pussy


pussy 1.0

(seks, gender en relaties; zeer informeel; neologisme)

vrouwelijk geslachtsdeel; vagina
Dit woord wordt door sommigen beschouwd als seksistisch.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pussy…

is een geslachtsdeel; is een lichaamsdeel

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is het inwendige deel van het vrouwelijke geslachtsorgaan dat de baarmoeder verbindt met de buitenkant van het lichaam

    Algemene voorbeelden


    PVV-leider Geert Wilders is een grote fan van Trump, hij twittert vaak over hem. Maar niet vorige week, nadat was onthuld wat Trump in 2005 had gezegd: dat je 'als ster' vrouwen bij hun pussy kon pakken.

    nrc.next,

    De helft van de humor kan ik meer dan dertig jaar geleden niet begrepen hebben. Ik weet wel zeker dat ik toen nooit helemaal mee zal zijn geweest als mevrouw Slocombe de zoveelste dubbelzinnige grap maakte over haar pussy. Dat er naast haar geliefde huisdier een andere poes was die haar uitlating een vetrandje gaf, zo ver reikte mijn culturele bagage nog niet.

    De Standaard,

    'Ben jij dat meisje van televisie dat de hele tijd over haar pussy praat?' Het is inderdaad de populaire Amerikaanse comédienne Amy Schumer die daar komt aanwandelen, in een sketch die Last Fuckable Day heet en op YouTube 4 miljoen keer is bekeken. In het bos ziet Schumer tot haar verrassing de actrices Tina Fey, Julia Louis-Dreyfus en Patricia Arquette zitten, aan een picknicktafel met happen en drinken. 'Kom erbij!', roepen ze. 'Kom hier over je vagina praten!'

    de Volkskrant,

    Het kan gebeuren. Bij de avond van het schoolfeest. Dat ik toch een pussy krijg. Ook al is het een vieze slet.

    Madame Olga's Pupils,

    'Are you being served?' is naast een bespotting van de standenmaatschappij eigenlijk één grote een satire op de preutse Engelse moraal. Of beter gezegd, een satire op hoe kijkers die moraal het liefst zien: Victoriaans en conservatief. Slocombe met haar 'pussy', Grace met zijn sexy secretaresses en Lucas die Dick als voornaam blijkt te hebben.

    Trouw,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2002
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal pussy
    Betekenis in brontaal idem

    pussy 2.0

    (informeel; beledigend; neologisme)

    persoon die niet stoer of dapper genoeg zou zijn; bangerik; mietje; slapjanus; slappeling; watje
    Wordt vaak als scheldwoord of denigrerende term gebruikt voor een jongen of man, vooral in een machocultuur. In hiphoptaal/jongerentaal komt pussy soms ook wel voor als bijvoeglijk naamwoord, bv. in verbindingen als 'doe niet pussy' of 'hij is te pussy'.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een pussy…

    is een persoon

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is (in elk geval in de ogen van anderen) niet stoer of dapper genoeg
    • [Geslacht] is vaak een jongen of man

      Algemene voorbeelden


      Op een gegeven moment dronk hij iedere avond anderhalve liter whisky. Niet omdat Kevin (19) whisky nou zo lekker vond. Het was de groepsdruk. "Je denkt dat je een pussy bent als je niet meedoet." Kevin wilde geen pussy zijn.

      NRC Handelsblad,

      Als topsporter stel je je niet zo makkelijk kwetsbaar op, zegt ze. In de schaatssport heerst een machocultuur. "Als je een keer eerder af wilde haken, was je gelijk een pussy, een watje. Dan doe je je beter voor dan je bent, want je mag niet zwak zijn."

      nrc.next,

      "Ik ben niet bang voor Schalken'', zegt een rustige González in de playerslounge van het Arthur Ashe Stadium. "Ik ga van mijn eigen kracht uit en zal zoals altijd 'alles of niets' spelen. Ik verlies liever een keer vechtend als een leeuw dan dat ik drie keer als een pussy win."

      NRC Handelsblad,

      Hij bleef me uitdagen, dan maar gewoon naar hem opgestapt tot wanneer hij wegvluchtte in de tram. Wat een pussy.

      Fok!,

      "Nooit zal ik meer een gevecht aangaan. Ik heb liever dat ze me een pussy noemen dan dat ik ooit nog eens terug moet naar die fuckin' gevangenis."

      Parool,

      Mij ken je niet, je kent alleen je vader die jou als een pussy heeft opgevoed, daarom noem je hem hond.

      Marocchat,

      Etymologie


      Aard herkomst leenwoord
      Vroegste datering 2000
      Brontaal Engels
      Vorm in brontaal pussy
      Betekenis in brontaal idem