papadag


papadag 1.0

(onderwijs en opvoeding; neologisme)

dag, meestal een vaste dag in de week, waarop een vader de zorg voor zijn kind of kinderen op zich neemt en niet werkt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een papadag…

is een dag

 • [Frequentie] wordt meestal wekelijks gehouden op een vaste dag in de week
 • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een dag, meestal een vaste dag in de week, waarop een vader de zorg voor zijn kind of kinderen op zich neemt en niet naar zijn werk gaat

  Hoofdsemagram: dag


  Algemene voorbeelden


  Geen vaders meer die alleen op zondag het vlees aansnijden, die tijden zijn echt geweest. Tegenwoordig nemen vaders een groot deel van de zorg op zich en dat heet dan een papadag ... ofzo.

  http://plazilla.com/papadag-of-mamadag,

  Uit verschillende onderzoeken blijkt dat kinderen met papa's die ongeveer 40 procent van de gezinszorg op zich nemen, zelfverzekerder zijn, stabieler en ze rollen makkelijker door de puberteit. Dus misschien moet het niet bij één papadag blijven.

  http://www.mamaenzo.nl/mama/carriere/ideaal-die-papadag

  De term papa-dag hoorde ik lang geleden voor het eerst van een generatiegenoot. Een macho-kerel, lieve partner, gevolgd door toegewijd vaderschap. Ook zijn echtgenote had een carrière, dus nam hij (toen heel vooruitstrevend) het initiatief tot een 4-daagse werkweek. En zijn woensdag werd papa-dag.

  http://mevrouwzelluf.nl/tag/papa-dag/,

  Met 22 RT's en evenzoveel reacties van papa's, mama's en vrienden van ouders, blijkt wel dat de Papadag een hot topic is.

  http://lindapoort.nl/het-fenomeen-papadag/,

  Combinatiemogelijkheden


  als object bij een werkwoord


  • papadag hebben
  • papadag houden
  • papadagen hebben
  • papadagen houden

  Koopman: "In topfuncties zijn er nog steeds weinig vrouwen, ik geloof dat daar nauwelijks groei in zit." Reidinga: "We zijn misschien toch traditioneler dan we denken. Het hoogst haalbare lijkt te zijn dat een man papadag heeft".

  http://www.spitsnieuws.nl/archives/entertainment/2012/09/koopman-en-reidinga-draaien-de-rollen-om,

  Een man die papadagen houdt heeft bij ons wel een streepje voor natuurlijk! En als ie ook de was sorteert, de kids bezig houdt en een lekker maaltje op tafel heeft staan als jij thuiskomt, nou ja, dat is laten we zeggen wel heel plezierig.

  http://www.gezinnig.nl/default.asp?page=product_papadag&wg=3&pid=62&id=369,

  met adjectief ervoor


  • een vaste papadag
  • een wekelijkse papadag

  Een papadag bestaat niet alleen uit voordelen. Papa's nemen het er namelijk nog wel eens van op hun vaste papadag. Ze zien het als een ontspannen en relaxte dag waarop ze leuke uitjes kunnen plannen en lekker mogen voetballen in de tuin. Lekker een dagje voor hem en je hummel. Het gevaar bestaat dat de strijkplank en de stofzuiger die dag in de kast blijven.

  http://www.mamaenzo.nl/mama/carriere/ideaal-die-papadag

  Mijn wekelijkse papadag levert een hoop genoegdoening op en sinds ik na vier maanden een week alleen voor mijn dochter heb gezorgd, heeft zelfs de verliefdheid toegeslagen.

  http://www.ikvader.nl/nieuws/redactie-ikvader/interview-henk-hanssen-volkskrant-magazine-astrid-theunissen,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Etymologie


  Aard herkomst inheems woord
  Vroegste datering 2000