platvis


platvis 1.0

afbeelding

Bron: Luc Viatour
( CC BY-SA 3.0 )

platte vis die vaak op de zeebodem ligt en die zijn ogen aan de bovenkant heeft; vis uit de vissenorde der platvissen
Het enkelvoud wordt gebruikt voor een individuele vis (een exemplaar of een soort) of als verzamelnaam voor de groep vissen en het meervoud kan ook de biologische orde als geheel aanduiden.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een platvis…

is een vis; is een dier

 • [Afmeting] is, afhankelijk van de soort, 5 cm tot bijna 5 m lang
 • [Kleur] neemt aan de bovenkant de kleur en het patroon van de bodem over en heeft bijna altijd een witte onderkant
 • [Vorm] heeft als jonge vis een lichaam dat aan alle kanten rond is, maar zes weken na de geboorte verandert dit en krijgt de vis een plat lichaam
 • [Bouw] is gewerveld
 • [Deel] heeft twee ogen aan de bovenkant
 • [Voortplanting] legt eieren
 • [Plaats] leeft in zout water en komt slechts zeer zelden in zoet water voor; bevindt zich meestal op de zeebodem, vaak gedeeltelijk ingegraven
 • [Ongewone of afwijkende eigenschap of hoedanigheid] heeft geen zwemblaas
 • [Behandeling of bewerking] wordt in de visserij vanaf een kotter met twee sleepnetten (een boomkor) gevangen
 • [Beweging] zwemt horizontaal zonder zwemblaas, meestal vlak bij de bodem
 • [Gedrag] is een vleeseter
 • [Verscheidenheid] is bv. een bot, griet, tarbot, tong, schol en schar of een van de andere 500 soorten die tot de orde der platvissen behoren

Rijk Animalia; Dieren
Stam Chordata; Chordadieren
Klasse Actinopterygii; Straalvinnigen
Orde Pleuronectiformes

Algemene voorbeelden


Roggen zijn overigens geen platvissen, maar platte vissen (platvissen worden geboren als rondvis, na een aantal weken verandert de lichaamsvorm en neemt een platte vorm aan).

http://www.visbureau.nl/vissoorten.htm

Binnen de kottervloot kunnen verschillende sectoren worden onderscheiden. De Nederlandse kottervloot heeft zich gespecialiseerd in de vangst van platvis, zoals tong en schol. Daarnaast spitst een klein deel van de kotters zich toe op rondvis, zoals kabeljauw en wijting.

http://www.pvis.nl/

De bot, met een maximale lengte van 35 tot 50 cm, heeft als larve datzelfde symmetrische uiterlijk, maar na een maand ongeveer begint hij van gedaante te verwisselen: één van de ogen - bij de bot is dat gewoonlijk, maar niet altijd, het linkeroog - verschuift naar de bovenzijde van de kop, en na een week of drie is hij een platvisje. Platvissen zoals de bot brengen het grootste deel van hun leven op de zeebodem door, waar ze vooral 's nachts op voedseljacht gaan.

De Standaard,

Vooral platvissen lijken de kunst te beheersen om zichzelf in de achtergrond te doen verdwijnen [...]. In 1911 verscheen een artikel waarin verslag werd uitgebracht van proeven die aantoonden dat platvissen (van het geslacht Paralichthys) niet alleen de kleur maar zelfs de karakteristieke tekening van de achtergrond overnamen.

De Standaard,

Bij sommige vissen, zoals haaien, roggen en platvissen, ontbreekt die zwemblaas.

http://www.kinderenwebhotel.be/WO_natuur/vissen.htm

Als u platvis koopt (griet, schol, tarbot, tong...) moet u er beslist op letten dat de onderkant mooi wit is.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


 • platvis vangen

De laatste twee nettypes worden meestal gebruikt om haring, sprot en platvis te vangen en resulteren volgens de auteurs in een hoge mortaliteit voor de bijvangsten (juvenielen en niet-commerciële soorten).

http://www.instnat.be/docupload/999.pdf,

"Nederland is betrekkelijk goedkoop. Daarom komen veel Duitsers hier bijvoorbeeld platvis vangen op de Waddenzee. Maar er komen ook Belgen forelvissen in het Veerse Meer."

NRC,

met adjectief ervoor


 • jonge platvis
 • kleine platvis
 • ondermaatse platvis
 • tropische platvis

Zijn naam staat voor list en bedrog sinds hij keer op keer voor de camera's een ondermaatse platvis tevoorschijn toverde als bewijs dat Spaanse vissers bezig waren de kraamkamers van de oceaan leeg te vissen.

NRC,

Vismessen zult u hier niet vinden. Het zijn vervormde lepels die enkel dienen om een Noorzeetong of andere kleine platvis van zijn graat te ontdoen.

http://www.bricenbrac.be/

In de netten komen ook vele andere organismen zoals kleine garnalen, jonge platvis en krabben.

http://home.planet.nl/~wtoering/garnaal/

Ze plaatsten vijf tropische platvissen (Bothus ocellatus) in aquaria met wanden waarop wisselende kleuren of kleurpatronen waren aangebracht: egale vlakken, kleine ruitjes, grote ruiten of korrelige strukturen.

De Standaard,

Een wek-ketting die voor de netopening het zand omwoelt, verschrikt de dieren die op of vlak onder het zand zitten, zodat ze bij het wegzwemmen in het net terechtkomen. Vooral jonge platvis, krabben en garnalen worden op deze manier gevangen.

http://www.anemoon.org/algemeen/welkom.htm

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen