realo


realo 1.0

(politiek en bestuur; informeel. In Duitse context vaak ook gespeld als Realo.)

aanhanger van de realpolitik

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een realo…

is een politicus; is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] streeft, niet geleid door levensbeschouwelijke overtuiging, concrete resultaten in de politiek na

    Algemene voorbeelden


    De lobby heeft effect, tot schrik van de vakbonden, die het ergste vrezen van de 'realo' Melkert. Maar hij verrast door zijn rechtse imago in te wisselen voor dat van een minister met oog voor de belangen van uitkeringstrekkers.

    De Limburger,

    Stuur tien fundi's de praktijk in: negen worden gegarandeerd realo's, de tiende kan doorgaan als hofnar, voorspelde Kris Peeters.

    De Standaard,

    Tegen aanvaarding van Justitie had de linkse, zogeheten Fundi-vleugel van de Groenen bezwaar gemaakt omdat 'hun' minister daar verantwoordelijk is voor het politiebeleid. Onder druk van de fractieleider in de Bondsdag, de Realo Joschka Fischer, hebben zij hun verzet opgegeven.

    NRC,

    'Een ander radicaal punt is de energieheffing. Maar anders dan in 1989 houden we nu inderdaad meer rekening met de gevolgen van de energieheffing voor het bedrijfsleven. In die zin zijn we meer realo geworden.'

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    realo 2.0

    (informeel)

    realist in het algemeen

    Betekenisbetrekking


    generalisering
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een realo…

    is een persoon

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] streeft, niet geleid door levensbeschouwelijke overtuiging, concrete resultaten na

      Algemene voorbeelden


      Ron Dunselman (55), psycholoog en sinds vijf jaar voorzitter van de AViN, hoort tot de realo's. "Ik vind: we moeten met beide benen in de wereld staan."

      Trouw,

      Fundi's en realo's morren door over Steiners erfgoed. De naweeën van de racisme-affaire, een afkalvend ledental, gemor binnen de gelederen: de antroposofen in Nederland worstelen met zichzelf.

      Trouw,

      Met realisme in denken of oordelen bedoel ik hier relativeren; en nòch onze negatieve, nòch onze positieve informatie en oordeel al te belangrijk maken. Een zekere voorzichtigheid betrachten in ons oordeel; er is immers zo weinig wat we werkelijk "weten". Zo zijn we eerder nog "realo" dan "positivo".

      http://www.levenskwaliteit.nl/script/1/body_1.html