radiotaks


radiotaks 1.0

((vooral) in België)

belasting op het bezit van een of meer radiotoestellen; luistergeld

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een radiotaks…

is een taks

      Algemene voorbeelden


      Een kleine quizvraag: hoeveel boorddocumenten moet je als autobestuurder steeds bij je hebben om volledig in orde te zijn? Antwoord: zeven. 1. je identiteitskaart, 2. je rijbewijs, 3. het inschrijvingsbewijs (= de identiteitskaart van de wagen), 4. het verzekeringsbewijs (groene kaart), 5. het eenvormigheidsattest (document dat de wagen vergezelt tot hij naar de sloper gaat), 6. het bewijs van technische keuring (voor wagens van vier jaar en ouder), 7. het betalingsbewijs van de radiotaks.

      http://www.bivv.be/main/VeiligRijden/Verkeerstips.shtml?language=nl

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • radiotaks betalen

      De Vlaamse Regering overweegt zelf een efficiëntere dienst voor de inning van radio- en tv-taks op te richten [...]. De opbrengst van de radio- en tv-taks wordt integraal doorgestort aan de gemeenschappen en de Franse Gemeenschap zit dringend om geld verlegen. Ze heeft ontdekt dat in meer dan de helft van de auto's in België geen radio zit. Of dat er tenminste geen radiotaks voor wordt betaald. Een betere inning zou enkele miljarden moeten opleveren.

      De Standaard,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • televisietaks en radiotaks
      • radiotaks en televisietaks
      • radiotaks en tv-taks

      Ik heb net mijn televisie- en radiotaks betaald. Heeft "manager" Bert De Graeve er wel aan gedacht dat ik niet bereid ben dat in de toekomst nog te doen als ik voor culturele programma's en dergelijke moet overschakelen naar betaaltelevisie?

      De Standaard,

      De Vlaamse Regering overweegt zelf een efficiëntere dienst voor de inning van radio- en tv-taks op te richten.

      De Standaard,