rolmops


rolmops 1.0

opgerolde, halve haring die in kruiden en azijn is ingelegd, soms rondom een augurk (een kleine zure bom) gedraaid is en vaak met ingelegde uienringen geserveerd wordt; zuur haringrolletje

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een rolmops…

is voedsel

 • [Vorm] heeft een ronde vorm, soms met een stokje erdoorheen
 • [Constructie] bestaat uit opgerolde haringfilets
 • [Ingrediënt] wordt gemaakt van in azijn en kruiden ingelegde haringfilet, die meestal niet vet genoeg is om als maatjesharing te worden verkocht, en wordt oorspronkelijk in Nederland om een augurkje of in België om ingelegde uien gerold en wordt vaak met ingelegde uien geserveerd
 • [Container] wordt in glazen potjes met azijn en uien verkocht

Algemene voorbeelden


Goede ouderwetse pekelharing moet vast zijn, het vlees mag niet papperig of mals zijn, maar waar vind je dat nog? In de ouderwetse viswinkels zag je ze soms nog liggen, huisgemaakte pekelharing op vrijdag [...]. Naar het schijnt is gans de haringopleggerij op sterven na dood.... Jammer! De rolmops is een variant. In Holland wordt een kleine haringfilet met vel, rond een grote augurk, een zure bom, gerold. Bij ons zitten er uien in de haringfilet gedraaid... En twee prikkers om alles samen te houden.

http://blog.seniorennet.be/keukenweetjes/archief.php?ID=148543,

De Nederlander besteedt per jaar 77 gulden aan vis, dat wil zeggen 54 gulden aan 'echte' vis en 23 gulden aan visprodukten, zoals rolmopsen of vacuüm verpakte makreel.

NRC,

Toosje had een zwak voor azijn, in het bijzonder voor azijn 'met de smaak van iets'. Wij bewaarden voor haar de potten waarin augurken of rolmopsen geconserveerd waren geweest.

De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

In het Belgisch assortiment vis vindt men o.m.: paling, rog (waarvan meestal de vleugels verkocht worden), haring (ook gemarineerd in azijn en gekend als rolmops), makreel [...], tong, pladijs, schol, plaat, rode poon (of knorhaan), zeewolf, zeeduivel (of staartvis).

http://www.ecoline.org/verde/publicaties/50vragen/index.shtml,

In de winkel is onder andere diepvriesvis te koop (gepaneerde stukjes vis bijvoorbeeld), gezouten vis (haring ansjovis), gerookte (bokking, sprot of makreel), gemarineerde (rolmops, paling in gelei), als volconserve (zalm, tonijn, sardientjes) of de halfgeconserveerde vis (gerookte paling, gerookte uitgesneden zalm in de koeling).

http://members.home.nl/vismarkt/gezond.htm

rolmops 1.1

wezen dat op een rolmops lijkt; dik persoon; dikke hond of mopshond

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een rolmops…

is een wezen

 • [Omvang concreet] wordt meestal gebruikt voor een mollig of dik persoon met vetrolletjes of voor een dier met rimpels en rollen, zoals een mopshond
 • [Waardering] kan negatief maar juist ook liefkozend voor iemand gebruikt worden
 • [Gelijkenis] lijkt vanwege de lichaamsomvang met vetrolletjes of ook vanwege een opgerolde houding op een haringrolletje

  Algemene voorbeelden


  "De enige door wie Groot Geluk zich laat commanderen is de keizer van Gozo. Groot Geluk luistert echt alleen maar naar de keizer. Die wandelende rolmops laat mijn broekspijp pas los als de keizer het zegt."

  NRC,

  Isabelle had zo'n ontevreden trek op haar pafferig gezicht dat Charles alle gezellige-oom-ideeën meteen liet varen. Niel kreeg carte blanche. Het twaalfjarige lijf was te dik en te vormloos […]. Oom Charles wees de twaalfjarige de logeerkamer […]. Niel kwam na een uur thuis. Charles stoof naar de voordeur. 'Grace a Dieu. Die rolmops zit boven. Neem jij die onder je hoede. In godsnaam.' Niel grijnsde.

  Franklin, Thomas Lieske,

  Toen we daar het erf opreden kwam ons een klein keffend rolmopsje zonder duidelijke raskenmerken tegemoet.

  http://www.vantbuske.nl/hoe_het_begon.htm

  rolmops 2.0

  (bouw, gebouwen en huisvesting; business, economie en financiën)

  gemotoriseerd karretje dat vooral in de stratenbouw gebruikt wordt voor het verplaatsen van zware voorwerpen, zoals straatstenen en tegels; minishovel

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een rolmops…

  is een voertuig

  • [Afmeting] is niet zo groot
  • [Deel] heeft vier wielen en een draagsysteem of soort schep aan de voorkant
  • [Functie] wordt gebruikt in de bouw, vooral de stratenbouw, voor het verplaatsen of verschuiven van grote voorwerpen, zoals stenen en tegels
  • [Beweging] wordt door een motor aangedreven

  Algemene voorbeelden


  Tot hij zijn diploma heeft, rijdt Marco op de 'rolmops', zoals de kleine machine bij Rietveld genoemd wordt. Je kunt er tegels en stenen mee verrijden.

  http://www.groenehartscholen.nl/Portals/1/downloads/090321_praktijkschool_alphencc.pdf,

  Voor het uitvoeren van deze werkzaamheden, beschikken wij over een uitgebreid machinepark; o.a. shovels, minigravers, knik- en rolmopsen, etc.

  http://www.gebr-van-breda.nl/

  De werkmaterieelverzekering heeft u nodig als u gebruik maakt van heftrucks, tractoren, shovels, aggregaten, hoogwerkers, maaimachines, graafmachines, rolmopsen, elektrische honden, etc.

  http://www.duine.nl/articles/147/1/Werkmaterieel.html