zonnewoning


zonnewoning 1.0

(bouw, gebouwen en huisvesting; natuur, milieu en energievoorziening)

energiezuinig huis zonder centrale verwarming waarbinnen de temperatuur min of meer constant is door goede isolatie en het gebruik van zonnepanelen; zonnehuis; passiefhuis; passiefwoning

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zonnewoning…

is een woning; is een ruimte

   Algemene voorbeelden


   Om energiezuinig te bouwen moet er in de eerste plaats goed geïsoleerd worden. Een goede isolatie is het fundament van de energiezuinige woning. Isolatie kan veel meer besparen dan je zou denken. Ook dubbele beglazing hoort bij isoleren. Als we al de voorgaande theorie toepassen komen we uiteindelijk tot een 'ideale zonnewoning'. Om energiezuinig te wonen moet er in de eerste plaats energiezuinig geleefd worden in de woning.

   http://users.pandora.be/schevenels/pieter/eindwerk.pdf,

   Een passiefhuis wordt ook wel een zonnewoning genoemd, toch is dit niet voor iedereen dé reden om voor een energiezuinige woning te kiezen. "De ligging van het huis…", geeft Leo Kraayeveld, bewoner van een passiefhuis, als antwoord op de vraag waarom hij met zijn gezin in het huis is gaan wonen [...]. Het gaat hier wel over een huis dat tot negentig procent minder energie verbruikt.

   http://www.dejongejournalist.nl/news.php?nid=3169,

   Bijzonder zijn de eindwoningen op het zuiden, die als zonnewoningen zijn uitgevoerd met per woning: 25 m² p.v.-panelen, een zonneluifel met p.v.-doorzichtpanelen en een warmtepomp, waardoor een EPN van 0,4 gehaald wordt. Nog niet eerder werden p.v.-modules als gevelbekleding toegepast. Het project heeft de status gekregen van Voorbeeldproject "Duurzaam en Energiezuinig Bouwen".

   http://www.vanstraalen.nl/