procureur


procureur 1.0

openbaar aanklager of procesvertegenwoordiger in een rechtszaak; soms daarom ook: procureur-generaal

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een procureur…

is een persoon

  • [Geheel] neemt deel aan een rechtszaak
  • [Functie] heeft de functie van procesvertegenwoordiger of van openbaar aanklager
  • [Functie] heeft afhankelijk van het land en het soort rechtscollege waar de werkzaamheden verricht worden een specifiekere functie
  • [Deskundigheid of vaardigheid] is een jurist
  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep

Algemene voorbeelden


"Wij werken in een simpele omgeving," zegt Luigi Gay, een van de officieren van justitie die is belast met het onderzoek naar de banden tussen politiek en camorra [...]. Hij wil niet over de lopende zaken praten, maar vertelt wel in algemene termen over zijn werk als procureur, een functie die in Italië ook onder het verzamelbegrip rechter valt.

NRC,

Op hun verklaringen beriepen de drie federale procureurs zich toen ze in hun pleidooien Khamenei en Rafsanjani persoonlijk met de vinger wezen als aanstichters van de Mykonos-moord [...]. Vrome sjiieten schreeuwen dagelijks hun woede uit voor de Duitse ambassade en eisen de dood van de godslasterlijke procureurs.

De Standaard,

De Mexicaanse regering en de belangrijkste acht politieke partijen in het land hebben gisteren een akkoord gesloten over een ver gaande hervorming van het kiesstelsel [...]. Onderdeel van het akkoord is het verbod op het gebruik van overheidsfondsen voor partijpolitieke doeleinden, een onafhankelijke kiesraad, een speciale procureur voor de bestrijding van verkiezingsfraude en gelijke toegang voor de partijen tot de elektronische media.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • eisen

Wegens seksueel misbruik van een meisje in Thailand moet een 51-jarige Duitser achter de tralies. Een rechtbank in Frankfort veroordeelde de man tot twee jaar onvoorwaardelijke hechtenis. Het vonnis viel daarmee duidelijk scherper uit dan de vijftien maanden die de procureur had geëist.

De Standaard,

De procureur eiste een voorwaardelijke celstraf van minstens tien maanden en een boete van 60.000 Franse frank (360.000 frank) voor Heylens en drie tussenpersonen.

De Standaard,

met adjectief ervoor


  • de federaal procureur
  • de federale procureur
  • federale procureurs
  • de nationale procureur

Ook trok de federaal procureur in Karlsruhe het onderzoek vooralsnog niet naar zich toe, hetgeen normaal gebeurt bij racistische misdaden.

De Standaard,

Op hun verklaringen beriepen de drie federale procureurs zich toen ze in hun pleidooien Khamenei en Rafsanjani persoonlijk met de vinger wezen als aanstichters van de Mykonos-moord. In de Duitse justitiegeschiedenis was het de eerste keer dat een buitenlands staatshoofd in een proces van terrorisme werd beticht, en de reacties waren dan ook indrukwekkend.

De Standaard,

Nu proberen federale procureurs het voor een tweede keer met de aanklacht dat de vier agenten de burgerrechten van King hebben geschonden. Los Angeles heeft subsidie gekregen voor het inzetten van extra politie op de dag van de uitspraak.

NRC,

Volgens Bruno Siclari, de nationale procureur voor bestrijding van de maffia, is de 'Ndrangheta de gevaarlijkste Italiaanse misdaadorganisatie.

De Standaard,

  • Amerikaanse procureurs
  • een Amsterdamse procureur
  • een Europese procureur
  • een Italiaanse procureur
  • een Spaanse procureur

De straffen voor de pooiers zijn ongemeen laag. Vele Amerikaanse procureurs maken daarom dan ook geen degelijk werk van het opsporen en ontmantelen van de vrouwenhandel en de prostitutie, aldus het rapport nog.

http://www.vrede.be/nl/standpunten/slavernij.html,

Mag een journalist zich alles veroorloven om aan informatie te geraken [...]? In België is de kwestie nog niet echt aan de orde geweest, maar in Nederland was ze dat de voorbije jaren wel. De aanleiding was de bekendmaking, in enkele Nederlandse media, van de inhoud van enkele diskettes die op zekere dag ontvreemd werden uit de woning van de Amsterdamse procureur Valente.

http://ttk.ehb.be/

Minstens op europees vlak moet een veel efficiëntere samenwerking worden gerealiseerd door het oprichten van een Europees magistratenkorps met aan het hoofd een Europese procureur-generaal. Op zijn minst moet deze Europese procureur bevoegd worden voor misdrijven opgesomd in het corpus juris houdende strafbepalingen ter bescherming van de financiële belangen van de Europese Unie.

http://www.cdenv.be/download/standpunten/ impulsplan_veiligheid.pdf,

Zij worden in Tunis waarschijnlijk vergezeld door de Italiaanse procureur Bruna Albertini, die twee maanden geleden in ons land was toen de Tunesische onderzoeksrechter Ben Ayed hier verklaarde dat hij de twee moordenaars van de vroegere minister van staat had aangehouden.

De Standaard,

Ook al kwam er geen feitelijke vervolging van, toch was het een mijlpaal toen een Spaanse procureur de Britse autoriteiten zover kreeg dat ze de voormalige Chileense dictator Pinochet arresteerden tijdens zijn bezoek aan Engeland.

http://www.liberales.be/cgi-bin/showframe.pl?essay,

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • een plaatsvervangend procureur

Gratteri is plaatsvervangend procureur (officier van justitie) in het Calabrese stadje Locri.

NRC,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • de procureur van Moskou

De moord op de populaire Listijev wordt algemeen in verband gebracht met de Russische mafia. President Jeltsin - zichtbaar ontdaan bij een bezoek aan Ostankino, vanochtend - heeft in verband met de moord de politiechef en de procureur van Moskou ontslagen.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


procureur 2.0

((vooral) in België)

procureur des Konings; magistraat bij een Belgische arrondissementsrechtbank, een politierechtbank van het arrondissement, een rechtbank van eerste aanleg, een rechtbank van koophandel of een arbeidsrechtbank die de functie van openbare aanklager heeft; vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie in België, vergelijkbaar met de officier van justitie in Nederland
Komt expliciet in de verbinding procureur des Konings voor, maar ook verkort als procureur.

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een procureur des Konings…

is een persoon

  • [Geheel] is onderdeel van het Openbaar Ministerie en vormt samen met alle procureurs des Koning de raad van procureurs des Konings, die het college van procureurs-generaal adviseert
  • [Organisatie of instelling] werkt bij een arrondissementsrechtbank, een politierechtbank van het arrondissement, een rechtbank van eerste aanleg, een rechtbank van koophandel of een arbeidsrechtbank
  • [Functie] zorgt dat de taken van het Openbaar Ministerie vervuld worden
  • [Plaats] werkt in België
  • [Plaats van herkomst] is of aan een plaatselijke rechtbank verbonden of werkt op federaal niveau
  • [Rang of hiërarchische positie] valt onder het gezag van de minister van Justitie
  • [Deskundigheid of vaardigheid] is een jurist
  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Activiteit of handeling] controleert de uitvoering van strafvorderingen en treedt soms op in burgerlijke zaken en zaken voor arbeidsgerechten
  • [Betrokkene] wordt ondersteund door substituten
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep
  • [Gelijkenis] is vergelijkbaar met de officier van justitie in Nederland

Algemene voorbeelden


Bij het gerecht werken ook onderzoeksrechters. Dat zijn een soort speurneuzen die moeten proberen aan te tonen dat iemand schuldig is. Door bewijzen te verzamelen. Of door verdachten te ondervragen [...]. De baas van zo'n onderzoeksrechter is de procureur des konings. Hij is de baas van een parket.

http://www.bop.vgc.be/tijdschriften/kits/961001/recht.html

In ons land zijn er 27 gerechtelijke arrondissementen, met elk een procureur aan het hoofd.

De Standaard,

Wanneer de procureur beslist dat je vervolgd wordt, moet je voor de rechtbank verschijnen: Soms legt de rechtbank bij lichte overtredingen geen straf op - dit betekent dat je geen straf krijgt als je tijdens een proeftijd van maximum 5 jaar geen nieuwe feiten pleegt.

http://www.genk.be/bijzonderzonder/drugswet/drugbust6.htm

Je wordt gefouilleerd, er wordt een verhoor afgenomen en een proces-verbaal gemaakt, je moet een verklaring afleggen, de drugs wordt in beslag genomen (je krijgt het dus niet meer terug). Het proces-verbaal wordt doorgestuurd naar de procureur des konings die dan beslist of je al dan niet vervolgd wordt.

http://www.genk.be/bijzonderzonder/drugswet/drugbust6.htm

Op initiatief van de schuldenaar of de procureur des konings kan een gerechtelijk akkoord aangevraagd worden bij de rechtbank van koophandel.

De Standaard,

2. Verkrijging van de Belgische nationaliteit 2.1. Verkrijging door nationaliteitsverklaring [...]. Ook een in het buitenland geboren vreemdeling van wie een ouder op het ogenblik van de verklaring de Belgische nationaliteit bezit, alsook een vreemdeling die al zeven jaar in België verblijft, kunnen deze verklaring afleggen. Deze verklaring wordt tevens gemeld aan het parket. De procureur des konings geeft hierover een advies.

http://users.pandora.be/jan.fiers1/1ortho/

"Ik telefoneerde begin september inderdaad naar de commissaris van de Brusselse gerechtelijke politie (GP) die het dossier van Annie Bouty behandelde. Ik stelde hem juridisch-technische vragen over haar voorlopige hechtenis. Ik mag dat, want als procureur heb ik de leiding over de GP." Procureur des konings Benoît Dejemeppe bekende tegenover de redactie dat hij "tussenbeide kwam" in het onderzoek naar Bouty.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • beslissen
  • besluiten

In spoedeisende gevallen kan de Procureur des Konings beslissen om een geesteszieke ter observatie op te nemen.

http://users.pandora.be/jan.fiers1/1ortho/

"Word ik vrijgelaten?" vroeg Renier verheugd. De onderzoeksrechter haalde spijtig de schouders op. "Dat hangt niet van mij af. De procureur des Konings moet daarover beslissen."

Requiem voor de geitenmelker, Robin Hannelore,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • de bevoegde procureur des Konings

Daarnaast hebben alle ambassades en consulaten de opdracht gekregen om in geval van twijfel omtrent de oprechtheid van een koppel om te huwen, hetzij in België, hetzij in het buitenland voor de lokale autoriteiten of op een Belgische ambassade, een volledig dossier op te stellen, dat dan via het Departement wordt overgemaakt aan de bevoegde Procureur des Konings teneinde zijn advies te kennen.

http://www.antiracisme.be/nl/rapporten/mensenhandel/2000/mens_4c.pdf,

Indien tijdens het onderzoek ten aanzien van misdrijven gepleegd buiten de uitoefening van het ambt, een einde gemaakt wordt aan de uitoefening van het ambt, wordt het onderzoek onmiddellijk verder gezet door de bevoegde procureur des Konings en, in voorkomend geval, door de bevoegde onderzoeksrechter, overeenkomstig de voorschriften van het Wetboek van strafvordering en de wetten die de strafvordering betreffen.

http://www.lachambre.be/nederlands.html

met adjectief ervoor


  • de federale procureur

Op 9 september aanstaande zal de KI in Brussel, Franstalige rol, zich buigen over het beroep dat de eisers indienden tegen de beslissing van de federaal procureur dat de klacht tegen Franks in ons land zonder voorwerp was omdat de regering het dossier eerder al naar de VS had verwezen.

Gazet van Antwerpen,

Het openbaar ministerie wordt gevormd door het federaal parket (de federale procureur en 18 magistraten) en de lokale parketten, georganiseerd per gerechtelijk arrondissement onder de leiding van een procureur des Konings en per ressort van een hof van beroep onder de leiding van een procureur-generaal.

http://allserv.rug.ac.be/%7Egmartyn/Syllabus.html,

  • de plaatselijke procureur

De 27 arrondissementen worden niet afgeschaft; voor plaatselijke onderzoeken blijft de plaatselijke procureur volledig bevoegd, verduidelijkte Landuyt gisteren.

De Standaard,

Het nijpend tekort aan kandidaat-parketmagistraten voor Dendermonde heeft alles te maken met de houding van de plaatselijke procureur, Guido De Saeger, onder wiens hiërarchie de substituten moeten werken.

De Standaard,

Hij verduidelijkte dat de vraag aan de rijkswacht van bewoners kwam en dat het initiatief tot stand kwam na beslissing van de plaatselijke procureurs en burgemeesters.

De Standaard,

  • de Bergense procureur des Konings
  • de Brugse procureur des Konings
  • de Brusselse procureur des Konings
  • de Leuvense procureur des Konings
  • de Luikse procureur des Konings
  • de Naamse procureur des Konings

Volgens de Bergense procureur des Konings, Pierre Honoré, gebruikte(n) de dader(s) geen cirkelzaag, maar een langwerpige zaag.

De Standaard,

De Brugse procureur des konings stuurde een richtlijn naar zijn magistraten om hen te vragen het snelrecht toe te passen voor autodieven.

De Standaard,

De Brusselse procureur des konings kwam vorige week al in het nieuws toen bleek dat hij begin september naar de commissaris van de Brusselse gerechtelijke politie had getelefoneerd met "juridisch-technische" vragen over het onderzoek naar Annie Bouty, die verdacht wordt van bendevorming in de zaak-Dutroux.

De Standaard,

De Kortrijkse procureur des Konings vroeg de aanhouding van de broeder op grond van ontucht met minderjarigen.

De Standaard,

Toen de Luikse procureur des konings ons eind vorig jaar ontving en ons condoleerde, toen leefde ze nog.

De Standaard,

De Naamse procureur des Konings, Jacqueline Lebrun, was gisteren bijzonder bits voor de pers in het algemeen en De Morgen en La Libre Belgique in het bijzonder.

De Standaard,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: in

  • de procureur des Konings in Antwerpen
  • de procureur in Brussel
  • de procureur in Neufchâteau
  • de procureur des Konings in Neufchâteau
  • de procureur des Konings in Kortrijk

De procureur des konings in Antwerpen, Werner Van Walle, stuurde een dienstnota naar zijn substituten met de vraag om op vrijwillige basis een zaterdag te komen werken.

De Standaard,

De gerechtelijke top wilde geen onderzoek, bevestigde ook magistraat Etienne Steppé. Hij had het dossier-Pinon slechts korte tijd in handen. Hij kreeg van de procureur in Brussel, Benoît Dejemeppe, het "uitdrukkelijk bevel" zich niet meer met de zaak bezig te houden.

De Standaard,

Harry Jongen, een luitenant van het Nederlandse leger die gespecialiseerd is in het opsporen van lijken, kwam gistermiddag in Jumet aan [...]. Jongen kwam naar ons land op verzoek van Michel Bourlet, de procureur des konings in Neufchâteau die de zaak Dutroux leidt.

De Standaard,

Buiten het tweevoudig onderhoud op mijn verzoek met de onderzoeksrechter, waar ik overigens niks wijzer van werd, heb ik met het gerecht niet het minste contact meer gehad, tot de procureur in Neufchâteau, Michel Bourlet, mij recent een informeel onderhoud toestond.

De Standaard,

"Niks wijst erop dat er opzet mee gemoeid is", aldus Charles Laevens, procureur des Konings in Kortrijk.

De Standaard,

Voorzetsel: van

  • de procureur van Nijvel
  • de procureur des Konings van Nijvel
  • de procureur van Charleroi
  • de procureur des Konings van Charleroi
  • de procureur van Neufchâteau
  • de procureur des Konings van Neufchâteau

Volgens de procureur van Nijvel, Jean Deprêtre, vertelde de chef van de geheime dienst hem dat extreem-rechts in België toen niet meer voorstelde dan vijftig zozo's (pipo's).

De Standaard,

De procureur des konings van Nijvel, Jean Deprêtre, wijst alle kritiek op zijn "dysfuncties" in het onderzoek naar de Bende van Nijvel categorisch van de hand.

De Standaard,

De procureur des konings van Charleroi, Thierry Marchandise, en de algemeen afgevaardigde van de Rechten van het Kind, Claude Lelièvre, maakten immers eind 1996 op een persconferentie het verhaal bekend van een vijftigjarige, zieke vrouw uit Charleroi, die zowat dertig jaar geleden het slachtoffer was van "seksuele vrijpostigheden" vanwege de baron.

De Standaard,

Regionale kranten stonden gisteren bovendien bol van verhalen over verregaande corruptie van sommige magistraten en onderzoekers en betrokkenheid bij autozwendel [...]. De procureur van Charleroi, Thierry Marchandise, reageerde met verbijstering en verontwaardiging en vroeg minister De Clerck een onderzoek in te stellen, aangezien de rechters door hun functie niet zelf kunnen reageren.

De Standaard,

"Spijtig genoeg blijven de daders tot op heden onbekend", aldus de procureur van Charleroi in een brief aan de slachtoffers en familieleden.

NRC,

Michel Bourlet, procureur des konings van Neufchâteau, zit sinds de arrestatie van Marc Dutroux diens opdrachtgevers op de hielen.

De Standaard,

Dinsdagavond om 20.30 uur riep de procureur van Neufchâteau, de voltallige pers bij zich.

De Standaard,

in voorzetselgroep


  • dossiers overmaken aan de procureur
  • een proces-verbaal overmaken aan de procureur

Enkel indien deze evaluatiecommissie twijfelt over de naleving van de toelaatbaarheidsvoorwaarden en de zorgvuldigheidsvereisten, kàn zij, en dan nog met een twee derde meerderheid, besluiten dat het dossier wordt overgemaakt aan de procureur.

http://www.cvp.be/senaat/rondom/toespraken_2001/euthanasie.htm,

Indien NSRP-voorzitter Paul Van Keer in het bezit is van dossiers ten laste van de magistratuur, dan moet hij die onverwijld overmaken aan de procureur des konings.

De Standaard,

Ingeval een overtredinggedrag die zowel van strafrechterlijke als van bestuurlijke aard is, wordt het origineel van het proces-verbaal overgemaakt aan de procureur des Konings en een kopie aan de aangewezen ambtenaar.

http://www.mouscron.be/francais/police/rgp_nl.pdf,

Volgens de Financieel-Economische Tijd heeft het Hoog Comité van Toezicht daarom op 4 juli een proces-verbaal tegen Moreels overgemaakt aan de Brusselse Procureur des Konings, Benoît Dejemeppe.

De Standaard,

Wanneer een inbreuk wordt gepleegd, zal dit door de ordediensten worden vastgesteld en zal er een procesverbaal worden opgesteld. Dit wordt aan de Procureur des Konings overgemaakt.

http://www.advocaat.be/publiek/recht/r0007d.htm

  • advies van de procureur des Konings

Na advies van de procureur des konings en de hoofdcommissaris zelf, hebben wij ons akkoord verklaard met het ontslag.

De Standaard,

Zo ook zullen de nodige attesten, zoals een verklaring van de Belgische ambassade dat er geen huwelijksbeletsel bestaat, in geval van twijfel slechts worden afgegeven na het verkrijgen van dit advies van de Procureur des Konings.

http://www.antiracisme.be/nl/rapporten/mensenhandel/2000/mens_4c.pdf,

2. Verkrijging van de Belgische nationaliteit 2.1. Verkrijging door nationaliteitsverklaring [...]. De procureur des konings geeft hierover een advies. Indien dit positief is, zal de betrokkene de Belgische nationaliteit verkrijgen. Indien niet, zal de verklaring worden beschouwd als de inleiding van een naturalisatie-aanvraag, tenzij de betrokkene bij de rechtbank van eerste aanleg het advies van de procureur des konings aanvecht.

http://users.pandora.be/jan.fiers1/1ortho/

met eigennaam


"Het is allemaal zo lang geleden." "Dat was vóór mijn ambtsperiode." Deze antwoorden gaf de Brusselse procureur, Benoît Dejemeppe, vrijdag voortdurend op vragen van de onderzoekscommissie naar de Bende van Nijvel.

De Standaard,

Volgens de Financieel-Economische Tijd heeft het Hoog Comité van Toezicht daarom op 4 juli een proces-verbaal tegen Moreels overgemaakt aan de Brusselse Procureur des Konings, Benoît Dejemeppe.

De Standaard,

Hij bestempelt Connerotte en zijn procureur, Michel Bourlet, als "cowboys van de gerechtelijke orde".

De Standaard,

Het arrest werd maandag geveld en De Clerck was zondag nog naar Neufchâteau gegaan om met procureur des Konings Michel Bourlet, te spreken.

De Standaard,

Procureur Andreas Brunner van het Zürichse OM erkent dat Minelli's praktijken niet strafbaar zijn.

Haagsche Courant,

met ander, nevengeschikt substantief


  • de procureur des Konings en de onderzoeksrechter
  • de procureurs en onderzoeksrechters
  • de onderzoeksrechter en de procureur des Konings

Maar ondanks hun goede wil, raakten de Leuvense procureur des konings en de onderzoeksrechter gisteren maar moeilijk weg uit de ivoren toren van de magistratuur.

De Standaard,

Die nationale magistraat mag bij grensoverschrijdende onderzoeken dwingende instructies geven aan de procureurs en onderzoeksrechters in de 27 gerechtelijke arrondissementen.

De Standaard,

De onderzoeksrechter en de procureur des Konings, Benoît Dejemeppe, waren onbereikbaar.

De Standaard,

( Vergelijk de verbinding substituut van de procureur des Konings.)
  • de procureur en zijn substituten
  • de procureurs en substituten
  • de procureurs, hun substituten en de politiemensen

De procureur en zijn substituten krijgen zo meer tijd vrij voor de uitwerking van het strafbeleid.

De Standaard,

Alle procureurs en substituten krijgen intussen al wel een computer en een gsm.

De Standaard,

Hij moet, net als de vier overige procureurs-generaal, toezien op het correcte en vlugge verloop van de gerechtelijke onderzoeken die de procureurs, hun substituten en de politiemensen uitvoeren.

De Standaard,

Vaste verbindingen


substituut van de procureur des Konings

  1. assistent van de procureur des Konings

    Hij was er tot het najaar van 1995 substituut van de procureur des konings. Daar behandelde hij als eisende partij de zaak tegen het zuivelbedrijf Sudlac (gewezen Sud-lait), één van de vele moeilijke dossiers waarover hij zich boog.

    De Standaard,

    Op 8 november 1995 krijgt de rijkswacht de indruk dat de substituut van de procureur des konings vooral de identiteit wil achterhalen van de informanten.

    De Standaard,

    "De Albanese netwerken zijn niet zo goed georganiseerd als de andere maar ze zijn bijzonder gewelddadig zowel in hun midden als tegenover de vrouwen" zegt Eric Van der Sypt, substituut van de procureur des konings en specialist van de mensenhandel in Brussel.

    http://www.vrede.be/nl/standpunten/slavernij.html,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


procureur 3.0

((vooral) in Nederland; verouderend)

iemand die voor zijn beroep in Nederland in een rechtszaak de gang van zaken voor iemand waarneemt zonder per se ook diens advocaat te zijn; vertegenwoordiger van een specifieke partij in een rechtszaak in Nederland; jurist in Nederland die een gerechtelijke partij in een proces vertegenwoordigt
Deze functie is per 1 september 2008 afgeschaft en vervangen door die van advocaat.

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een procureur…

is een persoon

  • [Organisatie of instelling] is verbonden aan een specifieke rechtbank
  • [Soort] is een advocaat
  • [Doel of bestemming] kan in plaats van een andere advocaat optreden, omdat die dan niet aan de rechtbank waar het proces plaatsvindt verbonden is
  • [Functie] vertegenwoordigt een gerechtelijke partij in een proces
  • [Plaats] werkt in Nederland
  • [Tijd] heeft een functie die per 1 september 2008 niet meer bestaat, omdat advocaten sindsdien niet meer aan één rechtbank verbonden zijn en dus overal mogen verdedigen
  • [Deskundigheid of vaardigheid] is een jurist, gespecialiseerd in de advocatuur
  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Belanghebbende of begunstigde] treedt als advocaat bij een specifieke rechtbank als vertegenwoordiger van een gerechtelijke partij op
  • [Betrokkene] treedt soms op in samenwerking met een andere advocaat, die niet verdedigt omdat die niet aan die rechtbank verbonden is
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep

Algemene voorbeelden


Een datum voor een zitting (comparitie, enquête, pleidooi en descente) wordt bepaald nadat de procureurs van partijen in de gelegenheid zijn gesteld verhinderdata op te geven.

http://www.rechtspraak.nl/gerechtshof/arnhem/

'Procureurslachting' en 'advocatenmoord' waren meer dan een eeuw geleden termen die werden gebruikt toen de regering een eind wilde maken aan de verplichte procesvertegenwoordiging. Dat is de stelregel dat partijen in burgerlijke rechtszaken zich niet zelf tot de rechter mogen richten maar gebruik dienen te maken van een (advocaat en) procureur.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met ander, nevengeschikt substantief


  • een procureur, advocaat of een andere rechtshelper
  • advocaat of procureur
  • een advocaat en procureur
  • advocaten en procureurs

Zo is weigering van toevoeging van rechtshulp in procedures waar procesvertegenwoordiging door een procureur, advocaat of een andere rechtshelper verplicht is, op de grond dat het naar het oordeel van het toevoegende bureau om een kansloze zaak gaat - hoe efficiënt wellicht ook - in strijd met genoemd beginsel.

http://www.rechtspraak.nl/actueel/showdetail_homepage.asp?act_id=3679=43=1,

De kamer voor gerechtsdeurwaarders kan weigeren bepaalde personen, die geen advocaat of procureur zijn, als raadsman toe te laten.

http://www.timver.nl/index2.html

De Asser advocaat en procureur mr. P.J.G.G. Sluyter wil minder aandacht besteden aan vormfouten in het bestuurlijk besluitvormingsproces.

Meppeler Courant,

Eerder was Jan Wubben achtereenvolgens werkzaam als griffier bij de rechtbank in Den Haag (1979), als plv-officier van justitie (1981) en als advocaat en procureur (1983) in de residentie.

http://www.openbaarministerie.nl/

Hij won op 13 januari van dit jaar voor de Hoge Raad een zaak van de Ontvanger der Directe Belastingen Meppel, een dienst die net als andere belastingdiensten onder advocaten en procureurs te boek staat als bijna onverslaanbaar.

Meppeler Courant,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Overige woordfamilieleden


procureur 4.0

vet stuk varkensvlees, gesneden uit de schouder en nek

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een procureur…

is voedsel

  • [Kleur] ziet er onbereid roze uit met zichtbare stukken vet erin
  • [Vorm] wordt meestal in een lapje gesneden
  • [Samenstelling] bestaat uit vet varkensvlees
  • [Soort] is varkensvlees, gesneden uit het nek-schouderdeel
  • [Functie] dient om te eten
  • [Bereiding] wordt gebakken of gegrild
  • [Vervaardiging] is afgesneden van het nek-schouderstuk van een varken
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is doorregen vlees
  • [Stoffelijke eigenschap algemeen] is vet
  • [Betrokkene] wordt verkocht door een slager en soms ook door een supermarkt

Algemene voorbeelden


Procureur is het nek-schouderstuk van een varken, mooi doorregen mals varkensvlees. Het is heerlijk vind ik en wie het niet kan krijgen kan ook heel goed ontbeende schouderkarbonade nemen.

http://www.nrc.nl/koken/2012/09/22/procureur-met-rode-wijnsaus/,

De procureur is de schouder en de halskarbonade van het varken aan elkaar, een erg smakelijk stukje vlees.

http://www.dagversmenu.nl/2011/11/09/streekproduct-procureur/

Verwarm een grillpan en rooster de lapjes vlees om en om totdat ze gaar zijn. Houd de procureurs warm.

http://www.keurslager-jacobs.be/recipebase/view/31406/967432?search[ff_31412]=6

Combinatiemogelijkheden


met substantief ervoor


( (vooral) in Nederland)
  • een lapje procureur
  • een stukje procureur

Een lapje procureur met zuurkool en ontbijtspek ongeveer 10 min opwarmen in de koekenpan

http://www.mooizuidwolde.nl/fv/componentinstance/1047/GP081126.pdf,

Volgens slager Ton Sleutjes is het lastig om kinderen een stukje procureur te laten eten omdat het vet er vaak onsmakelijk uit ziet. Dat is volgens hem erg jammer, omdat juist dat vet ervoor zorgt dat de procureur zo'n heerlijk stukje vlees is.

http://www.dagversmenu.nl/2011/11/09/streekproduct-procureur/

Daarna serveerde Wim een stukje procureur (nekvlees van het varken) met gerookte harder. En wat puree van boerenkool. Niet te versmaden.

http://www.bontebentheimer.nl/sf.mcgi?7943,

Leo en Theo (wat een geweldig team) waren druk met het vlees. Er was voldoende voor iedereen. Lapjes procureur, hamburgers, saté stokjes, kip schnitzel en niet te vergeten bbq worstjes.

http://wozoco-pv-kersenboogerd.jouwpagina.nl/,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen