precariaat


precariaat 1.0

(politiek en bestuur; cultuur en samenleving; neologisme)

onderste sociale klasse, die bestaat uit mensen met weinig geld, weinig sociale zekerheid en weinig kansen; kansarme en sociaal onzekere onderklasse; precaire klasse
In 2023 door het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) genoemd als onderste van de zeven sociale klassen die het onderscheidt. Precair betekent 'zeer zorgwekkend; hachelijk'.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het precariaat…

is een sociale klasse; is een groep

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft weinig sociale zekerheid, weinig geld en weinig kansen; vormt de onderste van de zeven sociale klassen die het SCP onderscheidt

    Algemene voorbeelden


    Over de hele wereld gaat een stijgend deel van het inkomen naar kapitaal en een sterk dalend deel naar arbeid. Dat leidt tot een nieuwe mondiale klassestructuur, met een plutocratie die renteniert en een precariaat dat bestaat uit mensen zonder vaste baan, zonder andere inkomsten dan loon, levend op de rand van schulden en zonder recht op ondersteuning door de overheid. [...] Het grootste gevaar – naast een epidemie van zelfmoorden door stress – is dat meer mensen in het precariaat, vooral degenen met weinig scholing, zullen luisteren naar populisten en neofascisten die inspelen op hun angsten en onzekerheden.

    NRC Handelsblad,

    De verliezers [...] willen [...] verhaal halen. Ze hunkeren naar revanche op de moderne tijd, die hen als marginaal 'precariaat' of archaïsche klasse heeft afgeschreven. Omdat deze verliezers te oud of te verdeeld zijn voor een klassiek gevecht op straat en de werkvloer, kunnen ze zich alleen uiten via de stembus. Dat is nu gebeurd. Trump heeft zijn claim waargemaakt dat hij het 'bloed, zweet en tranen' van de oude industrie-samenleving beter aanvoelt dan die 'cappuccino drinkende, witte wijn nippende' mooie mensen die de toekomst in glaspaleizen vormgeven.

    NRC Handelsblad,

    Het planbureau onderscheidt zeven sociale klassen. De 'werkende bovenlaag' (20 procent van de bevolking), de 'jongere kansrijken' (9 procent), de 'rentenierende bovenlaag' (12 procent), de 'werkende middengroep' (25 procent), de 'laagopgeleide gepensioneerden' (18 procent), de 'onzekere werkenden' (10 procent) en het kwetsbare 'precariaat' (6 procent). De twee groepen onderaan, 1 op de 6 mensen, blijven in alle opzichten achter op de rest, zegt Vrooman. "Mensen in het 'precariaat' zijn gemiddeld 65 jaar oud. Daardoor heeft het voor die groep weinig zin om heel zwaar in te zetten op de arbeidsdeelname."

    https://nos.nl/artikel/2466531-scp-aanpak-ongelijkheid-gaat-verder-dan-aanpak-armoede,

    Met behulp van een statistisch model verdeelden de onderzoekers hen over zeven op elkaar lijkende groepen: de sociale klassen. De klassen in het rapport van de SCP: de werkende bovenlaag (19,9 procent); de jongere kansrijken (8,6 procent); de rentenierende bovenlaag (12,2 procent); de werkende middengroep (24,9 procent); de laagopgeleide gepensioneerden (18,1 procent); de onzekere werkenden (10 procent); het precariaat (mensen die zeer kwetsbaar en kansarm zijn, 6,3 procent).

    https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/5370029/ongelijkheid-samenleving-structureel-hardnekkig-scp,

    Volgens voorlopige resultaten van een onderzoek behoort acht procent van de Duitsers, zo'n zeven miljoen inwoners, tot het "precariaat ", een samentrekking van "precair" en "proletariaat". De stichting bedoelt er niet alleen de mensen mee die onder de armoedegrens leven - in Duitsland op dit moment een netto-inkomen onder 930 euro per maand - maar die ook alle hoop en ambitie kwijt zijn. In Oost-Duitsland zit liefst twintig procent van de bevolking in dat "precariaat". Het woord "onderlaag" staat niet eens in de studie, maar de partijvoorzitter van de sociaal-democraten, Kurt Beck (SPD), concludeerde vorige week in een interview: "Duitsland heeft een groeiend probleem, sommigen noemen het een onderlagen-probleem".

    De Standaard,

    In dit boek beschrijft Guy Standing (hoogleraar aan de universiteit van London) het 'precariaat'. Een samenvoeging van precair en proletariaat. Precair betekent in het Nederlands 'hachelijk' of 'netelig'. Dat is ook precies wat Standing bedoelt. Het precariaat is ook een nieuwe groep, het is niet alleen een klasse, zoals het proletariaat. Hij vergelijkt het met een situatie, die hij omschrijft als: " precariousness of residency, of labour and work and of social protection". Het precariaat is niet hetzelfde als de 'working class', of 'de arbeiders'. Deze groep kent verschillende vormen van zekerheid, die geheel of gedeeltelijk ontbreken bij het precariaat.

    https://cabgroningen.nl/arbeid/boekbespreking-the-precariat/,

    Precariaat is nog een zeldzaam woord, maar daar komt ongetwijfeld verandering in. Het is de vertaling van precariat, door een Engelse hoogleraar gemunt voor een verontrustend fenomeen: de groeiende maatschappelijke laag van mensen met tijdelijke, vaak slecht betaalde banen, weinig sociale zekerheid en nog minder politieke invloed. Ongewis is hun bestaan; vandaar de benaming, een samentrekking van precarious (precair) en het achtervoegsel van proleteriat (proletariaat). Guy Standing, zo heet de hoogleraar, signaleert dit precariaat her en der.

    https://www.trouw.nl/nieuws/precariaat-een-neologisme-met-toekomst~bdb7f545/,

    In rijkere landen zoekt Standing zijn precariaat onder de slachtoffers van een 'absurd rijke elite', machtig genoeg om een maatschappij haar eisen op te leggen: minder overheidsregels, minder belasting op hoge inkomens, autoritaire controle op non-conformisten en losers in de marktsamenleving. Zo ontstaat 'een nieuwe gevaarlijke klasse'. Gevaarlijk, omdat ze gevoelig is voor populisme en extremisme.

    https://www.trouw.nl/nieuws/precariaat-een-neologisme-met-toekomst~bdb7f545/,

    Woordfamilie


    Overige woordfamilieleden


    Etymologie


    Aard herkomst inheems of leenvertaling
    Vroegste datering 2011
    Periode opkomst In 2023 door het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) genoemd als onderste van de zeven sociale klassen die het onderscheidt.
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal precariat
    Betekenis in brontaal idem
    Datering in brontaal 1989
    Bijzonderheden In zijn boek The Precariat: The New Dangerous Class uit 2011 legt de Engelse hoogleraar Guy Standing de term uit als benaming van een nieuwe sociale klasse van mensen die de dupe zijn van de globalisering.
    Samenhangende woorden (betekenis) een vinkje hebben; inkomenskloof; kansenongelijkheid; oldboysnetwerk; old boys network; privilegepiramide; vinkje; welvaartskloof; zeven vinkjes