opvoedgezin


opvoedgezin 1.0

(onderwijs en opvoeding; recht en misdaad; (vooral) in Nederland; neologisme)

gezin dat - na een korte, doelgerichte training, onder begeleiding van een jeugdzorgwerker en tegen een vergoeding - een daartoe veroordeelde criminele jongere tijdelijk opneemt om deze een heropvoeding te geven

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een opvoedgezin…

is een gezin

      Algemene voorbeelden


      Op initiatief van het Leger des Heils is in de regio Arnhem een proef gestart waarbij criminele jongeren in een zogenoemd opvoedgezin worden geplaatst. In deze speciaal opgeleide gezinnen krijgt een jeugdige in zes tot twaalf maanden nieuw gedrag aangeleerd. Volgens Leger des Heils-woordvoerder Jacco Groeneveld is de kans op recidive aanzienlijk minder dan bij jongeren die in een justitiële jeugdinrichting hebben gezeten.

      Trouw,

      Een opvoedgezin vangt jonge criminelen op voor wie de rechter gevangenisstraf of een behandeling in een jeugdinrichting, een PIJ-maatregel, te zwaar vindt. Aan de andere kant zijn de misdrijven te ernstig voor alleen een taakstraf. De jongeren hebben vaak meerdere gedragsproblemen. De Raad voor de Kinderbescherming schat daarom in dat alleen straffen bij hen geen enkel effect heeft. Met een intensieve heropvoeding is de kans groter dat een jongere zijn criminele carrière stopt.

      BN/De Stem,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2007