pastei


pastei 1.0

afbeelding

Bron: Kojach
( CC BY-NC 2.0 )

gerecht van fijngemaakt, gekruid en in de oven gebakken vlees of van fijngemaakte en gekruide vis, in een korst van bladerdeeg
Ook wel in toepassing op een paté van vlees of vis zonder deegkorst.
Zie ook : pasteitje

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pastei…

is een gerecht; is voedsel

  • [Vorm] is gewoonlijk langwerpig
  • [Functie] wordt gegeten; dient als voedsel; is een delicatesse
  • [Bereiding] wordt gemaakt door vlees of vis fijn te malen, te kruiden, te verpakken in een laagje bladerdeeg en te bakken in de oven; wordt ook wel bereid zonder deegkorst
  • [Behandeling of bewerking] wordt in plakken gesneden voor consumptie; wordt al dan niet gegarneerd opgediend

Algemene voorbeelden


De kippenpastei die ik onderweg naar huis bij een delicatessenzaak heb gekocht haal ik uit de rode design ijskast, die naast het rode gasfornuis staat [...]. Met een mes snij ik twee dikke plakken van de pastei. Die leg ik met een randje gestolde gelei op het bord en garneer ze met wat fijngesneden bieslook, verse zwarte peper, een theelepel kappertjes en plakjes tomaat.

Alle vogels van de wereld, Daphne Buter,

Ik had eten besteld en toen de waardin na een kwartier kwam met wijn, glazen, borden, bestek, kip en een pastei begonnen wij als uitgehongerden te eten en te drinken.

De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

Na de onontbeerlijke couscous werd ons een zoete pastei voorgezet, gevuld met duivenvlees, pistache, amandelen en bedekt met basterdsuiker, een orgie van zoetigheid waarmee de gasten goed raad wisten.

De verloren zoon, Hafid Bouazza,

De smaak van ganzeleverpastei, ha, dat genot, een pastei die iedere klauwaardin bereidde op de wijze die ze van haar moeder had geleerd, twee keer heb ik die delicatesse op mijn tong mogen laten smelten.

De stoelendans, Paul Koeck,

Bij 'n feest, ontvangst van familie of vrienden, in het goede restaurantgebeuren, ... kijkt men niet zo zeer naar een prijs en koopt men bv. kwaliteitsproducten op basis van streekgebondenheid (volle-grondasperges, dito witloof, een goede streekwijn, 'n ambachtelijk bereide pastei, ...); terwijl voor het dagdagelijkse gebruik de eisen een heel stuk minder zijn.

http://www.asg.be/nederlands/dossiers/standpunten/streekgebondenheid.htm

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


pastei 1.1

pastei genoemd als stof

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Pastei…

is een stof; is voedsel

      Algemene voorbeelden


      Het verlanglijstje bestaat uit: meel, suiker, boter, marmelade, melkpoeder, kaas, olie, rijst, macaroni, blikken fruit, blikken groenten, pastei (vlees of vis), zeep tandpasta, waspoeder, shampoo, lakens, dekens, warme jassen, jacks, kussens, nachtkleding, ondergoed, sokken, kousen, laarzen, schoenen, pannen, borden, bestek en koppen.

      Meppeler Courant,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectivisch voltooid deelwoord


      • gebakken pastei

      In totaal bestaan er een twintigtal producten onder de naam Limburgs Land waaronder: pilsner, roggebrood, rinse appelstroop, asperges, morellen op siroop, champignons, gebakken pastei, boerengehakt en uiengehakt, likeur, korenwijn, zuivelproducten en cervelaat- en metworst.

      http://www.limburgsland.nl/limburgsland.htm

      met substantief ervoor


      • een schijf pastei
      • een stuk pastei

      Nemen we het restaurant "Yamoto" waar iedere dag zo'n tweehonderd personen zich te goed doen aan geraspte wortelen, tomaten, uien, gehakte salade, geraspte selderijwortel en een schijf vegetarische pastei.

      De Standaard,

      Daarom nam ik een grote mand van de haak en nam van alle voorwerpen die ik zag iets wat bij paling zou kunnen horen: een ei, een pot augurken, een stuk brood, een flesje zout, een potje peper, een aardappel, een gewone appel, zelfs een stukje gist, cake, een stuk pastei, een stuk leverworst, een stuk Ardenner ham, een pruim, frambozen, bramen, aardbeien, mosterd in een potje, God mag weten wat ik al niet haalde, de mand - een grote - lag boordevol met etenswaren.

      De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

      pastei 1.2

      (eten, drinken en genotmiddelen)

      smeerbare substantie op basis van andere ingrediënten dan vlees; pasta
      In de samenstelling amandelpastei.

      Betekenisbetrekking


      metafoor
      Betrokken betekenissen 1.0 : 1.2

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen