pitbull


pitbull 1.0

afbeelding

Bron: Tony Alter
( CC BY 2.0 )

kortharige bulterriër met een compact lichaam, brede schouders, een brede, vierkante kop met brede kaken en een spits toelopende staart die zeer agressief kan zijn en erom bekend staat niet snel los te laten indien hij bijt; pitbullterriër

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pitbull…

is een hond; is een zoogdier; is een dier

  • [Afmeting] is maximaal 60 cm hoog
  • [Bouw] heeft een atletische bouw
  • [Deel] heeft een compact lichaam, een brede, vierkante kop met brede kaken en een spits toelopende staart; heeft korte haren
  • [Functie] wordt gefokt om zijn vechtlust; wordt gehouden als waakhond en gebruikt als vechthond in hondengevechten
  • [Herkomst of oorsprong] is geen hondenras maar ontstaat door het fokken van andere rassen, zoals bv. de Amerikaanse pitbullterriër en de buldog
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] kan zeer agressief zijn en bijten, waarbij hij niet snel loslaat, en wordt daarom beschouwd als zeer gevaarlijk

Algemene voorbeelden


In de krant die op de cafétafel lag, las ik: 'In de Antwerpse Raapstraat was opnieuw een incident met een pitbull. De vervaarlijke hond werd door zijn dronken eigenaar opgehitst tegen enkele spelende kinderen, maar keerde zich uiteindelijk tegen zijn baas. De man kreeg een beet in de arm en werd, niet zonder moeite, door de politie overmeesterd. Bij het tumult werden ook twee agenten gewond.'

Acacialaan, Koen Peeters,

Er zijn ook opgezette honden in het museum. Een jachthond, een waakhond, een reddingshond (Sint-Bernard) en zelfs de verschrikkelijkste van alle honden, de pitbull, staan er stokstijf. Het is nooit verstandig om een pitbull aan te halen, want voor je het weet hangt hij voorgoed met zijn kaken aan je arm. Jammer genoeg mag de stokstijve pitbull ook niet worden aangeraakt, zodat we nu nog niet weten hoe dit akelige dier voelt. Gewoon lief zacht waarschijnlijk.

NRC,

Kizzie, een Britse hond van zeven jaar die meer dan de helft van haar leven in een asiel heeft gezeten omdat zij een pitbull zou zijn, is op last van de rechtbank van Londen vrijgelaten. De politie nam Kizzie in 1992 in Londen in beslag wegens schending van een wet uit 1991 die over gevaarlijke honden gaat [...]. Na de inbeslagname kwamen deskundigen tot uiteenlopende conclusies over de vraag of Kizzie een pitbull is. De rechters gaven uiteindelijk gehoor aan de mening van een groep experts die vonden dat de teef niet sterk en agressief genoeg is om een pitbull te zijn.

De Standaard,

De meeste eigenaren van pitbullterriërs weigeren hun hond verplicht te laten registreren. Van de naar schatting vijfduizend pitbulls is nu ongeveer een derde geregistreerd.

NRC,

Het bezit van pitbulls werd in 1991 in Groot-Brittannië streng gereglementeerd na een serie zware aanvallen van deze honden op kinderen. De verkoop en het fokken van pitbulls zijn verboden. Wie nog een pitbull heeft, moet een speciale verzekering afsluiten. Op schending van de wet staat de "doodstraf" voor de hond en een hoge boete en gevangenisstraf voor de eigenaar.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een agressieve pitbull

Elke pitbull die het Rotterdamse asiel binnenkrijgt wordt beoordeeld op mens- en diervriendelijkheid. Beugeling: "Als hij mensvriendelijk is brengen we hem in contact met andere honden. Je hoeft er maar mee langs een andere kennel te lopen: een beetje agressieve pitbull hangt dan al in de tralies van zijn buurman. Dan weet je meteen dat je er niet mee verder hoeft".

NRC,

voorafgegaan door als


  • als een pitbull bijten
  • als een pitbull klemmen
  • als een pitbull vastbijten

Roosje bleek niet echt goed opgevoed: ze was niet zindelijk en kon bijten als een echte pitbull. Maar enkele weken, veel liefde en geduld, en een familiedoos pleisters later was Roosje omgevormd tot een lief, aanhankelijk en speels fretje.

http://users.pandora.be/hetlandvanfret/fr_gesch.htm

Met een kind als een pitbull aan mijn been geklemd, stond ik daar helemaal daas.

http://www.kinderinfo.nl/algemeen/column/Eugenie_20010418_23.asp,

Ze heeft moeten ervaren dat Manfred Donike, de onlangs overleden dopingprofessor, zich als een pitbull vastbeet in zijn overtuiging dat de prestaties van Krabbe en haar teamgenotes niet zuiver waren.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


pitbull 2.0

iemand die zeer vasthoudend is, zoals een pitbullterriër; ook: iemand die veronderstelde eigenschappen deelt met een pitbullterriër, zoals een beschermende houding

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pitbull…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is bv. zeer vasthoudend
  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Gelijkenis] lijkt in enig opzicht op een pitbullterriër

    Algemene voorbeelden


    Het Vlaams Blok greep zaterdag een partijcongres over Democratie aan voor een ritueel dat gangbaar is in autoritaire staten. Karel Dillen, de 70-jarige voorzitter-voor-het-leven, benutte het ooit bedongen voorrecht om zijn eigen opvolger aan te wijzen. Temidden van Hou Zee geschal werd de 37-jarige Frank Vanhecke als erfopvolger aangesteld. "Als het lot U dwingt tot een keuze tussen een schoothondje of een pitbull, wees dan een pitbull", zei Dillen met een vaderlijke raad tot Vanhecke.

    De Standaard,

    Vanhecke toonde in zijn eerste toespraak dat hij liever een pitbull dan een schoothondje was, zoals uittredend voorzitter Karel Dillen hem had aangeraden.

    De Standaard,

    De beschaving begon toen de vrouwen weigerden hun mannen nog langer te volgen. Ze vestigden zich, bewerkten de aarde, verzorgden hun vee en verzekerden zich zo van voldoende voedsel voor zichzelf en voor hun kinderen. Er was slechts één gevaar: andere stammen en wilde dieren konden het geschapen vrouwenrijk overvallen en met het proviand aan de haal gaan. Ter bescherming voorzag de vrouw zich daarom van een man. Een pitbull die alle indringers buiten de poort moest houden. En zo'n pitbull zoekt de vrouw nog steeds.

    http://wwwutnws.utwente.nl/utnieuws/data/37/39/harold.html,

    Besseling is zeer tevreden over VSC-Subsidies. 'Wim is een pitbull. Als hij ergens z'n tanden inzet, laat hij niet meer los. Als de aanvraag voor een subsidie in eerste instantie wordt afgewezen, stelt hij een bezwaarschrift op. Het gebeurt regelmatig dat de subsidie dan alsnog wordt toegekend. Ik ben daarom blij dat ik dit werk aan hem kan overlaten. Hij is gespecialiseerd in energie en duurzaamheid. Dus wie kan ik er beter bij hebben dan hij?'

    http://www.vscsubsidies.nl/?pageId=6

    Koolzwarte ogen, sluik zwart haar, vrijwel altijd in zwart gekleed en met grote ringen met drakenkoppen aan haar vingers. Het is strafpleiter mr. Inez Natalie Weski ten voeten uit. Profiel portretteert deze toegewijde doorbijter in de documentaire Pitbull in toga.

    http://www.bndestem.nl/algemeen/show/9656172/Inez-Weski-is-een-pitbull-met-een-toga-aan.ece,

    Op het eerste gezicht lijkt Gabriella Cilmi misschien een schattig jong zangeresje, maar niets blijkt minder waar. Als iemand haar vrienden of familie iets aandoet heeft diegene een groot probleem, zo verklaart de Australische zangeres tegenover NU.nl. "Ik ben wat dat betreft een echte pitbull hoor, haha. Ik heb altijd het gevoel dat ik mijn naasten moet beschermen, dus dat doe ik ook."

    http://www.nu.nl/muziek/2210784/gabriella-cilmi-pitbull.html,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen