platendraaier


platendraaier 1.0

afbeelding

Bron: Tsca
( CC BY 2.0 )

toestel dat dient om grammofoonplaten af te spelen; grammofoon; pick-up; platenspeler

Semagram


Een platendraaier…

is een apparaat

 • [Deel] bestaat o.a. uit een draaischijf en een naalddrager met naald
 • [Functie] dient om grammofoonplaten af te spelen

  Algemene voorbeelden


  Hersch is een kenner van dat oeuvre alsook van veel stijlen van de jazzpiano [...]. Hij blijft vaak de melodie trouw maar bewijst door zijn akkoordenkeuze en harmonieën, met zijn onberispelijk toucher en een precieze speelstijl zijn eigenheid. Hersch zelf leerde veel van die songs kennen via de platendraaier in het ouderlijk huis.

  http://www.limburg.be/casino/reflection.html

  Wie belangstelling heeft voor een platendraaier Lenco (16, 33, 45 en 78-toeren) kan terecht bij V.

  De Standaard,

  Vroeger speelde ik met behulp van mijn vaders cassetterecorder en platendraaier deejay'tje op mijn kamer. Heel Nederland, of in ieder geval iedereen in Dordrecht [...], zou horen hoe geweldig ik de allerbeste popnummers denkbaar aan elkaar praatte.

  Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

  In zijn woonkamer had hij een prima muziekinstallatie, reusachtige boxen en een platendraaier waar niemand aan mocht komen.

  Bas, Annie Van Keymeulen,

  Ik loop naar de platendraaier en leg er een van de latere platen van mijn vader op. Ik ga tegenover haar op het bed zitten. Coltrane blaast een gebed op zijn tenorsax, een rauw en teder gebed.

  Bas, Annie Van Keymeulen,

  De platendraaier blijft een hele tijd in stilte doordraaien, in mijn oren en lijf klinkt het nog na. Dan sta ik op van het bed om de plaat af te zetten.

  Bas, Annie Van Keymeulen,

  Een enkele keer kreeg ik een pesterij te verduren. Zo vond ik naast de platendraaier de afgebroken arm. Hard was dat. Ik verkommerde zonder de muziek die ik als de mijne gekozen had. Mijn nieuwe plaat, The Fabulous Fats Navarro, kon ik niet eens leren kennen. En mijn grijsgedraaide Coltrane verwerd stilaan tot de schaduw van een vader.

  Bas, Annie Van Keymeulen,

  "Als jullie generatie jonge haaien niet zo inhalerig was, dan zag de wereld er stukken beter uit. Jullie, bloedzuigers, moeten zo nodig een transistorradio hebben, of nog liever een platendraaier, bij voorkeur stereo. En een fiets is niet goed genoeg: het moet een brommer zijn, een moto, maar liefst nog een auto. En dan maar rijden op het zweet van jullie vaders en moeders, en maar kankeren dat ze de boel verpest hebben."

  Congres in Salzburg, Monda De Munck,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • de antieke platendraaier
  • de oude platendraaier

  Op het computerplan staat een stadskern met enkele flatgebouwen, een haven, een luchthaven, een huis dat apart staat en een soort amusemenstwijk [...]. In het woonhuis ziet de gebruiker een woonkamer waar vader de krant leest en moeder voor een spiegel zit. Tegen de muur hangt een koksmuts en op de kast een platendraaier. Klikt men vader aan, dan surft de gebruiker een fraktie later door de krant [...]; via de antieke platendraaier kan de klant kiezen tussen de cd Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band en een plaat met het beste van Tien om te Zien.

  De Standaard,

  De goedkope meubels, de oude platendraaier, de lamgeklopte schrijfmachine van zijn vader, het boekenrek met de werken van Miller en de nu bijna vergeten cursussen.

  De stenen toren, Jo Claes,

  in voorzetselgroep


  • op de platendraaier
  • op je platendraaier

  En om de uren van zijn nachtwake te doden, heeft hij daarna weer naar muziek geluisterd. Eerst naar Schubert en dan Mahler - die symfonie ligt nog op de platendraaier.

  Het zomeruur, Lucienne Stassaert,

  "Muziek moet je rustig beluisteren", zei ik. "Je moet erin opgaan. Het is werkelijk de meest volmaakte relaxatie. Je moet het ook eens proberen. Een plaat op je platendraaier zetten, jezelf tracteren op een goed glas wijn en een sigaar en verder niets doen."

  De groene jager, Roger Pieters,

  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: van

  • de arm van de platendraaier

  Hij zou een van zijn platen van The Jazz Messengers voor me meebrengen. Ik dacht aan de afgebroken arm van de platendraaier en zei dat hij het maar niet moest doen.

  Bas, Annie Van Keymeulen,

  platendraaier 2.0

  iemand die op feesten in clubs, disco's e.d. de muziek verzorgt door het draaien of mixen van grammofoonplaten en cd's op een draaitafel of mengpaneel; deejay; dj; diskjockey

  Semagram


  Een platendraaier…

  is een persoon

    Algemene voorbeelden


    De wereldwijd tot beste dj gekozen Tiësto opent 19 april met een half uur durende show de avond van de TMF Awards. De Nederlandse platendraaier zal een half uur voor de rechtstreekse uitzending het publiek warmdraaien voor de prijzenshow.

    De Limburger,

    De dj vond het zelf ook 'erg jammer' dat hij er niet bij kon zijn. "Veel liever was ik bij jullie in Groningen geweest. Maar ik sluit hier in Brazilië een dancefestival af en dat kon ik echt niet afzeggen", stelde Van Buuren. In oktober werd de blonde platendraaier nog door het prestigieuze Britse DJ Magazine uitgeroepen tot beste dj ter wereld.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/nieuws/article/detail/1272939/2008/01/13/Popprijs-winnaar-Armin-Van-Buren-maakt-statement.dhtml,

    Combinatiemogelijkheden


    voorafgegaan door als


    • als platendraaier

    Ik begon mijn 'carrière' als platendraaier, zoals velen denk ik, in de kroeg. Ergens halverwege de jaren negentig, in café Lollipop in Oss. Daar werd van alles gedraaid. Vooral veel rockmuziek. Ik draai de laatste jaren vooral housemuziek en 'zwarte' muziek, maar het blijft heerlijk om af en toe eens hard mee te schreeuwen met een goede gitaarplaat.

    http://bramdewinter.wordpress.com/2012/01/05/gitaarmuziek-mijn-top-30/,

    platendraaier 3.0

    iemand die op de radio nummers van muzikanten aankondigt; presentator van een muziekprogramma op de radio

    Semagram


    Een platendraaier…

    is een presentator; is een persoon

    • [Activiteit of handeling] kondigt nummers aan van muzikanten op de radio; presenteert een radiomuziekprogramma

     Algemene voorbeelden


     We kijken naar de verschillen tussen de verschillende soorten radiopresentatoren. Maar natuurlijk ook naar hun overeenkomsten. We behandelen duopresentatie, side-kicks, talk radio hosts, de checklist voor een nieuws- en actualiteitenpresentator en de werkwijze van de diskjockey. We geven meer dan vijfentwintig essentiële tips voor de platendraaier, staan stil bij een speciaal programma: de ochtendshow.

     http://www.radioacademy.nl/presenteren.html

     Combinatiemogelijkheden


     voorafgegaan door als


     • als platendraaier

     Zijn diskjockeycarriere begint hij vanuit discotheken, daarna gaat hij door naar de radiozender Uniekfm en later Radio Amsterdam waar hij zeven jaar werkt als platendraaier en programmaleider.

     http://www.veronicastory.nl/ben-heersink/,

     Soer, die bekendheid verwierf als platendraaier bij de publieke omroep, stond in 1988 aan de wieg van het aanvankelijk omstreden commerciële station Radio 10, het huidige Radio 10 Gold.

     http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/420522/1996/08/08/PERSOONLIJK.dhtml,