mietje


mietje 1.0

(informeel; pejoratief)

man die zich aangetrokken voelt tot of valt op mannen; man die in seksueel opzicht gericht is op mannen; man met een homoseksuele geaardheid; man die homoseksueel is; homoseksuele man; homoseksueel; homo
Ook als scheldwoord gebruikt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een mietje…

  • [Geslacht] is een man

    Algemene voorbeelden


    Hij hoeft niet te denken dat zijn zoon een verwijfde homo is. Niet dát Billy dat is - je hoeft echt geen mietje te zijn om aan ballet te doen. Een vriendje van Billy is trouwens wel homo, waarmee regisseur Daldry ongetwijfeld wil aantonen dat 'het' reuze normaal is, en het er niets mee heeft te maken of je nu wel of niet aan ballet doet.

    ANP,

    En tegen hen zei je: "Je kunt het heus wel, jongen, natuurlijk wel, je moet jezelf gewoon laten gaan, zo simpel is dat, alsof je in één ruk van een berg van zeepsop af skiet", zodat hun vaders rustig konden slapen omdat hun nakomelingen geen mietjes waren geworden met een als porselein dooraderd achterste, omdat het echte macho's waren, dankzij de paring van de Heilige Dolk en de Heilige Schede.

    De jongste pop, Rosario Ferré,

    Vaste verbindingen


    laten we elkaar geen mietje noemen

    1. laten we elkaar de dingen zeggen precies zoals ze zijn; laten we eerlijk zijn tegen elkaar

      Diepgang, laat me niet lachen. Door en door vals is hij, de acteur. Diepgang - maar hij is nog niet in de anonimiteit van de provincie of hij begint te schmieren. En het klopt, want dat is zijn drijfveer. Niet zijn diepste, want een acteur heeft geen diepte, maar wel zijn enige. Speldrift, dat is het, laten we elkaar geen mietje noemen.

      Een soort Engeland, Robert Anker,

      Maar als jouw vader mijn vader was geweest, als alles andersom was geweest, had je hem dan ook verdedigd? Laten we elkaar toch geen mietje noemen.

      De aanslag, Harry Mulisch,

    mietje 2.0

    (informeel; pejoratief)

    iemand die zich slap, sullig en soft gedraagt en opstelt en meestal niet veel moed toont en niet voor zichzelf opkomt; watje
    Ook als scheldwoord gebruikt.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een mietje…

    is een persoon

        Hoofdsemagram: watje


        Algemene voorbeelden


        Luister dan ook en probeer niet extra flink te zijn door met je blessure gewoon door te lopen. Je bent geen mietje als je goed luistert naar je lichaam!

        http://www.tomoda.nl/sjiemboen5.htm,

        Die nacht deed ik geen oog dicht en op een gegeven moment moest ik om de tien minuten uit bed om mijn 'voorweeën' weg te puffen. Mijn vriend liet ik slapen, want ik kon hem moeilijk twee weken mee laten puffen. Toen hij die ochtend wakker werd en mijn gezicht zag, zei hij: "Je gaat nu even de verloskundige bellen." Ik was in tranen en verontschuldigde me voor mijn aanstellerige gedrag. "Als dit voorweeën zijn dan noemen ze me maar een mietje, maar dan wil ik een verdoving tijdens de bevalling hoor."

        http://www.24baby.nl/als-dit-voorweeen-zijn-noem-me-dan-maar-mietje/

        Vaste verbindingen


        x is voor mietjes; x zijn voor mietjes

        1. x is of zijn bestemd voor slappelingen of softies

          Uitspraken zijn onder meer 'Fietshelmen zijn voor mietjes', 'Senseo is voor mietjes', 'Smeerworst is voor mietjes', 'Afwashandschoenen zijn voor mietjes' en 'Balansdagen zijn voor mietjes'.

          http://www.bol.com/nl/p/handboek-voor-mietjes/9200000000033317/