pijnpatiënt


pijnpatiënt 1.0

patiënt die pijn heeft, vaak chronische pijn; patiënt met al dan niet chronische pijn

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pijnpatiënt…

is een patiënt; is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft pijn, vaak chronische pijn

  Algemene voorbeelden


  Pijnpatiënten hebben slechte dagen, kunnen grillig en agressief zijn, en dit zal dan ook niet altijd zo prettig zijn voor de partner.

  http://www.tlichtpuntje.f2s.com/frame.htm

  Pijnpatiënten vinden verlichting in het pijncentrum Groningen [...]. Zestig procent van de mensen met chronische pijnen die worden behandeld in het pijncentrum in Groningen ondervindt daarvan baat.

  Meppeler Courant,

  Een belangrijk punt is het omgaan met emoties. Laat je de gevoelens van angst voor de pijn de vrije loop, of probeer je deze een halt toe te roepen? Laat je de woede om het onbegrip voor je pijn je dag verpesten of wil je die anders hanteren? In de praktijk is gebleken dat het mogelijk is het denken en het gevoel te beïnvloeden, bijvoorbeeld door positief denken en handelen. Behalve de training in bovengenoemde zaken, die de psycholoog kan geven, kan de pijnpatiënt hier ook zijn verhaal kwijt.

  http://home.wxs.nl/~mip/migraine.htm

  Aan de ene kant is pijn gebaat met rust, de basis voor een pijnpatiënt is altijd een conflictloze rust.

  http://www.tlichtpuntje.f2s.com/frame.htm

  Pijnpatiënten verenigen zich. Op zaterdag 27 april 2002 werd in domein Hooidonk te Zandhoven officieel de Vlaamse Pijnliga opgericht.

  http://www.tlichtpuntje.be/verslagen/vlaamse%20pijnliga2.htm,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • chronisch pijnpatiënt
  • chronische pijnpatiënt

  De zin om dingen te doen, om vooruit te geraken is gebroken bij een chronische pijnpatiënt. Dit uit zich in allerlei klachten zoals het feit dat een chronisch pijnpatiënt niet meer zo kan genieten van de dingen rondom hem en ook de lichamelijke verschijnselen zoals angst, slapeloosheid en vroeg wakker worden, zijn niet te onderschatten.

  http://www.tlichtpuntje.f2s.com/frame.htm

  De chronische pijnpatiënt kan zo door zijn pijn geobsedeerd worden dat hij niet meer vrij staat om andere gevoelens toe te laten.

  http://www.tlichtpuntje.f2s.com/frame.htm

  De pijnprikkels blijven voortdurend aanwezig, de zenuw blijft geklemd en de acute pijn zet om naar chronische pijn omdat na verloop van tijd het hele pijnverwerkingssysteem overgevoelig geraakt (sensitisering). De pijnpoort die bij iedere persoon aanwezig is en die de pijnprikkels verwerkt, blijft bij een chronische pijnpatiënt geopend.

  http://www.tlichtpuntje.f2s.com/frame.htm

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding