politica


politica 1.0

vrouw die doorgaans voor haar beroep deelneemt aan het politieke leven; vrouw die een functie vervult in de politiek

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een politica…

is een persoon

  • [Geslacht] is een vrouw

    Algemene voorbeelden


    De Vlaamse minister van Financiën en Begroting, Wivina Demeester (CVP), gedraagt zich als zestiende federale minister. Dat zegt de Volksunie, die het begrotingsbeleid van de politica te strak vindt, en benadrukt dat alleen Vlaanderen het mogelijk maakte het Belgische overheidstekort tot drie procent van het bbp te drukken.

    De Standaard,

    Het komt toch mooi uit dat Anne Van Asbroeck bevoegd is voor het gelijke kansenbeleid. Nu kan ze zelf aantonen dat een vrouw tijdens haar zwangerschap perfekt kan funktioneren. Want er bestaan toch nog altijd veel vooroordelen [...]. Er zijn nog wel vrouwelijke ministers met kinderen, maar nooit eerder was een politica zwanger terwijl ze het ambt uitoefende.

    De Standaard,

    "Uiteindelijk zal ik zegevieren en mijn mensen zullen de begunstigden zijn." Dit klinkt niet als een politica die zich neerlegt bij het onvermijdelijke. Toch lijkt Winnie Mandela's positie in de regering van nationale eenheid onhoudbaar. De aantijgingen van corruptie en fraude zijn voorafgegaan door andere ongerijmdheden.

    NRC,

    "Ik doe er alleen afstand van voor een goed doel", zei Thatcher over de halfgrote, zwarte Ferragamo. Gewapend met het tasje verwoestte ze menig carrière van haar ministers. Het leverde zelfs het werkwoord 'to handbag' ('handtassen') op, wat 'meedogenloos of gevoelloos behandelen (door een politica)' betekent.

    Metro,

    De jongste weken voelen reclamemakers de hete adem van vrouwenorganisaties en politica's in de nek. Steen des aanstoots zijn de "seksistische, suggestieve en rolbevestigende" reclamecampagnes in het straatbeeld.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met koppelwerkwoord


    • politica zijn

    Ik ben altijd voor mijn mening uitgekomen en ik zal dat blíjven doen, wat er ook gebeurt. Ik ben een politica die het van haar daden moet hebben, en bij voorbeeld niét van haar opgetutte uiterlijk.

    De Standaard,

    met adjectief ervoor


    • een ambitieuze politica

    In 1987 wordt Kelly herkozen, maar bij hernieuwde verkiezingen in 1990 halen de Westduitse Groenen geen zetels meer in de Bondsdag. Petra Kelly staat op straat. Het moet voor de ambitieuze politica een grote klap zijn.

    NRC,

    • een conservatieve politica
    • een democratische politica
    • een liberale politica

    Twee dagen na de moord op een conservatieve politica in Spanje heeft een 55-jarige vrouw bekend dat ze Isabel Carrasco, voorzitster van de provincieraad van León en voorzitster van de lokale afdeling van de Partido Popular (PP) in de Noord-Spaanse provincie, met verschillende kogels op een voetgangersbrug heeft doodgeschoten.

    http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20140514_01105327,

    De politici kunnen niet langer voorbijgaan aan de groeiende ekonomische onzekerheid [...]. "Elke Amerikaan is vandaag een Okie", zegt Kerans schamper. De Demokratische politica doelt op de geruïneerde boeren, vooral in de staat Oklahoma, die in de jaren dertig gedwongen werden hun hoeven te verlaten.

    De Standaard,

    VVD-Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali heeft een jongen die haar bedreigde onlangs een mes in handen gedrukt zodat hij haar neer kon steken. De jongen weigerde en zei dat hij bang was in de gevangenis te belanden. De liberale politica beschrijft het incident vrijdag in haar column in het Algemeen Dagblad.

    http://forum.phono.nl/PNphpBB2+file-viewtopic-t-31034,

    met eigennaam


    • politica Jeltje van Nieuwenhoven
    • politica Mieke Vogels

    Politica Jeltje van Nieuwenhoven van de Partij van de Arbeid is geïnstalleerd als de eerste vrouwelijke kamervoorzitter.

    http://www.lameijer.com/

    Politica Mieke Vogels zal haar intrede in het Antwerpse schepenkollege niet licht vergeten en aktrice Els De Schepper raakte in Vlaanderen populair met haar optredens in Wittekerke en Kriebels.

    De Standaard,

    voorafgegaan door als


    • als politica

    In 1977, toen ik als politica begon en me inzette voor abortus, kreeg ik al scheldbrieven.

    De Standaard,

    De PvdA heeft een kort geding dat was aangespannen door Europarlementariër Judith Merkies, gewonnen. Volgens de rechter moet Merkies als politica een dikkere huid hebben dan een 'gewone' burger.

    http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/rechter-pvdaer-merkies-moet-dikkere-huid-hebben,

    Vaste verbindingen


    een groen politica; een groene politica

    1. politica die een groene ideologie aanhangt en daarom meestal ook lid is van een groene regeringspartij (zoals Groen of de Groenen in België of GroenLinks in Nederland); politica die zich voor het milieu inzet

      Synoniem: ecologiste ( (vooral) in België)

      De groene politica maakt zich zorgen over de schadelijke impact van strooizout op de omgeving. ,,De bodem verzilt, waardoor de vegetatie verschraalt, de bomen afsterven en de fauna wijzigt. Maar ook het koetswerk van de wagens, bruggen en wegen lijden onder het corrosieve zout,'' aldus Verwimp.

      De Standaard,

      Aanstichtster van het debat was minister van Sociale Woningbouw Cecile Duflot. De groene politica riep begin deze week de Parijse kardinaal Andre Vingt-Trois op meer kerkelijke gebouwen beschikbaar te stellen voor dak- en thuislozen. Dat leidde tot protesten van katholieke organisaties, die zich door de uitingen van de minister gestigmatiseerd voelen.

      http://www.katholieknieuwsblad.nl/nieuws/item/2988-groeiende-katholiekenfobie-frankrijk.html?tmpl=component&print=1,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen