overledene


overledene 1.0

iemand die is overleden; iemand die is gestorven; iemand die dood is; overleden persoon

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een overledene…

is een persoon

      Hoofdsemagram: dode


      Algemene voorbeelden


      Bij ons kunnen de nabestaanden altijd terecht. Wij zijn 24 uur per dag open. Ze kunnen blijven slapen, ze kunnen hun eigen muziek draaien in de kamer waar de overledene ligt opgebaard, ze mogen hun eigen schilderijen ophangen. Alles kan. En ze gaan echt niet vijf dagen lang huilen. Ze praten met elkaar, delen herinneringen met elkaar.

      http://www.xs4all.nl/~dood/index.html,

      In België blijkt dat in zo'n tien procent van de gevalllen familieleden zich verzetten tegen het wegnemen van een orgaan bij een overledene. In Nederland ligt dat percentage bijna vier keer zo hoog.

      NRC,

      Morgen voormiddag zal daar de lijkschouwing plaats hebben. - Lijkschouwing? We vroegen het zowat gelijktijdig. - Inderdaad, er moet een autopsie gedaan worden. De Spaanse wet verplicht dit wanneer iemand plotseling overlijdt. Aangezien de overledene gestorven is in zee, moet de lijkschouwing zelfs gebeuren door een gerechtsdokter van de marine.

      Een burgerlijke vakantie in het zuiden, Piet Sterckx,

      Een van de acht overledenen stierf volgens het antwoord een natuurlijke dood. Twee overleden door een overdosis drugs. De vijf overigen pleegden zelfmoord. Vande Lanotte beklemtoont dat geen van deze sterfgevallen is toe te schrijven aan het gebruik van geweld door rijkswachters bij het verhoor.

      De Standaard,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • de overledene opbaren

      U kunt even acclimatiseren en uw eigen tempo bepalen bij het afscheid nemen. De overledene is opgebaard in de rouwkamer. U wordt er dus niet onmiddellijk mee geconfronteerd. Sommige mensen en zeker kinderen hebben even tijd nodig alvorens te gaan kijken.

      http://www.fiddelaers.nl/welkom.html

      met adjectief ervoor


      • een dierbare overledene
      • dierbare overledenen

      Je zal moeten bouwen aan een leven zonder de dierbare overledene. In het begin zal je dat allicht beperken tot het opnemen van vertrouwde dagelijkse rituelen, die het meest houvast bieden. Stapsgewijs ga je bewuster kiezen wat je ervan maakt, en ga je tot je eigen verbazing beseffen dat je weer mondjesmaat kan genieten van kleine dingen.

      http://www.vrijzinnigmaasland.be/CMD/Project_Rouw/Microsoft_Word_-_verlies.maasland.pdf

      Het is woensdagnacht, even over half drie als de grote bus met familieleden van de slachtoffers van de Dakota-ramp langzaam de mistige nacht inrijdt. De nabestaanden gaan weer naar huis [...]. Ze hebben hun dierbare overledenen niet kunnen begroeten.

      http://www.vrijzinnigmaasland.be/CMD/Project_Rouw/Microsoft_Word_-_verlies.maasland.pdf

      in voorzetselgroep


      • de erfgenamen van de overledene
      • de familie van de overledene
      • de gezinsleden van de overledene
      • de kinderen van de overledene
      • de nabestaanden van de overledene

      De nieuwe polis "ongeval tijdens verkoopovereenkomst" dekt gratis kopers tegen het risico van accidenteel overlijden in de periode tussen de onderhandse verkoopovereenkomst (compromis) en de akte. De erfgenamen van de overledenen dienen de prijs niet meer te betalen en de verkopers zijn zeker dat de transactie afgerond wordt.

      http://www.notaris.be/

      Als twee partners samen eigenaar zijn van een huis (of van andere gemeenschappelijke goederen, zoals inboedel), kunnen zij via het verblijvingsbeding bepalen dat bij overlijden van de één de langstlevende volledig eigenaar van het huis wordt. Het grote verschil met een testament is dat de erfgenamen van de overledene bij een verblijvingsbeding geen aanspraak op het huis kunnen maken.

      http://www.notarislelystad.nl/

      Bij een overlijden wordt in veel gevallen de federatiepastoor verwittigd door de begrafenisondernemer (naar keuze). In samenspraak wordt dan de datum en het uur van begrafenis vastgelegd. Nadien neemt de voorganger contact op met de familie van de overledene voor een gesprek over het verloop van de kerkelijke dienst.

      http://www.federatiemerchtem.be/mollem/mollemvierendegem.htm

      Zodra iemand overlijdt, valt - zoals dat heet - zijn nalatenschap open. Eén van de eerste vragen, die dan aan de orde komen is: heeft de overledene een testament gemaakt? Gezinsleden van de overledene zullen meestal op de hoogte zijn van het al dan niet bestaan van een testament.

      http://www.notarislelystad.nl/

      Op 12 november is de bejaarde man per ambulance naar de toebedeelde rijtjeswoning overgebracht. Acht dagen later overleed hij. De kinderen van de overledene zijn ervan overtuigd dat zijn plotselinge dood te wijten is aan het gedwongen vertrek.

      Meppeler Courant,

      Het schrijven van een condoleancebrief was in de 19de eeuw een geaccepteerde verantwoordelijkheid van de arts en vormde een belangrijk onderdeel van de steun die aan de nabestaanden van de overledene werd gegeven.

      http://www.lumc.nl/1080/archief/2001/20010629.html#Condol%E9ancebrief:%20positief%20gevoel,

      • de as van de overledene
      • een foto van de overledene
      • het leven van de overledene
      • het lichaam van de overledene

      U kunt er ook voor kiezen de as van de overledene bij te zetten in een urnengraf. Een urnengraf is 80 x120 cm groot.

      http://www.beverwijk.nl/show?id=152893=249084

      We kunnen ook een foto van de overledene op de kist leggen, maar dan wel een foto die laat zien hoe de overledene was tijdens zijn of haar leven.

      http://www.stervensbegeleiding.nl/boek/index.html,

      In de teksten die ik uitspreek in een gedachtenisdienst en die in overleg met familieleden zijn samengesteld, probeer ik recht te doen aan het leven van de overledene en gevoelens van verdriet van nabestaanden onder woorden te brengen, zodat dit in het geheel van de rouwverwerking een eigen plek krijgt.

      http://www.afscheidsbegeleiding.com/index.html

      Veel gebruikelijker dan in Europa is het in de VS om het lichaam van de overledene te balsemen.

      De Standaard,

      • het begraven van de overledene
      • het cremeren van de overledene
      • het opbaren van de overledene

      Wanneer een niet-natuurlijke dood is vastgesteld en er mogelijk sprake is van een strafbaar feit, is het begraven of cremeren van de overledene pas mogelijk na toestemming van de officier.

      http://www.xs4all.nl/~advocare/noframe/folder52.htm

      Aan het opbaren van de overledene wordt door ons veel aandacht besteed. Hoe een overledene eruitziet en waar en hoe hij/zij ligt opgebaard is heel belangrijk voor het afscheid nemen van degenen die achterblijven.

      http://www.achaatuitvaarten.nl/achaat.htm

      • afscheid van de overledenen

      Over het algemeen tonen Volendammers hun medeleven niet door iets op de rampplek achter te laten. Ze komen juist bij de ouders van slachtoffers (die volgens goed Volendams gebruik thuis zijn opgebaard) over de vloer om persoonlijk afscheid van de overledenen te nemen.

      Algemeen Dagblad,

      • de wens van de overledene
      • de wensen van de overledene

      "Volgens de uitdrukkelijke wens van de overledene heeft de begrafenis plaats gehad in enge familiekring", zo leest men steeds meer in overlijdensberichten.

      http://leefgemeenschapdbz.telenet.be/omgaanmetverdriet/omgaanmetverdriet.html

      Bij overlijden zie je vaak dat degene die achterblijft heel erg zijn best doet om de wensen van de overledene te vervullen.

      http://www.de-staatsie.nl/Index-2.htm

      • bidden voor de overledene
      • het gebed voor de overledene

      De avondwake kan zinvol zijn omwille van: het gezamenlijk bidden voor de overledene; de steun voor de familie; kans bieden aan de mensen die niet aanwezig kunnen zijn bij de uitvaartdienst om toch hun deelneming in gebed en medeleven te betonen.

      http://home.tiscali.be/centrum.derank/decanaatturnhout.be/Liturgie/VieringUitVaartInleidingFamilie.html

      Wat zijn de taken van de moslimgemeenschap na een sterfgeval? Eerst en vooral moet men zorgen dat het lichaam wordt gewassen en in schone doeken wordt gewikkeld; dat het gebed voor de overledene wordt verricht en dat de overledene op de juiste wijze in het graf komt.

      http://www.flwi.rug.ac.be/cie/CIE/abid1.htm#dood,

      • respect voor de overledene

      Het regelen van een uitvaart is nooit makkelijk. Zeker niet wanneer een overlijden plots is. Samen proberen we om van een uitvaart iets waardevols te maken. Met respect voor de overledene en zijn wensen en met medeleven voor de nabestaanden.

      http://cmdstud.khlim.be/~bremans/remans/

      met substantief ervoor


      • het aantal overledenen

      Het aantal overledenen was vorig jaar met 138 duizend onverwacht groot (in 1992 130 duizend), als gevolg van de griepepidemieën in maart-april en in november-december.

      Meppeler Courant,

      In 1998 zijn in Nederland ruim 37.000 mensen aan kanker overleden. Het aantal overledenen met kanker als doodsoorzaak blijft sinds 1989 ongeveer gelijk. In relatie tot het totale aantal sterfgevallen in Nederland neemt het aantal doden door kanker echter toe.

      http://www.moermanvereniging.nl/

      met ander, nevengeschikt substantief


      • de overledene en nabestaanden
      • nabestaanden en overledene

      Een uitvaart op maat met persoonlijke aandacht voor nabestaanden en overledene. Het is één ding om een uitvaart zo persoonlijk mogelijk te willen regelen, maar hoe doe je dat eigenlijk. Op uitvaartgebied is er vaak heel veel mogelijk.

      http://www.uitvaartbegeleiding.nl/uitvaarten.htm

      Het is belangrijk dat het afscheid naar wens van de overledene en nabestaanden is uitgevoerd omdat wij denken dat een goed afscheid noodzakelijk is om verder te kunnen gaan na een ingrijpend verlies.

      http://www.achaatuitvaarten.nl/achaat.htm

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen