presentator


presentator 1.0

iemand die iets presenteert, meestal een programma op radio of televisie of een show
In het meervoud in toepassing op mannen en vrouwen.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een presentator…

is een persoon

 • [Geslacht] is een man
 • [Activiteit of handeling] presenteert iets, bv. een radio- of televisieprogramma of een show; leidt of begeleidt iets, bv. een debat

  Algemene voorbeelden


  De presentator deed een screentest, ruilde zijn bril voor contactlenzen, mag nu vanaf volgend weekend op zaterdag en zondag het ochtendblok (7 tot 9 uur) call tv voor zijn rekening nemen.

  De Standaard,

  Call tv is tv waarbij de presentator voortdurend in beeld is en praat met kijkers die hem bellen.

  De Standaard,

  Ik leg de boeken weg en starend in het donker luister ik naar de muziek en naar de waterval van woorden die de presentator over zijn luisteraars uitstort.

  Costa del Crimen, Stan Lauryssens,

  Bij mooie momenten kan het publiek tijdens het spel rozen gooien om hun bewondering te laten blijken voor de spelers. Als blijk van afkeuring van een beslissing van de jury bekogelt het publiek haar met natte sponzen. De presentator leidt de avond in goede banen. Zo ontstaat een echte wedstrijd in een geanimeerde stemming met aan het einde van de avond een winnaar!

  http://www.theatersport.nl/nl/frameset.php

  Enige jaren geleden concludeerde een onderzoekscommissie in Nederland dat veel kijkers wegzappen bij (meestal onnodige) presentatoren, die ons komen vertellen wat er gaat komen.

  De Standaard,

  De indruk dat Radio 3 zoveel praat, bestaat voor een deel omdat we in muziekprogramma's vaak overbodige uitleg geven. Presentatoren moeten hun informatie zorgvuldig doseren. Net datgene zeggen wat interessant is, wat de luisteraar stimuleert. Al de rest is flauwekul.

  De Standaard,

  Andere kwaliteitsmedia reduceerden zichzelf tot platform waarop allerhande zaakwaarnemers en goedgebekte Nederlanders met elkaar konden debatteren, met de presentatoren als neutrale 'moderator' (Rondom Tien, Het Lagerhuis). In de overtuiging dat de burger een rationele en mondige mens is, lieten zij de conclusie geheel aan de kijkers/lezers over.

  NRC,

  Combinatiemogelijkheden


  als subject bij een werkwoord


  • aankondigen
  • leiden
  • vragen
  • zeggen

  Zijn we op antenne? - vraagt Augusto. - Op dit ogenblik niet - zegt de technicus - nu is er een halve minuut reclame. Daarna kondigt de presentator ons aan, dan hebben we drie minuten om alles voor te bereiden, en dan begint het.

  Papa komt op TV, Stefano Benni,

  Een presentator leidt de voorstelling in goede banen en de pianist zorgt voor geïmproviseerde muzikale begeleiding.

  http://www.theatersport.nl/nl/frameset.php

  Deze zes debatten vinden plaats aan een ronde tafel in het midden van het publiek. Aan de tafel zitten twee studenten, een technisch expert en een denker over techniek. Een presentator leidt het geheel.

  http://pubwww.tudelft.nl/stud.past/

  De presentator vroeg aan politicoloog Hylke Tromp, een bekend pacifist, of dat praten over ontwapening niet erg idealistisch was.

  Algemeen Dagblad,

  Toevallig is er de eerste avond dat hij alleen thuis is met zijn vader een item op de radio, op het eiland van de Berbers en Marokkanen, een item over het grote continent dat 'Opvoeden van Kinderen' heet: de presentator vraagt mensen op te bellen om hun hart te luchten over de opvoeding die ze zelf hebben gekregen en wat ze daarvan op hun kinderen hebben overgedragen.

  De langverwachte, Abdelkader Benali,

  "Bravo voor alles wat je gedaan hebt", zei de presentator van een islamistische tv-zender in Turkije aan het adres van Mohammed Tokcan, de Turk van Abchazische afkomst die de kapers van de veerboot in Trabzon aanvoerde.

  De Standaard,

  met adjectief ervoor


  • een aalgladde presentator
  • een populaire presentator
  • een sympathieke presentator
  • een vlotte presentator
  • aalgladde presentatoren

  In een allerlaatste ronde kan Chip zijn bedrag verdubbelen of weer eindigen op zijn oorspronkelijke schuld. De kandidaat in kwestie besluit geen risico te nemen. "Ok", zegt de aalgladde presentator, Wink Martindale. "Dan gaan we nu kijken of Chip het antwoord op de vraag had geweten."

  De Standaard,

  Badaloni is een populaire presentator van het journaal van de staatsomroep Rai Uno.

