rivierduin


rivierduin 1.0

afbeelding

Bron: GerardM at nl.wikipedia
( CC BY-SA 3.0 )

duin die bestaat uit opgewaaid zand dat door een rivier is afgezet; duin van opgewaaid rivierzand

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een rivierduin…

is een duin

  • [Materiaal] bestaat uit rivierzand
  • [Ontstaan] is opgehoopt door de wind na afzetting van het zand door een rivier

    Hoofdsemagram: duin


    Algemene voorbeelden


    Rivierduinen werden gevormd door opwaaiend zand van op de oever langs de rivier, al van voor het Holoceen [...]. Door de overwegende noordwest windrichting liggen de donken ten zuidoosten van de rivier. Hieruit kunnen we afleiden dat Heindonk een stuifzandrug van de Rupel is, Hooiendonk een stuifzandrug van de oude Dijleloop en Langendonk en Zwartdonk stuifzandruggen van de Beneden-Nete.

    www2.vlaanderen.be/ruimtelijk/.../212_00328_00001_TOETS.pdf,

    Het terrein is gelegen in een binnenbocht aan de zuidoever van de Waal, ten oosten van Nijmegen [...]. Uniek is de aanwezigheid van metershoge zandige rivierduinen. Bij hoogwater wordt veel zand afgezet in de binnenbocht van de rivier. Na daling van de waterstand stuift bij westenwind het droge zand landinwaarts, waardoor rivierduinen worden gevormd.

    http://www.synbiosys.alterra.nl/begrazing/voorbeeld.asp?type=L4&terrein=Millingerwaard,

    Het Land van Maas en Waal en de streek bij Nijmegen behoren tot de weinige plaatsen waar men nog rivierduinen aantreft. Dit zijn natuurlijke, rond het einde van de IJstijd gevormde zandheuvels. Aanvankelijk waren er veel meer rivierduinen, maar deze zijn deels door erosie, deels door menselijke activiteit (zandwinning) verdwenen.

    NRC,

    Interessant aan deze donk is dat de top nog intact lijkt te zijn. Bij veel andere donken is deze door erosie of ontginning verdwenen. Archeologen kunnen daar alleen de flanken van de rivierduin onderzoeken. Een bewoningslaag op de top van een donk kan een schat aan informatie opleveren over het leven op de donk.

    http://www.geschiedenisvanvlaardingen.nl/verhalen/locaties/3613

    Op het rivierduin is de laatste jaren een prachtige begroeiing met stroomdalplanten ontstaan en plaatselijk liggen kale platen zand. Op het rivierduin broeden plaatselijk veel Veldleeuweriken, Tureluurs, Graspiepers en Gele kwikstaarten.

    http://www.vogelwerkgroepnijmegen.nl/gendtse%20waard.html