zonnehuis/Zonnehuis


zonnehuis 1.0

(bouw, gebouwen en huisvesting; natuur, milieu en energievoorziening)

energiezuinig huis zonder centrale verwarming waarbinnen de temperatuur min of meer constant is door goede isolatie en het gebruik van zonnepanelen; zonnewoning; passiefhuis; passiefwoning

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zonnehuis…

is een huis; is een ruimte

 • [Deel] heeft veel grote ramen en zonnepanelen
 • [Doel of bestemming] beoogt zo min mogelijk energie te verbruiken
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is zeer goed geïsoleerd, energiezuinig en milieuvriendelijk

  Algemene voorbeelden


  Het plan Voorsche Kreek, te bouwen in het Van der Hoevenpark, voorziet in de komst van 48 parkvilla's en 54 zogeheten zonnehuizen die tussen de zes en zeven euroton moeten kosten. De geringe belangstelling hiervoor is volgens directeur Geelen van Heijmans IBC Vastgoed onder meer te wijten aan de economische recessie.

  Leidsch Dagblad,

  Hoe simpel het cfk-12 door LPG te vervangen is, is ook in Nederland aangetoond, onder meer door Sietz Leeflang van het centrum De Twaalf Ambachten in Boxtel en de bewoners van het zonnehuis in Castricum die ijskoud bestaande koelkasten van "12" ontdeden en er de helft van de afgetapte hoeveelheid aan LPG voor in de plaats brachten. De koelkasten verloren niets van hun rendement.

  NRC,

  Zonnehuis 2.0

  (bouw, gebouwen en huisvesting; natuur, milieu en energievoorziening)

  zorginstelling die de kwaliteit van het leven van de bewoners ervan centraal stelt
  Komt in deze betekenis uitsluitend voor gespeld als Zonnehuis (met hoofdletter).

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een Zonnehuis…

  is een zorginstelling

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een zorginstelling waarin de kwaliteit van het leven van de bewoners ervan centraal staat

   Algemene voorbeelden


   Een Zonnehuis betekent een zonnig huis, en staat voor een optimistische levenshouding. Dat is de grote kracht van een Zonnehuis. Bewoners en hun familieleden of vrienden, maar ook de medewerkers ervaren dit elke dag weer. Altijd staat de gedachte centraal: hoe kan optimaal vitaliteit en leefplezier mogelijk gemaakt worden. Want alleen zo kan de belofte 'huis naar je hart' waargemaakt worden.

   http://www.totalidentity.nl/index.cfm/total-identity-nl/publicaties/nieuws/newsitem/Huis-naar-je-hart/index.cfm

   Combinatiemogelijkheden


   met eigennaam


   • Zonnehuis Amstelveen
   • Zonnehuis Oostergast

   In het najaar van 2010 heeft het Zonnehuis Amstelveen de Zorgaward gewonnen. De Zorgaward is een landelijke vakprijs voor beste vernieuwende idee, bedacht en uitgevoerd door verzorgenden [...]. "Dit prijzengeld is een mooie manier om iets extra's te doen voor onze bewoners" zegt Margreth van Egmond, hoofd zorg van één van de drie PG afdelingen van het Zonnehuis.

   http://www.deweekkrant.nl/artikel/2011/januari/11/high_tea_zonnehuis/,

   De sociale veiligheid op het parkeerterrein bij het medio september in gebruik genomen woonzorgcentrum Zonnehuis Oostergast laat te wensen over. Het parkeerterrein is onvoldoende verlicht. Daardoor wordt de parkeer-accommodatie 's avonds laat gemeden door (met name vrouwelijke) personeelsleden die bijvoorbeeld uit de avonddienst komen of de nachtdienst ingaan.

   http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article6604841.ece/Personeel-Zonnehuis-in-Zuidhorn-mijdt-parkeerplaats,