  NRC,

  De sympathieke presentator Gert van 't Hof van TV Rijnmond had het in de Now erg naar zijn zin.

  http://www.love2party.nl/article/article.asp?art_id=2215,

  Hij is een lange, knappe man van 53. Begon als Engelstalig popzanger, ging dan Nederlands met het sterk geëngageerde Vroeger Of Later en andere voltreffers. Schreef een roman en een musical, ging in Italië wonen en werd bij een breed publiek Bekend Gezicht als bijzonder vlotte presentator van Tien Voor Taal.

  De Standaard,

  Was er iets op televisie vanavond? Vast niet, maar waarschijnlijk zou hij eenmaal thuisgekomen toch kijken als een willoze gevangene van een legioen quizmasters en aalgladde presentatoren.

  http://www.lectrr.be/column.php?ID=23=Vainqueur

  • een bekend presentator
  • de bekende presentator

  Verrast kijkt ze om en herkent het lachende gezicht van Kees Vromans, nu een bekend presentator van NOVA maar in haar tijd op het Binnenhof parlementair redacteur voor de VARA.

  De klokkenluider, Tomas Ross,

  Het programmablaadje had het publiek tevoren lekker gemaakt met de ooit bekende presentator Frank Masmeijer, maar dat bleek een grapje van de echte gastheer van de avond: Léon Bellaart, communicatie-adviseur bij Civiele Techniek en Geowetenschappen.

  http://www.delta.tudelft.nl/archief/j36/n13/18187,

  • de centrale presentator
  • de huidige presentator
  • de nieuwe presentator
  • de vaste presentator
  • vaste presentatoren

  Bijzonder teleurstellend was de als centrale presentator debuterende David Letterman, een voor oneerbiedig, scherpzinnig en Newyorks doorgaande talkshowpresentator, wiens teksten en presentatie niet in de schaduw kunnen staan van voorgangers als Billy Crystal of Whoopi Goldberg.

  NRC,

  De dag was een succes voor zowel bezoekers als organisatoren getuige de opkomst en het hoge niveau. Ter afsluiting werden een aantal sprekers en belanghebbenden vragen gesteld door een centrale presentator en door toeschouwers in de zaal.

  http://www.dakweb.nl/rh/99-3/99-3-8.htm,

  De zondagse talkshow De zevende dag krijgt er vanaf september Ivan De Vadder als presentator bij. De huidige presentator, Ivo Belet, gaat tussendoor op de binnenlandredaktie van het tv-journaal werken.

  De Standaard,

  Johnny de Mol wordt de nieuwe presentator ('veejay') van muziekzender The Music Factory (TMF).

  Het Financieele Dagblad,

  Kefah Allush is de nieuwe vaste presentator van Dit is de Zondag. Hij volgt daarmee Ed Anker op, die wethouder wordt in Almere.

  http://www.eo.nl/programma/ditisdezondag/page/Kefah_Allush_presentator_Dit_is_de_Zondag/articles/article.esp?article=12978461,

  Nieuw is Talk TV, met twee maal daags tien minuten studiogesprekken waaraan de kijker telefonisch kan deelnemen. RTL hoopt op ruzies, conflicten, felle gesprekken. Een vaste presentator is er nog niet, een serie genodigden zal in eerste instantie de gesprekken mogen leiden.

  NRC,

  De formule van Radio 1 lijkt niet wezenlijk te veranderen, met dien verstande dat vaste presentatoren op bepaalde uren de herkenbaarheid moeten vergroten.

  Meppeler Courant,

  • mannelijke presentatoren
  • vrouwelijke presentatoren

  NHK kent geen journaals, veelvuldig onderbroken door reclame, waarin een ongemakkelijk kijkende dame bevestigt wat een druk pratende heer aan commentaar geeft bij het nieuws, geen spelletjesprogramma's tot diep in de nacht, waarin jonge meiden gewillig hun vrijwel naakte billen tonen aan ouwelijke, mannelijke presentatoren, kortom: geen vulgaire programma's bij de vleet waarnaar iedereen graag kijkt.

  NRC,

  Ik voorzie dat vanaf het nieuwe radio- en tv-seizoen, dat is dus ongeveer wanneer dit nummer van Onze Taal verschijnt, vrijwel alle jonge vrouwelijke presentatoren Poldernederlands spreken.

  http://www.hum.uva.nl/poldernederlands/index.htm

  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: van

  • presentator van een muziekprogramma
  • presentator van een praatprogramma
  • presentator van een tv-programma
  • presentator van het radiojournaal
  • presentator van een televisiejournaal

  'Ik ... – werk ... – bij ... –' Uit radeloosheid leek hij te zullen stikken, maar opeens had hij een inval. 'Presentator,' zei hij. 'De radio. Presentator van een muziekprogramma op de radio.' Er ontglipte hem een opgeluchte zucht.

  Wees maar niet bang, Christophe Vekeman,

  Te gast bij de kerstborrel van Vrouw en Media: Eva Jinek. We spreken onder meer over haar carrière, haar overstap naar WNL, haar eigen programma en over hoe het is als je privéleven zo onder een loep ligt. Hoe ervaart ze de overstap van journalist naar nieuwslezer naar presentator van een praatprogramma? We gaan het haar allemaal vragen.

  http://www.vrouw-en-media.nl/index.php?page=wat,

  De voorzitter van deze degelijke en niet van kennis gespeende jury is amateur-boerin, hypnotherapeute en zangeres Milly Scott [...]. Presentator van het tv-programma op RTL 4 Ron Brandsteder belt Milly en vraagt rechtstreeks in de uitzending aan welke mooie meid de Drentse jury de voorkeur geeft.

  Meppeler Courant,

  Zyad Abu Zyad, lid van het Palestijnse onderhandelingsteam met Israël, wond zich vanmorgen op toen de presentator van het radiojournaal er bij hem op aandrong te verklaren waarom Arafat in alle talen zwijgt.

  NRC,

  Door de zaak-Dutroux komt België voor het eerst in tientallen jaren ruimschoots aan bod in de Duitse media. "Nooit kwamen wij, kwam de wereld zoveel over België te weten als de voorbije dagen", zei onlangs de presentator van een televisiejournaal.

  De Standaard,

  met ander, nevengeschikt substantief


  • presentatoren en presentatrices
  • presentatoren en verslaggevers
  • presentators en deejays

  Presentatoren en presentatrices, acteurs en actrices en musicalsterren m/v. Onder één noemer samen te vatten als Bekende Nederlanders (bn'ers). Vijftig stuks hebben zich aangesloten bij 'de club' Glamago. Ze hebben onder de internetsite Glamago.com allemaal hun eigen site en er is voor het nieuwe schooljaar een agenda op de markt gebracht.

  De Telegraaf,

  De cursisten zullen op basis van individueel maatwerk worden getraind. We leiden onze deelnemers in de technieken voor het werken: Voor de camera (presentatoren en verslaggevers). Met de camera (camerawerk en video-editing). Achter de camera (redactie, productie en regie).

  http://www.astelevision-company.nl/mmm_nl/index.htm

  "C-Dance" is de geregistreerde merknaam van het radioproduct dat ondertussen al 6 jaar wordt gemaakt [...]. Het product bestaat uit een radioprogramma dat 24 uur per dag beslaat en verschillende shows herbergt die op een professionele manier "ge-host" worden door een vast team presentators en deejay's met verstand van de actuele dansmuziek.

  http://www.david48.yucom.be/c-dance.htm

  voorafgegaan door als


  • als presentator

  We hebben van Lingo nu ongeveer 800 afleveringen opgenomen. Tot de zomer komen daar in elk geval nog 100 bij. Als presentator ben je misschien maar twee van de tweëntwintig minuten in beeld. In een handvol flitsen tussendoor dien je telkens dezelfde mededelingen te doen. Daarin moet je toch variatie zien aan te brengen, in toon en woordkeuze.

  NRC,

  Als presentator van tv-spelletjes kamp je met een paar grote problemen. In de eerste plaats is het natuurlijk een beetje lopende-band-werk. Het is de taak van de presentator om er desondanks de stemming in te houden.

  NRC,

  Bart Peeters is bij onze noorderburen populair als presentator.

  De Standaard,

  Na het zien van zijn cabaretprogramma Mi Kondre Tru werd Jörgen in 1999 gevraagd als presentator voor de NPS serie Comedy Factory (9 afl.) een programma, waar Jörgen als MC (presentator), het vaste gezicht van de serie is en comedians uit binnen- en buitenland ontvangt.

  http://www.jorgenraymann.com/

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  presentator 2.0

  iemand die het journaal presenteert; iemand die nieuws voorleest; nieuwslezer

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een presentator…

  is een persoon

    Algemene voorbeelden


    's Avonds keken we met z'n allen naar het NOS- journaal. 'En dan nu kort ander nieuws', zei de presentator. Als eerste kwam de ingedeukte boerderij bij Berkenwoude in beeld.

    Nooit meer uitslapen: kleine kroniek van het moderne gezinsleven, Ewoud Sanders,

    Bij het begin van het journaal van tien uur zegt de presentator dat een spetsnaz-eenheid nabij Grozny is gearriveerd, nu blijkt dat "het leger, met zijn recruten die pas een maand geleden in dienst zijn getreden, niet in staat is de stad in te nemen".

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • vaste presentatoren

    Het BRTN-journaal herschikt zijn vaste presentatoren. Alex Puissant, Johan Tas en Paul D'hoore verdwijnen als ankerman van zes uur en het laatavond-journaal. Sigrid Spruyt en Jan Becaus nemen hun plaats in. Volgens hoofdredacteur Leo Hellemans hadden de journaals te veel presentatoren.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen