regenbooggemeenschap


regenbooggemeenschap 1.0

(seks, gender en relaties; neologisme)

gemeenschap waarin mensen met allerlei seksuele oriëntaties en genderidentiteiten verenigd zijn, met uitzondering van de heteroseksuele oriëntatie en de cisgender identiteit
Het woord werd in eerste instantie vooral gebruikt ter aanduiding van de homogemeenschap, maar wordt nu ook breder gebruikt als collectieve noemer voor mensen met een bepaalde seksuele oriëntatie, bv. gay of biseksueel, maar ook wel voor mensen met een genderidentiteit anders dan cisgender, bijvoorbeeld transgender. Eerder waren termen als lhbtqiap+-gemeenschap of lhbti-gemeenschap gebruikelijker. De regenboog gold eerst vooral als een symbool voor homotolerantie, maar wordt nu ook breder gezien als een breder symbool voor tolerantie en diversiteit op het gebied van seksuele oriëntatie en genderidentiteit.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een regenbooggemeenschap…

is een gemeenschap

  • [Leden] bestaat uit mensen met allerlei seksuele oriëntaties en genderidenteiten, met uitzondering van de heteroseksuele oriëntatie en de cisgender identiteit

    Algemene voorbeelden


    Een slaatje slaan uit de queer community: dat zien we ook bij pinkwashing: de term voor bedrijven die rond de Pride inspringen op de regenboogmarkt. Bij queerbaiting gaat het om mediamakers of artiesten die de lgbtq+-gemeenschap als interessante afzetmarkt zien. Populariteit bij de queers levert immers een grote groep potentiële consumenten op, die bovendien vaak jaren trouw blijven aan hun idolen: kijk naar Madonna of Kylie Minogue. En voor hetero-acteurs die homo spelen of cisgender acteurs die trans spelen, liggen geregeld filmprijzen in het verschiet. Een band met de regenbooggemeenschap kan voor een beroemdheid lucratief zijn. Daarom spreken fans artiesten erop aan wanneer zij het gevoel hebben dat die daar misbruik van maken.

    De Morgen,

    Lhbti+'ers voelen zich steeds onveiliger, blijkt uit een opiniepeiling van EenVandaag. "Dat wil niet zeggen dat mensen vaker geweld meemaken." Dat dit gevoel groeit, heeft veel te maken met online haat, denkt Tijsma. De lhbti+-gemeenschap wordt op sociale media steeds meer geconfronteerd met scheldpartijen en bedreigingen, bleek uit een onderzoek van De Groene Amsterdammer eerder deze maand. De belangrijkste afzenders zijn volgens het weekblad extreemrechts, streng religieus, complotdenkers en 'bezorgde influencers'. "Maar 5 procent van de Nederlanders denkt negatief over de regenbooggemeenschap. Het gaat dus maar om een kleine groep, maar ze zijn erg luidruchtig", zegt Tijsma.

    Trouw,

    Dit regenboogevenement is het grootste emancipatie-evenement van Nederland, en dat is het al 22 jaar. Er is in Nederland geen evenement waar zoveel over diversiteit en emancipatie wordt gepraat. Geen mediagenieker evenement dan de Amsterdam Pride. De diversiteit spat ervanaf. Het vieren van de diversiteit en emancipatie doe je samen, alleen dan slaagt het kennen van elkaar en het leren van elkaar. Het thema van Pride 2017: „This is my Pride." Het motto: iedereen heeft het recht om te zijn wie je bent en te houden van wie je wilt. Dit geldt voor ons allemaal: hetero's, de regenbooggemeenschap, en ja, ook voor politici en het bedrijfsleven – ook zij zijn trots op onze Pride.

    NRC Handelsblad,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2001
    Samenhangende woorden (betekenis) queer; regenbooggezin