsbehandelingen en massage, maar specialiseerde zich ook in behandelingen voor de acnéhuid en in elektrisch ontharen.

          NRC,

          Philips heeft bovendien een ladyshave waarbij met een 'natte vulling' wordt gewerkt, zodat het mechanisch ontharen hetzelfde frisse gevoel als natscheren geeft.

          http://www.gezondheidsnet.nl/

          • gedeeltelijk ontharen
          • geheel ontharen
          • totaal ontharen

          In mijn praktijk wordt gebruik gemaakt van het Ellipse Light System Art of depilation. Deze pagina is bedoeld voor mensen die zich bezighouden met het gedeeltelijk of geheel ontharen van het lichaam en de gevolgen hiervan.

          http://www.bodyboetiek.nl/index.html

          In mijn schoonheidsinstituut valt onder de lichaamsbehandelingen ook het totaal ontharen van het lichaam.

          http://www.bodyboetiek.nl/index.html

          De vraag naar het totaal ontharen van het lichaam blijkt mij [...] overweldigend. Voor mij belangrijk om aan deze vraag te voldoen. Door een stapje verder te gaan dan de meeste anderen, verwijder ik ALLE ongewenste haren.

          http://www.bodyboetiek.nl/index.html

          • regelmatig ontharen

          Worden oksels en benen doorgaans regelmatig onthaard, de bikinilijn wordt vaak alleen uit noodzaak onthaard omdat jeuk naderhand de boosdoener is.

          http://www.bodyboetiek.nl/index.html

          Woordfamilie


          Als deel van een afleiding


          Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


          Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen