orthodontist


orthodontist 1.0

tandarts die zich heeft gespecialiseerd in de studie van de vorm, groei en ontwikkeling van het gebit en de kaken en in het verbeteren van de stand van het gebit en de kaken door middel van beugels; ook: het beroep, de functie van orthodontist; beugeltandarts

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een orthondontist…

is een tandarts; is een persoon

  • [Plaats] oefent zijn beroep uit in een praktijk
  • [Deskundigheid of vaardigheid] is gespecialiseerd in het aanbrengen van beugels om de stand van het gebit en de kaken te verbeteren
  • [Activiteit of handeling] brengt beugels aan om tanden en kiezen in een mooie vorm te brengen
  • [Belanghebbende of begunstigde] behandelt zowel kinderen als volwassenen
  • [Bevoegdheid] is bevoegd op grond van een bijkomende opleiding na de opleiding tot tandarts

Algemene voorbeelden


Meestal is het de tandarts die als eerste ziet dat je tanden niet goed staan. Hij zal je dan doorverwijzen naar een orthodontist.

http://www.beugel.nl/index.html

Met een gipsmodel heeft de orthodontist een nauwkeurige kopie van de stand van je tanden en kiezen. Eerst moet er echter een afdruk van je gebit worden gemaakt in een soort stopverf - het bekende 'happen' - en daarna kan het model worden gemaakt [...]. Dankzij het gipsmodel kan er een beugel worden gemaakt die precies in jouw mond past. De wasbeet geeft informatie over de relatie tussen je boven- en onderkaak, en dit is vooral belangrijk voor het ontwerp van een bepaald type beugel, namelijk de activator.

http://www.beugel.nl/index.html

Met een vaste beugel is het mogelijk om individuele tanden en kiezen (of groepjes tanden en kiezen) te verplaatsen - desgewenst in iedere willekeurige richting. Een bracket is als het ware een klein handvatje op je tand. Dankzij deze slotjes kan de orthodontist een kracht uitoefenen op een tand die scheef staat, en daarmee die tand in de gewenste richting verplaatsen. De draad die door alle slotjes loopt dient daarbij als een soort 'rail', de tand of kies zal zich langs deze geleidingsrail gaan verplaatsen. Een gedeelte van het gebit, bijvoorbeeld een groepje van vier tanden, kan worden gebruikt als 'anker'. Via dit anker kan er een kracht (trekken of duwen) op een andere tand worden uitgeoefend - via een elastiekje ('power-chain'), een spiraalveertje (tanden uit elkaar drukken), of een 'stapje' in de boog - waardoor deze tand geleidelijk aan wordt verplaatst. Door de constante druk op de tanden - je kunt deze beugel tenslotte niet uitdoen - is het mogelijk de tanden met ongeveer 1 millimeter per maand te verplaatsen.

http://www.beugel.nl/index.html

Bij mensen die gespannen zijn, die gauw de kiezen gaan klemmen, treedt vermoeidheid van de spieren op. Er worden afbraakproducten opgehoopt - het myofasciaal pijnsyndroom. Vaak zijn de punten van de hoektanden afgesleten. Dit syndroom komt ook voor bij volwassenen die onder behandeling zijn bij de orthodontist, bijvoorbeeld om de onderkaak naar voren te plaatsen.

http://people.zeelandnet.nl/vdwindt/migraine.htm,

Een chirurgische kaakcorrectie is een methode om een afwijkende stand van de kaak door een operatie te corrigeren. Met deze methode wordt een functioneel evenwicht bereikt tussen de kauwspieren, de rij tanden en kiezen van de onder- en bovenkaak, de luchtwegen en de gelaatsuitdrukking. Om dit resultaat te krijgen worden vaak eerst de tanden en kiezen "op een rij" gezet door enige tijd een beugel te dragen. Deze beugel wordt door de orthodontist aangebracht. Ook na de operatie moet de beugel vaak nog enige tijd worden gedragen totdat het gewenste resultaat is bereikt. Bij de behandeling zijn meestal een tandarts, een orthodontist en een kaakchirurg betrokken.

http://www.kaakchirurg.nl/pub/,

De afdeling Orthodontie van het UMCG vormt met de afdeling Kaakchirurgie het centrum voor specialistische patiëntenzorg in de noordelijke regio [...]. In 2009 komen er op de afdeling vijf opleidingsplaatsen beschikbaar. De opleiding tot orthodontist duurt vier jaar.

http://www.umcg.nl/Umcg/afdelingen/176711/Pages/Orthodontistinopleiding.aspx,