passiefhuis


passiefhuis 1.0

(bouw, gebouwen en huisvesting; natuur, milieu en energievoorziening; neologisme)

energiezuinig huis waarin tal van energiebesparende maatregelen zijn verwerkt en dat grotendeels in zijn eigen energiebehoefte voorziet; energiezuinige woning

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een passiefhuis…

is een huis; is een ruimte

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een energiezuinig huis waarin tal van energiebesparende maatregelen zijn verwerkt en dat grotendeels in zijn eigen energiebehoefte voorziet

  Hoofdsemagram: huis


  Algemene voorbeelden


  Een passiefhuis is een woning met een extreem goede isolatie. Een thermoskan om in te wonen, bij wijze van spreken. Maar dan met een goed ventilatiesysteem. De woning kenmerkt zich door een extreem laag energiegebruik.

  de Volkskrant,

  Maar liefst 18 miljoen ton van dat schadelijke gas blazen we zo jaarlijks de atmosfeer in [...]. De meest verregaande oplossing is het passiefhuis. Bij zo'n woning ga je zo ver met het isoleren dat je geen klassieke verwarming meer nodig hebt. Je moet wel flink investeren [...] in minder alledaagse dingen zoals driedubbele beglazing in speciaal schrijnwerk [...]. Het huis wordt vooral verwarmd door de zon en door de warmte die de bewoners zelf afgeven, samen met die van de toestellen die je gebruikt, onder meer bij het koken. Het energieverbruik van zo'n passiefwoning ligt zes tot tien keer lager dan dat van een gemiddelde woning in ons land.

  De Standaard,

  Passiefhuis. Een woning zonder kachel waarin het altijd 20 graden is. Het kan al dertig jaar, maar in Nederland gebeurt het – in tegenstelling tot Duitsland, bijvoorbeeld – nog erg weinig.

  https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/19/het-kan-geen-verwarming-en-toch-altijd-je-huis-op-kamertemperatuur-a4187480,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Etymologie


  Aard herkomst leenvertaling
  Vroegste datering 2002
  Brontaal Duits
  Vorm in brontaal Passivhaus
  Samenhangende woorden (betekenis) energiepassief